Tren hjernen din med tre enkle råd

Publisert i Tips og råd av

Hvordan kan du huske mer og bedre? Hva handler hjernetrening om? Og hva kan du gjøre hver dag som hjernen din vil elske? Les hvordan hjernetrener Frank Wedde hjelper deg å ligge et hode foran med sine foredrag, og se hans tre enkle hjerneråd på slutten.

Frank Wedde er en populær foredragsholder for tiden. Han skaper begeistring og engasjement når han holder foredrag om å trene hjernen, lære hurtig og skape nye vaner. Vi tok en rask prat med Frank om hvem han er og hva han snakker om.

Du kaller deg hjernetrener. Hva er egentlig din bakgrunn?

– Jeg har utdanning innen International Business og International Marketing fra Madrid og Paris, og har tidligere jobbet som management-rådgiver i forskjellige land. De siste 10 årene har jeg som gründer av Memolife i Singapore jobbet med foredrag, digital læring og rådgivning innen hjernetrening, akselerert læring og vaneendring. Jeg har deltatt i VM i hukommelse og lært meg 8 språk.

Wow! Hvordan får man til det? De fleste kan to eller tre?

– Det er faktisk noe de fleste kan oppnå overraskende lett ved å kombinere forskjellige teknikker for akselerert læring. Tips 1 er å lære hurtig ved hjelpe av morsomme husketeknikker. Flytoget har faktisk et gratis tilbud hvor de reisende kan lære 19 gloser på 19 minutter med Memolife sin webapp. Alt som skal til er å visualisere, slik som for eksempel at en bil på spansk – «coche», uttales som «kåt-skje» – blir til en erigert kåt skje på et bilpanser. Dermed blir det morsomt, og da husker hjernen. Tips 2 er å repetere rett før hjernen statistisk sett begynner å glemme, slik at du kan huske for alltid. Personlig bruker jeg hverdagens dødtid, slik som når jeg pendler eller trener, og dermed går det greit å bli funkjsonelt flytende på noen måneder fremfor noen år.

Så hva handler hjernetrening om?

– Vi vet i dag at hjernen kan trenes og utvikles med forskjellige aktiviteter – såkalt nevroplastisitet. Funksjonell hjernetrening gir direkte fordeler i hverdagen innen områder som fokus, produktivitet, kreativ problemløsning, kommunikasjon, motivasjon, tankesett, vaner og akselerert læring. Altså, noe helt annet enn hjernetrim som Sudoku eller kryssord. I praksis innebærer det for eksempel å visualisere, tenke og snakke annerledes til seg selv i gitte situasjoner eller bruke kroppsspråk og tonefall på andre måter. Min personlige preferanse er å kombinere dette med digitale øvelser slik at du enklere kan følge fremgangen din over tid. Derfor har jeg i de ti siste årene jobbet med å systematisere det som faktisk fungerer til et digitalt treningssenter for hjernen.

Nå snakkes det mye om at robotene kommer, hvorfor trenger vi hjernetrening da?

– Samfunnet endres stadig raskere. Hjernetrening er nøkkelen for å endre og tilpasse deg like hurtig, samt ha glede av prosessen underveis. Dette er hovedtemaet i både foredragene mine og den nye boken min «Ligg et hode foran – 12 ferdigheter du trenger før robotene overtar», som kommer i 2018.

Du bruker også begrepet akselerert læring. Hva handler det om?

– Akselerert læring er en serie med forskjellige teknikker som gjør at du lærer ny kunnskap og ferdigheter mye hurtigere enn normalt. I privatlivet kan det for eksempel være å lære et nytt språk, som du kan bli funksjonelt flytende i på noen måneder i stedet for på noen år. På jobben kan du for eksempel mestre nye ferdigheter som nevro-kommunikasjon, salg eller kreativ problemløsning som vil gi effekt i jobbhverdagen på noen uker fremfor måneder.

Folk flest legger seg til vaner og uvaner som kanskje er vanskelige å endre. Hvordan kan hjernetrening få deg over på nye spor, på jobben eller privat?

– Definisjonen av galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat, noe som vel Albert Einstein sa. Samtidig er hjernen vår skrudd sammen slik at den følger minste motstands vei, noe som ironisk nok gjør at vi som regel nettopp ender opp med å gjøre det samme om og om igjen. Ved å bli bevisst på hvordan våre vaner oppstår, og hvilke triggere som utløser dem, vil vi trene hjernen til å lage nye spor som etter hvert krever mindre motstand å følge. Dermed er de nye vanene i boks. Heldigvis finnes det lyntriks som gjør dette både morsomt og hurtig, og jeg kan en del av de triksene.

Så hva sitter tilhørerne igjen med etter et foredrag med Frank Wedde?

– Jeg brenner for å inspirere med relevante historier, forskningsbasert innsikt om hjernen og praktiske teknikker som gjør hverdagen bedre. Som bonus får de også tilgang til Memolife – verdens første akselererte læringsplattform og treningssenter for hjernen – som gjør at de kan praktisere det de fikk med seg i foredraget.

Kan du gi tre råd som helt vanlige folk kan bruke for å trene hjernen i hverdagen?

  1. Tenk at læring og mestring er en prosess og ikke et sluttresultat. Skanninger av hjernen viser at du dermed hele tiden trener hjernen uten å være klar over det.
  2. Bruk husketeknikker der du kobler det du vil lære om til bilder og morsomme historier. Da lærer du raskt og skaper tettere forbindelser mellom hjernecellene dine.
  3. Gjør det til en vane å fjerne forstyrrelser og vær helt fokusert i minst én time per dag (Skru av mobilen). Hjernen din vil elske deg for det!

Spennende! Der synes jeg jammen at jeg lærte noe på under tre minutter!

Les mer om Frank Wedde, se en kort video og bestill et foredrag med ham her.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS