Digitalt foredrag eller online konferanse? Les våre råd her

Hvordan bli en bedre historieforteller?

Publisert i Tips og råd av

Tenk deg at du skal overbevise kollegene dine om noe. Du legger frem argumentene dine, men kjenner at budskapet likevel ikke treffer. Hva kan gjøres annerledes? Les Ole Petter Hjelle sine fem tips for å bli en bedre historieforteller.

Forskning tyder på at det å fortelle en historie øker oppmerksomheten, og gjør budskapet ditt mer mottagelig. Ole Petter Hjelle er lege, hjerneforsker, forfatter, foredragsholder og til og med tidligere toppidrettsutøver. Han er opptatt av oppmerksomhet, og hvordan hjernen vår henger sammen for å skape mest mulig læring.

Hvorfor lytter vi mer nøye når noen forteller en historie?

– Hjernen vår er som skapt for å både fortelle og forstå historier. Historiefortelling ligger i genene våre. Forskere mener at det å være en god historieforteller faktisk har gitt oss mennesker en overlevelesfordel. Det er gjennom historier vi har lært oss å samarbeide, og de av våre forfedre som var gode historiefortellere hadde en overlevelsefordel, fordi de hadde økt reproduktiv suksess. De fikk barn og slekten ble ført videre.

Hva sier forskningen om forholdet mellom oppmerksomhet og det vi lærer noe av?

– Oppmerksomhet er en forutsetning, men ingen garanti for læring. I flere forsøk som har blitt gjort, kan vi se at det å være i fysisk aktivitet rett før man skal lære noe øker oppmerksomheten. Et forsøk med tredjeklassinger som lekte i skolegården økte oppmerksomheten deres med rundt 30%, sammenliknet med elever som har sittet i ro og lest. Med den økte oppmerksomheten følger rundt 30-40% bedre score på en norsk- eller matteprøve.

Mangler vi en bevissthet for hvor viktig historiefortelling er, eller er det sånn at det å fortelle en god historie er vanskelig?

– Jeg tror det er begge deler. Mange tenker nok at historiefortelling kanskje ikke er «seriøst» nok, og at det ikke hører hjemme i faglige foredrag. Mange forteller meg også at de liker veldig godt å lytte til historier og lærer mye av det, men at de ikke er historiefortellere selv.

Så hva kan være nøkkelen, hvis man ikke er en naturlig historieforteller?

– Historiefortelling er, som mye annet, en ferdighet vi må øve på for å bli skikkelig gode. Men, i motsetning til mye annet vi mennesker driver med, som statistikk, aksjespekulasjon og finans, så har vi en hjerne som evolusjonen har skapt for å lage historier. Så det er bare å øve.

Helt til slutt, hva er den beste innledningen på et foredrag du har hørt?

– Det må være Professor Michael Sandel, ved Harvard University. Han foreleser i «Justice» for over 1000 bachelor-studenter. Han starter foredraget sitt med følgende historie:

Du kjører et tog, men bremsene slutter å fungere. Du har nå valget mellom å følge sporet eller svinge til et sidespor. Ved å følge sporene er det fem personer på enden av sporet som vil bli drept. Hvis du svinger er det kun en person som dør. Hva er det riktig å gjøre?

For å bli en bedre historieforteller, kan du gjøre fem enkle grep:

1.) Start med et smell. Det er viktig at du starter med historien din med en gang.

2.) Historien må være relevant for det du skal snakke om.

3.) Du må vekke følelser hos publikum.

4.) Historien kan ikke være for lang. Om den er mer enn 3-4 minutter lang, bør den være særdeles god.

5.) Du må fortelle historien med innlevelse og engasjement.

Du kan møte Ole Petter på «Bli en bedre historieforteller» den 27. februar. Da skal han nemlig holde seminar om historiefortelling sammen med Pellegrino Riccardi, og Hilde Johanne Aafoss. Du kan melde deg på her.

Det er også mulig å booke Ole Petter til et eget foredrag gjennom Talerlisten, og det kan gjøres her.

Ønsker du hjelp med å finne foredragsholder?

Fyll ut skjemaet under og vi tar kontakt med deg innen 24 timer.

2020 © Talerlisten AS