Den hemmelige ingrediensen

Publisert i Aktuelt av

Du som presenterer ofte, som er tålelig god på det. Som forbereder deg, men som likevel kan føle på at du mangler litt frihet, trygghet og egentlig gjerne kunne «wow»-et mer på scenen. Hva gjør du for å komme dit at du kan «wowe»? Hva er din strategi?

Når du skal presentere, tipper jeg at du forbereder innholdet i presentasjonen din, sjekker at alt det tekniske og praktiske er i orden, snakker deg gjennom presentasjonen noen ganger for å vite at innholdet sitter, og at du husker rekkefølgen og kan understreke poenger. Stemmer det?

Skrevet av Paro Lyngmo, sanger, gründer og rådgiver i Stemmeprakt

Så kommer det tid for selve gjennomføringen. Du går på scenen og det går greit. Likevel er du ikke helt fornøyd. Det var et par poeng som ble borte, du ble litt for stiv på den spøken, og du følte deg mer bundet enn du hadde tenkt.

De som hørte på, gir deg greie tilbakemeldinger, men din følelse matcher ikke helt deres opplevelse. Så de virkelig ikke at du snubla med ordene noen ganger og at den indre uroen og stressnivået var høyt?

Det er ofte ikke samsvar mellom hva vi opplever på innsiden og det publikum legger merke til på utsiden. Likevel er din innside utslagsgivende for hvordan ditt publikum føler seg. Og det er én enkelt ingrediens som skaper den store forskjellen.

På samme måte som Fjernsynskjøkkenets Ingrid Espelid Hovig hadde persilledusken som sin hemmelige ingrediens som gjorde all maten enda litt bedre, skal du straks få presentasjonsteknikkens hemmelige ingrediens.

For å få mer overskudd handler det ikke bare om å drille innholdet. Ikke er det så viktig hvor hender, øyne eller føtter skal være. Det handler ikke engang om å si alt riktig. Alt dette ligger i grunnoppskrifta til en god pres(en)tasjon, men det får deg ikke nødvendigvis fra god til wow. Det det handler om, er å være tilstede eller enda bedre, din tilstedeværelse.

Skal du wowe må du legge inn riktig krydder som både er visuelt innbydende, men som også kan løfte frem de andre smakene. Og den hemmelige ingrediensen for tilstedeværelse er trommevirvel:
Pusten

Hvordan puster du akkurat nå? Jeg tipper at du ikke tenkte så mye på pusten, før jeg stilte deg det spørsmålet. Det er i så fall ganske vanlig.

Vi puster over 20.000 ganger i døgnet og de fleste av våre åndedrett gjør vi helt uten å tenke på det. Men pusten er en viktig komponent i din prestasjon for den påvirker vår tilstand, altså hvordan vi har det og hvordan vi tar det.

Pusten kan du bruke som en enorm ressurs når du skal pres(en)tere og jeg vil her gi deg noen av grunnene:

Ønsker du mer frihet, handlingsrom og å føle deg trygg når du presenterer, og i tillegg har ambisjoner om å nå inn, ikke bare frem, til de du snakker til? Da er det viktig med en god oppskrift. Krydrer du det med en hemmelig ingrediens, pusten, får du en smak som ingen andre har. Det gjør at du skiller deg ut, publikum digger å høre på deg og du vil elske å stå på scena.

Du kan sende Paro Lyngmo forespørsel om foredrag her. Ta gjerne også kontakt med oss i skjemaet under, så får du raskt svar!

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS