Covid 19-tilpasning: Vi har god erfaring med digitale foredrag, og har råd og løsninger!

Gir deg finger´n, men holder populære foredrag

Publisert i Tips og råd av

Møter du Adrian Lund kan han plutselig rope ”faen!”, samtidig som han viser finger og gir deg trutmunn. Det er ikke noe han kan styre. Adrian har Tourettes. I fjor ble han kåret til Årets foredragsholder av Talerlisten.

Tusenvis har latt seg inspirere og engasjere av foredragene til 28-åringen fra Melbu i Vesterålen.

– Jeg kaller Melbu verdens navle, men det er kanskje bare vi som kommer fra derifra som mener det? smiler Adrian.

Tourettes syndrom er en nevrobiologisk lidelse som kjennetegnes av tilbakevendende tics, både fysiske, vokale og verbale. Et tic er en ufrivillig, plutselig og gjentagende bevegelse, lyd eller ord. Tourettes oppstår oftest i barndommen. For Adrian Lunds del begynte det som kremting og hodekasting i åtteårs-alderen. Han fikk diagnosen som 12-åring, og legger ikke skjul på at han hadde en tøff oppvekst.

INSPIRATOR: Adrian Lund har inspirert og engasjert tusenvis av mennesker gjennom foredragene sine.

INSPIRATOR: Adrian Lund har inspirert og engasjert tusenvis av mennesker gjennom foredragene sine.

Ble mobbet og havnet utenfor

– Jeg ble mobbet og rakket ned på og havnet utenfor. Barne- og mellomtrinnet gikk ganske greit, ungdomsskolen var verre. Her hadde jeg heldigvis en god venn som bidro til at jeg kom meg gjennom hverdagen, forteller han.

Adrian Lund har startet på videregående opplæring fire ganger, og droppet ut av tre av disse. Da han droppet ut som 16-åring var det helt greit for foreldrene, men da fikk han finne seg en jobb. Det ble starten på en ti år lang karriere som butikkmedarbeider hos Rema 1000, Mix og Ica.

Som en redd og usikker gutt på 16 år var starten tidvis tøff, men med en mor som satte like krav til han som alle de andre ungdommene på hans alder, hadde Adrian egentlig ikke noe valg. Etter hvert økte trivselen, men det viktigste av alt var at han begynte å innse at han faktisk ble akseptert for den han var.

Lærte seg å smile

– Å kjenne at man får til noe er veldig viktig. I starten kunne mestringen være så liten som å få rydde en butikkhylle eller få en kunde til å le. Det er klart at ikke alle dager var like gode, jeg fikk både rare blikk og kommentarer slengt etter meg, men på jobb i kassen på Rema 1000 lærte jeg meg at jeg måtte smile uansett hvor dårlig dagen min var. Med et stort smil og godt humør så klarer man det meste, sier han.

I desember 2011 bestemte Adrian Lund seg for å sykle Norge på langs.

– Når du legger ut på en slik tur så får du mye tid til å tenke. Så det var på denne sykkelturen at hele foredraget mitt ble til. Her kunne jeg koble sammen den sterke historien min med sykkelturen som en rød tråd, sier han.

Satset for fullt som foredragsholder

I 2013 bestemte Adrian Lund seg for å dele sin historie med andre. Fram til september 2016 var det bare noen foredrag her og der på siden av jobb og studier. De to siste årene har dette vært en fulltidsgeskjeft.
– Da jeg satset på fulltid, sa jeg opp både jobb og skoleplass. Jobben som foredragsholder gir meg mye, spesielt de personlige møtene etter foredragene. De treffer meg midt i hjertet, forteller Adrian Lund.

FOREDRAGSHOLDER: Adrian Lund på scenen rett før foredraget skal begynne.

Hvorfor tror du at du er så ettertraktet som foredragsholder?

– Jeg forteller min egen historie om livet mitt. Alle har sine utfordringer i livet, bare at mine er mer synlige enn hos mange andre. Jeg gir mye av meg selv. Det jeg forteller er både følsomt og morsomt og går dypt hos de fleste. Det å ha utfordringer er noe alle kan relatere seg til, og min historie tar folk med på en reise som de kan kjenne seg igjen i.

Jeg starter med å fortelle om bakgrunnen min, og så om hvordan jeg har kommet meg opp og frem på tross av at jeg har en diagnose som de fleste ser på som en stor utfordring. Jeg har lært meg forskjellige teknikker for hvordan å leve med det, og har greid å snu lidelsen min til en ressurs.

– For bare noen år tilbake hadde jeg aldri kunne forestilt meg at jeg skulle stå på en scene foran opptil 1200 fremmede mennesker, og elske det. For meg handler det om å skyve meg selv ut av komfortsonen. Det er viktig å presse grensene sine litt, og jeg ønsker også å inspirere andre til å gjøre det samme, sier Adrian Lund som har fått mang en takk for jobben han gjør, blant annet fra foreldre som har barn med samme lidelse.

– De kommer til meg etter foredraget og sier at nå har jeg gjort jobben for dem og skapt håp for veien videre. Det er sterkt, synes han.

Hårete mål

Høsten 2016 var Adrian Lund med i programmet 71 grader nord på TVNorge. Selv omtaler han det som en «ut-av-meg-selv»- opplevelse.

– Dette var noe jeg pleide å se på TV hver eneste høst, og så plutselig var jeg med selv. Å være med i dette programmet ble en døråpner for meg. Jeg er vant til å utfordre meg selv, så dette ble en bekreftelse på at alt er mulig. Man får til det man selv vil, man må tørre å satse og tørre å prøve, mener Adrian Lund. Og har jeg nådd hit – ja, da kan jeg faktisk få til det aller meste!

MODIG: For Adrian Lund handler det om å tørre å stå i det vanskelige, men man må også tørre å bryte ut av det.

Vil klare triathlon

Nå har den populære foredragsholderen satt seg et nytt hårete mål for 2019. Da håper han å få være med i Norseman Xtreme Triathlon. Dette er et ekstremtriathlon som består av 3800 meter svømming, 18 mil på sykkelsetet og en maraton på 42 kilometer som avsluttes på Gaustadtoppen.

– Det er omtrent fem prosent sjanse for å bli plukket ut til å være med, siden deltakerne trekkes i ett lotteri. Jeg lærte meg for øvrig å svømme for bare litt over to år siden, så jeg ser på det som en rimelig solid utfordring. Nå når jeg har fortalt det høyt at jeg har som mål å delta på dette så har jeg skapt en forventning hos andre til at jeg skal klare det. Det er denne forventingen som er drivkraften, sier Adrian Lund.

Ville ikke vært foruten Tourettes

I tillegg til Tourettes syndrom har Adrian Lund også ADD, det vil si ADHD uten hyperaktivitet.

– Personer med ADD og ADHD er ofte svært kreative, og hos meg gir det utslag at jeg tenker store tanker. Gjerne 10.000 tanker på en gang. Dette er noe som kan gjøre en hverdag med mye kontorarbeid, logistikk og planlegging utfordrende, men som også gjør at de store drømmene og målene kommer som perler på en snor.

Disse tankene og drømmene klarer jeg ofte å ta ned og etablere til konkrete mål. ADD’n min gjør at jeg hopper ofte ut i ting før jeg tenker meg om. Dette har selvfølgelig gjort at jeg har gått en del på trynet, men det har også gjort at jeg har innsett at det er mulig å få til ting – så lenge man tør, og klarer å se mulighetene foran begrensningene.

Dessuten har jeg også lært meg at å feile ikke nødvendigvis er negativt, forteller han. Vi lærer jo enormt mye av de dårlige erfaringene vi gjør oss.

Hva har det å være rammet av Tourettes gjort med deg som menneske?

– Jeg er nok mer forståelsesfull og har lettere for å leve meg inn i hvordan det er å ha det vanskelig. Jeg tror at jeg også ser mer potensiell lykke, fordi jeg vet hvordan det er å være på den andre siden og være ulykkelig. Slik jeg ser det har man alltid et valg. Man må tørre å stå i det vanskelige, men man må også tørre å bryte ut av det. Det negative kan ofte vendes til noe positivt på sikt.

Det høres kanskje litt rart ut, men jeg ville ikke vært foruten Tourettesen min. Hvis noen hadde kommet med en kur som kunne gjort meg frisk innen jeg sto opp i morgen, da hadde jeg faktisk takket pent nei.

Har gjort meg til den jeg er

– Det å ha denne lidelsen har formet meg som menneske og gjort meg til den jeg er i dag. Jeg trives veldig godt med livet mitt, det er viktig å sette pris på den man selv er og det man holder på med. Jeg kjenner meg heldig og privilegert som får dele min historie med andre, og samtidig kunne leve av det.

Det er utrolig sterkt å møte folk i salen som blir truffet av min historie, som den 70 år gamle mannen jeg fikk gråtende på skulderen min etter et foredrag i fjor høst. Man må være det man selv har lyst å oppnå, sier Adrian Lund som også har fått merke at janteloven står sterkt i Norge.

– Vi må bli flinkere til å ikke ta janteloven inn over oss, sier han.

Ønsker du å sende en forespørsel om et foredrag med Adrian Lund. Gjør det her.

Ønsker du hjelp med å finne foredragsholder?

Fyll ut skjemaet under og vi tar kontakt med deg innen 24 timer.

2020 © Talerlisten AS