Konferansier Per Sundnes

Hva er en god konferansier?

Publisert i Tips og råd av

Alle profesjonelle arrangement trenger en flink konferansier. Men hva skal du se etter når du skal velge en konferansier, eller om du selv skal lede et event? Her er tips fra fire av Norges mest erfarne konferansierer.

– Konferansieren må trives på scenen, men samtidig være fokusert på at det er deltakerne som skal skinne. En god konferansier husker også på at det ikke finnes noen «one size fits all». Hver konferanse skal ha sin egen tone og form. Det må programlederen bidra til å skape, sier Hans-Christian Vadseth.

Vadseth er partner i rådgivningsfirmaet First House, har bakgrunn som journalist og redaktør og er en dyktig konferansier. Han understreker at det er viktig at konferansieren kobles på tidlig i planleggingsprosessen.

– Da kan konferansieren gi innspill til program, deltakere, rekkefølge og tidsrammer. En vanlig feil mange arrangører gjør, er å ha for lange sekvenser. Det blir ofte kjedelig for tilhørerne. En programleder kan bidra til at man luker bort slikt under planleggingen, sier han.

Konferansier Hans-Christian Vadseth

ERFAREN: Hans Christian Vadseth står ofte på scenen som konferansier, og får svært gode tilbakemeldinger – noe vurderingene på hans profil på Talerlisten viser. (Foto: First House)

– Vis entusiasme

En annen som har mange konferansieroppdrag bak seg, er Christine Calvert. Hun fremhever også hvor viktig det er at det er talerne, og ikke konferansieren, som skal være i søkelyset. Samtidig oppfordrer hun konferansierer til å by på seg selv så deltakerne trives.

– Den viktigste egenskapen til en flink konferansier er å inkludere publikum i arrangementet ved å vise engasjement, entusiasme og bidra til en god opplevelse. En erfaren konferansier forbereder seg godt, gir noe ekstra og meningsfullt til et arrangement og lar talerne skinne, sier Calvert.

Hun er også opptatt av at konferansieren godt kan tillate seg å være uhøytidelig og humoristisk, hvis det passer anledningen.

– Det er viktig for meg at jeg kan tulle litt og være personlig. Da jeg var konferansier på Social Media Days, spurte jeg arrangøren, Nils Petter Nordskar, om jeg kunne få ha på meg min Nordby Shopping-genser, bare for gøy. Den brukers jeg ellers på motivasjonsforedrag for studentene mine. Det syntes Nils Petter var moro, og folk i salen tvitret om det etterpå. Så viste det seg at sentersjefen for Nordby Shopping fikk spørsmål fra Visit Sweden om hvor mye Nordskar hadde betalt for at jeg skulle gå med akkurat den genseren! Siste dagen avsluttet jeg med å synge ”Mercedes Benz”. Så det ble mye usponset produktplassering på den konferansen, ler Calvert.

Konferansier Christine Calvert

VELKOMMEN! – Det er alltid hyggelig hvis du føler deg velkommen når du møter opp til et konferansieroppdrag. Det høres ut som en selvfølge, men skjer dessverre ikke alltid, sier Christine Calvert.

– Konferansieren må lese salen

Francois Sibbald er en proff foredragsholder. Han er også en av dem som har flest konferansieroppdrag på CVen, både i Norge og utlandet. Sibbald har følgende tips:

– En god konferansier er oppdatert, engasjert, tilpasningsdyktig og god til å lese salen, er hans korte svar, på hva som kjennetegner en flink møteleder.

Hva bør man som arrangør gjøre for at konferansieren skal kunne gjøre en best mulig jobb?

– Det er viktig å gi konferansieren tilstrekkelig med input i god tid før jobben så vedkommende kan forberede seg, understreker Sibbald.

Konferansier Francois Sibbald

OPPDATERT: Francois Sibbald gjør mange konferansierjobber. Han er opptatt av at den som skal lede en konferanse må være oppdatert, engasjert og tilpasningsdyktig.

– Som arrangør er det viktig å briefe konferansieren godt og sørge for at alle rammebetingelser er som de skal være. Alt fra lokale, mikrofon, et glass vann og alt annet man måtte trenge, kommenterer Calvert.

Aldri morsom på andres bekostning

Finnes det noe en konferansier aldri bør gjøre? Den kjente og populære NRK-profilen Per Sundnes har klare meninger om dette.

– En konferansier skal aldri komme for sent, aldri være morsom på talernes bekostning og alltid passe tiden. Personlig gjør jeg en bedre jobb som konferansier hvis det er andre som har som jobb å sørge for at innslag avsluttes i tide. Hvis én snakker for lenge, kan hele programmet forskyves, og det går utover andre talere og publikums oppmerksomhet.

– En proff konferansier går heller ikke ut over retningslinjer gitt av kunden, sier den kjente NRK-profilen.

Sundnes legger også til at tilstedeværelse, i tillegg til nysgjerrighet og troverdighet, er det som kjennetegner en god konferansier. Uavhengig av om det er fest eller fag.

Her er 10 konferansierer du kanskje ikke kjenner til

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2023 © Talerlisten AS