Covid 19-tilpasning: Vi har god erfaring med digitale foredrag, og har råd og løsninger!

Slik jobber du smartere – vis tillit, bruk tiden riktig

Publisert i Tips og råd av

«Det er nå vi kan være sammen som familie. Det er nå vi kan ta turer til hytta, eller male huset. Det er nå vi har tid. Nå, før alt starter opp igjen.» Ordene hans skremte meg – for han sa dem i fullt alvor. Det er mai, midt i koronakrisen, når jeg hører de ordene, og når dette skrives. To måneder med tilnærmet stillstand i samfunnet.

Skrevet av Cecilie Thunem-Saanum, ekspert på tidsstyring og kommunikasjon

Cecilie Thunem-Saanum er ekspert på tidsstyring og kommunikasjon.

Mailboksen er i sakte modus, mens dagene flyter i hverandre med hjemmekontor, hjemmeskole, hjemmeliv. Det er en ny tid, en annerledes tid. Mange undrer seg over hvordan verden blir når vi våkner til en ny hverdag post korona.

Blir livet som før? Får vi atter høye skuldre, tette tidsfrister og full kalender? Må det bli så travelt igjen? Må vi helt tilbake til hverdagens hamsterhjul?

Vi har gjennom krisen fått oppleve en hverdag som vi kan være med på å endre for alltid – og ikke alt er negativt. Jeg vil trekke frem et par fine fenomener og tre tips som jeg håper vi kan ta med oss videre.

Vår felles dugnad har gitt luft i kalenderen for mange, og dermed større rom for å dyrke verdiene våre, være mer av den vi er. Og, midt i den ufrivillige situasjonen fikk vi også en større frihet: Vi fikk i større grad styre tiden vår i takt med egen livssituasjon.

Vi ble tvunget til å vise hverandre tillit – stole på at jobben ble gjort i de tusen hjem, og at smittevernstiltak ble overholdt.

Begge disse to aspektene, tillit og mindre tidspress, tar meg til et ønske for vår nye hverdag, post korona: at enda flere i større grad enn før styrer tiden sin med tillit og egne verdier som kompass.

Her er tre tips for tryggere tidsstyring

1. Vis mer tillit; Hold kontakten, men slipp kontrollen

Visst har vi lengtet tilbake til hverdagen, til kollegaene våre, og til å gi noen en god klem. Men koronakrisen kom også med et kjærkomment pusterom, for mange.

Borte ble kavete morgener med barn som skulle skyndes på, gymbager som skulle pakkes, nister som skulle smøres. Og borte ble kravet om å stille på alle aktiviteter, arrangementer og sosiale treff.

Mange opplevde også at selv den mest kontrollerende leder eller lærer måtte slippe opp. Mikroledelse måtte vike for tillitsbasert kontakt.

Krisen tvang frem større krav til tillit i hverdagen vår. Med hjemmekontor og hjemmeskole ble det (heldigvis) enda vanskeligere å styre voksne mennesker.

Verken barn eller voksne mennesker vil bli styrt, så la oss ta med oss lærdommen fra koronatiden og la tillit bli den nye normen.

La flere – av dem som kan og vil – få jobbe hjemmefra litt oftere. La arbeidsliv og ledelse handle enda mer om tillit, enn før. La resultater snakke for seg, fremfor å kontrollere antall arbeidstimer og normert arbeidstid.

Med rolige morgener og større opplevelse av frihet kommer gjerne mestringsfølelsen. Dette trigger motivasjon og trivsel, som er to forutsetninger for å være effektiv over tid.

2. Våg å være tydelig på egen tidsbruk

Å prioritere, og å stå støtt i egne valg krever mot: Våg å velge hvordan dagene dine skal se ut. Visst har du tidsfrister, forpliktelser og mange hensyn å ta. Men stå støtt når valgene i hverdagen skal tas; hvor skal det meste av tiden din gå? Husk at du har et valg, både på jobb og på fritiden. Men det krever at du våger å 1) være tydelig og 2) stå for valgene du tar.

Å være tydelig lar seg lett kombinere med å være vennlig: Vis hva som er viktig for deg til dem som trenger å vite det – og la være å gi ut alle detaljer om dine prioriteringer til de som ikke trenger dem.

3. Vern om verdiene dine

Vi har erfart vi kan mer enn vi tror, vi klarer mer enn vi tror – og vi orker mer enn vi tror, når det virkelig gjelder. Husk at du kan, også når hverdagen går sin vante gang.

Vær verdiene dine, og vern om dem. Fyll kalenderen med det som betyr mest.

Ta fatt i de ordene som jeg fikk fra min venn. Bruk dem, også etter korona: «Det er nå vi kan være sammen som familie. Det er nå vi kan ta turer til hytta, eller male huset. Det er nå vi har tid.»

For, det du bruker tiden din på, det bruker du livet ditt på.

Denne artikkelen inngår i boken «Talertekster», med 66 tekster skrevet av foredragsholderne på Talerlisten under korona-krisen. Du kan bestille boken her. Du kan sende Cecilie Thunem-Saanum forespørsel om foredrag her. Ta gjerne også kontakt med oss i skjemaet under, så får du raskt svar!

Ønsker du hjelp med å finne foredragsholder?

Fyll ut skjemaet under og vi tar kontakt med deg innen 24 timer.

2021 © Talerlisten AS