Dette hemmer mange ledere

Publisert i Tips og råd av

– Mange ledere mangler innsikt i hvordan personligheten deres påvirker andre, og prestasjonene deres hemmes av det. Innsikt i egen personlighet kan være sterkt prestasjonsfremmende, sier lederutvikler og foredragsholder Atle Trodal.

Atle Trodal er en erfaren lederutvikler. Han har mer enn 30 års erfaring som leder og lederutvikler, og jobbet blant annet 10 år i IBM. Han har en lidenskapelig interesse og dyp kompetanse innen fagfeltene kommunikasjon, motivasjon og personlighet og har jobbet med mer enn 5000 ledere på alle nivåer i Europa, Midtøsten og Afrika.

5. september entrer han scenen i Oslo konserthus på seminaret «Jobb smartere!» for å fortelle hvordan du kan gjøre «hva du er» til «hva du kan». Vi tok en prat med Atle for å bedre forstå hvilke utfordringer han skal adressere.

Hva er egentlig personlighetstrekk?

– Vi kan se på det som energi. Energi som de fleste bruker ubevisst. Når sider ved vår personlighet blir engasjert, eller trigget, utløses det masse energi og denne energien gjør oss i stand til noe. Slik sett er dette også en kompetanse som er viktig å få innsikt i. Utfordringen er at de fleste ikke har god nok kjennskap til hvilke personlighetstrekk som blir trigget, det viser blant annet en kartlegging jeg har gjort blant 100 ledere, sier Atle.

Men hvor viktig er det for hvordan ledere utøver ledelse?

– Alt som er viktig for å utøve god ledelse kommer fra personligheten. Uansett hvor «smart» du er avsløres du av din personlighet. Noen trekk er til hjelp og noen er en utfordring. Er du bevisst dine utfordrende personlighetstrekk kan du administrere dem. La oss si en leder står i en dialog med en medarbeider hvor hun blir trigget av sin stahet. Hun kan da stille spørsmål i stedet for å argumentere for sin sak, som er vanlig om du er sta. Stille spørsmål og være undrende over hvorfor medarbeideren ser det på en annen måte. Det ligger det mye læring i, og medarbeideren vil føle seg sett og hørt, ikke overkjørt av sjefen sin.

Kan personlighetstrekk virke prestasjonsdempende – og i så fall hvordan?

– Ja, i aller høyeste grad om du ikke vet hvilke personlighetstrekk du har. Jeg har erfart gjennom flere tusen samtaler at dette er en utfordring hos de fleste ledere. Samtidig vil innsikt i egen personlighet være sterkt prestasjonsfremmende. Du kan se på IQen din, altså din intelligens, som en motor og dine personlighetstrekk som drivstoff: Høykvalitetsdrivstoff med lavt utslipp når du kjenner dine personlighetstrekk og dårlig forurensende tungolje når du ikke er dem bevisst. Det ryker og lukter lang vei…

Interessant, men hvordan kan ledere utnytte sine egne egenskaper bedre?

– Det er heldigvis ikke vanskelig. Det handler om å sette ord på hvilke personlighetstrekk vi har. Vi må komme til kjernen av hvem vi er, der vil vi finne spesifikke ord som betegner de egenskapene som blir trigget. Til dette trengs det refleksjonstid, alene, sammen med noen som kjenner oss godt eller en god fagperson. Når du blir kjent med deg selv på denne måten, vil personligheten være en ressurs.

Atle Trodal er en av fire foredragsholdere på seminaret «Jobb smartere!», der den norske Berkeley-professoren Morten T. Hansen åpner dagen med å dele tips bygget på sin forskning blant 5000 arbeidstakere internasjonalt. På seminaret får du også oppleve relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir og foredragsholder og endringsagent Pellegrino Riccardi.

Program og påmelding her.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS