Hvorfor er arbeidsglede så mye viktigere enn du tror?

Publisert i Aktuelt av

«Hva vet du om hva jeg tror?» vil du kanskje svare. «Ingenting» vil jeg svare tilbake, men jeg har vært rundt i bedrifter, og som innleid foredragsholder til konferanser siden 1994, og det er lite som tyder på at bedrifter tar viktigheten av sann arbeidsglede på alvor.

Hva er effektivitet uten glede? «Hun er faglig dyktig og effektiv, men ei ordentlig Hurpe!». Hva er vekst uten glede? «Han pusher hele tiden økt vekst og er fremoverlent, men han er en uberegnelig bulldoser.»

Skrevet av Arnt Sæther, profesjonell gledesspreder i Happiator.no og GLADiator as.

Hva er et familieliv uten glede? Hva er status uten glede? Hva er bærekraft og fremtiden uten glede? Hva er salg og personlig utvikling uten glede? Ikke bare les fort nå, for å bli ferdig med artikkelen. STOPP et lite øyeblikk og tenk og kjenn etter. Hva er ditt eller et menneskes liv uten arbeidsglede og livsglede?

Hvorfor jobber du egentlig?

«For å tjene penger, og fordi jeg syns jobben min er spennende, meningsfull og sosial», sier du.
«Gode grunner» sier jeg. «Hva bruker du pengene du tjener på?»
«Boliglån, bil, mat, familie og fritid», svarer du.
«Hvorfor bruker du så mye penger på det da?», lurer jeg.
«Jo fordi jeg vil at de jeg er glad i skal ha det trygt og godt.»
«Hvorfor vil du det da?»
«Alle vil jo det da!» sier du.
«Ja, nemlig! Og hvorfor vil alle ha det godt?» sier jeg.
«Fordi det er godt å ha det godt!» roper du, og lurer på om jeg er helt idiot.
«Og hva skjer med deg når du har det godt?» spør jeg,
«For da er jeg glad og fornøyd vel!!» svarer du.

Akkurat, for da blir du glad og fornøyd. Slik er det med alt! Vi kjøper bil for å komme fra A til B for da skal vi bli fornøyd. Vi drar på ferie for å bli fornøyd. Vi skal ha økt vekst for å bli fornøyd. Vi vil ha en familie for å bli tilfreds. Vi vil selge mer, vi vil at ting skal gå fortere, og vi vil ansette flere, eller si opp noen sinker, for da skal alt bli bra, og da skal vi bli fornøyd.

Vi mennesker søker nemlig glede i alt vi gjør.

Vi vil bort fra lidelse og smerte, over til gleden, fornøydheten, tilfredsheten og det gode liv. Ingen vil ha det vondt. Ingen våkner om morgenen og tenker: «I dag vil jeg ha en jævlig dag.» Til og med kjeltringen er kriminell fordi han tror det skal gjøre ham glad, og ønsket om selvmord er å komme bort fra denne verdens lidelse.

Gleden er selve formålet med jobben din. Det er derfor du arbeider. Arbeidsgleden er målet! Du tror pengene fra arbeidet er målet, men det er effekten av arbeidet og pengene som er målet! Du tror du selger en tjeneste eller et produkt, men det er ikke tjenesten eller produktet kunden kjøper. De kjøper effekten eller resultatet av produktet. Og resultatet de ønsker er alltid glede, eller redusert smerte.

Økonomi er viktig, men ikke viktigst.

Hvordan kan vi få høyest mulig fortjeneste på produktet? Hvordan kan vi få økt mer-salg? Hvordan kan vi få kunden til å kjøpe mer? Hvordan kan vi få økt produktivitet, effektivitet, bunnlinje, topplinje osv? Du kjenner ordene og mantraene som spys ut av konferansehøytalerne av oss konsulenter, ledelse og eksperter, og vi tror på det alle sammen, for disse ordene er etter hvert blitt vårt stammespråk.

Men med et par års mellomrom dukker det opp nye moteord også i denne verden, og vi tror de sier noe nytt, men de peker alle alltid mot det samme. Den evige sannheten som Aristoteles formulerte slik, «Gleden er målet over alle mål.»

For når du har arbeidsgleden og livsgleden da har du alt du trenger. Da har du alltid nok. Bare kjenn etter! Kan du med hånden på hjertet si akkurat i dette Nu, nå når du leser dette at; Nå er jeg glad. Ja da savner du heller ingenting.

Investoren investerer når markedet går opp og når det går ned. Fiskeren fisker når det er sol og det er regn. Den som har arbeidsglede i det hun gjør, arbeider ufortrødent enten det er medgang eller motgang, oppgang eller nedgang, tilfredshet eller savn.

Så hva er arbeid uten glede? Meningsløst og ingenting.

Du kan sende Arnt Sæther en forespørsel om foredrag her. Ta gjerne også kontakt med oss i skjemaet under, så får du raskt svar!

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS