Fem nominerte til Årets taler 2020 etter et ekstrem-år for foredragsholdere

Publisert i Tips og råd av

Fem foredragsholdere er nominert til prisen «Årets taler 2020» av Talerlisten. Felles for dem er at alle snudde krisen til en mulighet, og har jobbet hardt med å utvikle og holde gode digitale foredrag.

– Noen av foredragsholderne på Talerlisten har tatt store, digitale steg og enkelte har hatt sitt beste år noen gang. Jeg er imponert, sier toastmaster for Talerlisten Nils Apeland.

De nominerte foredragsholderne er Vigdis Austrheim, Pellegrino Riccardi, Eirik Norman Hansen, Arman Vestad og Jan-Martin Berge. Tre kriterier ligger til grunn for utdelingen: Antall oppdrag gjennom Talerlisten, kundenes vurderinger og foredragsholderens engasjement.

Gikk i kjelleren, unngikk at andre gjorde det

Psykolog Jan-Martin Berge, som holder foredrag om arbeidsglede, beskriver året slik:

– 2020 ble et forferdelig år for mange, men et fantastisk år for PsykologBerge. Det har helt sikkert noe med at ordene krise og psykolog henger sammen, sier han.

– Da pandemien kom, lå jeg først våken om natta og tenkte på avbestillingsbetingelsene for alle foredragene jeg hadde booket inn. Så skjønte jeg at noe måtte gjøres. Så rydda jeg kjelleren, hentet flyttekasser fra garasjen og satt mac´en min i hodehøyde på toppen av kassene.

– Jeg fant en stålampe som jeg brukte som scenelys og fikk hjelp av kona til å lære meg Skype og TEAMS. Neste dag ringte en kunde som var redd alle 120 ansatte skulle få brakkesyke. De spurte meg om jeg kunne holde et digitalt foredrag for dem. Det hadde jeg aldri gjort før, men jeg takket ja. Fra den dagen var ukene fulle med digitale oppdrag, forteller han.

Tilbakemeldingene fra kundene har vært svært positive. Mange trekker fram at Berge har hjulpet de ansatte med konkrete teknikker for å bygge mentale muskler og takle stress og usikkerhet.

– Så mens jeg gikk i kjelleren, kan du si at jeg har påvirket andre til å ikke gjøre det, sier Jan-Martin Berge med et lunt, trøndersk smil.

Jan-Martin Berge ble sammen med Solfrid Flateby kåret til Årets taler i 2019.

Vigdis Austrheim
LEDELSE PÅ AVSTAND: Vigdis Austrheim holder foredrag om avstandsledelse, og har aldri hatt så mye å gjøre som i 2020

Foredrag om avstandsledelse populært

Vigdis Austrheim er en annen nominert foredragsholder. Hun holder foredrag om avstandsledelse, og har hatt oppdrag nesten hver dag under pandemien. Også hun var rask til å tilpasse temaer og form.

– Det er alltid muligheter i en krise. Mitt ekspertområde er avstandsledelse, så da var det bare å snu seg rundt. For å lykkes som foredragsholder har jeg fokusert på tema jeg virkelig kan og brenner for. Entusiasme og kompetanse, kontinuerlig utvikling av innhold og jobbing for å bli bedre har vært min suksessformel. Det er derfor en ære å bli nominert til årets foredragsholder, sier Vigdis Austrheim.

Les mer om Vigdis Austrheim sine foredrag her.

Læringskurve som en hockeykølle

Nominert nummer tre er Pellegrino Riccardi. Han er en veteran i det norske foredragsmarkedet, med over 20 års erfaring. Riccardi opplevde det mange andre også gjorde: Først en følelse av fortvilelse. Så et behov for endring. Deretter en voldsom vekst.

– Min læringskurve som foredragsholder ser ut som en hockeykølle. Selv om det har vært en tøff prosess både personlig og arbeidsmessig, har jeg lært enormt mye om meg selv og de mange digitale teknologiske mulighetene som finnes. Alt i alt ble 2020 ble et bra år for meg, sier Pellegrino.

https://youtu.be/k7hW-XmPi80

Pellegrino Riccardi er en foredragsholder som gjennom året har fått svært gode tilbakemeldinger fra kundene, blant annet fordi han gir konkret verdi i form av råd, eksempler og kunnskap – pakket inn i humor og gode eksempler. I 2020 holdt han også serier med flere foredrag over flere uker, for ansatte på hjemmekontor. Tilbakemeldingene på dette var svært gode.

– Gøy å prøve ut nye ting

Vinneren av «Årets taler 2018», Eirik Normann Hansen, er også nominert i år. Han er kjent for å være en uredd teknologioptimist, noe som kom til nytte i året som gikk.

– Foredragsåret 2020 handlet for meg om å prøve ting. Siden mitt felt og interesse er teknologi og dens betydning for oss, ble dette året en slags erfaringsbasert digitaliseringsprosess.

– Mitt mål ble å raskt kunne levere bedre digitale foredragsopplevelser enn det oppdragsgiver og mange andre klarer selv. Det har vært kjempespennende, men det er masse igjen å lære. Når jeg holder foredrag gjennom en skjerm er jeg også opptatt av å ha mye energi. Engasjement og entusiasme har derfor kanskje aldri vært viktigere, sier den erfarne foredragsholderen.

Sa opp jobben rett før pandemien

Årets outsider, og den siste av dem fem nominerte, er foredragsholder Arman Vestad, som bestemte seg for å satse for fullt på formidling og foredrag nettopp i 2020.

– Jeg sa opp min faste jobb i det offentlige 1. februar for å satse fulltid som foredragsholder. Dårlig timing, men sjelden har jeg fått bedre bruk for mine ferdigheter innen endring, sier han.

– Nå har jeg investert i et nytt hjemmestudio som gjør at jeg kan levere foredrag der innholdet ikke blir forringet av det tekniske utstyret. Jeg snakker om hvordan å ta vare på hverandre gjennom ekstreme endringer, noe som er mer aktuelt enn før. Slik sett var kanskje timing for bytte av jobb, ikke så verst likevel, tenker Arman.

https://youtu.be/502IZ9voi3A

Vinneren kåres torsdag 14. januar kl. 18 og blir kunngjort på Talerlistens Facebook-side.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS