Hvordan bli god på fremsnakk og egenkommunikasjon?

Publisert i Aktuelt av

Jeg har hatt noen utfordringer i livet på lik linje med alle andre. Enhver elendighet er lik, forskjellen er hvordan vi takler den, holder ut og står i det.

I mine yngre dager hadde jeg noen alvorlige sykehusopphold hvor jeg ble sittende i rullestol en kort periode. Jeg ble også godt kjent med prekestolen, et hjelpemiddel og en støtteordning som sikrer at du ikke faller når balansen eller styrken i bena ikke er optimal.

Michel Mateos
Skrevet av Michel Mateos, Gledesspreder & motivator

Jeg var ung og forestilte meg at jeg muligens ikke ville kunne gå igjen, eller løpe. Jeg tenkte at jeg ikke lenger ville kunne være aktiv på samme måte som før. Dette var tanker jeg sovnet med, og våknet med. Det gjorde noe med meg.

Tankene var destruktive, ikke konstruktive. Når livet er vanskelig, trenger vi den hjelpen vi kan få, og da må vi begynne med å hjelpe oss selv.

Jeg lærte meg tidlig, at om jeg i det hele tatt skulle greie å få de vonde, smertefulle bena ut av sykesenga, så måtte jeg si de riktige tingene til meg selv underveis.

Logikken er enkel. Ha positive tanker som heier på deg når ting er vondt, eller som her; bein som ikke vil ut fordi det gjør så forbasket vondt. Da er tanker som, «dette greier jeg», «dette skal jeg få til», «jeg skal holde ut smerten fordi jeg er sterk», «kom igjen, nå: Opp, opp, opp!», helt avgjørende for at smerten trosses og at du kommer deg ut av sykesenga og står oppreist.

Sier du det motsatte til deg selv, «dette greier jeg ikke», «dette får jeg ikke til» og lignende, vil du sannsynlig få rett og bli liggende i sengen til noen fysisk hjelper deg. Positivt selvsnakk var det som brøt oddsen med at jeg i dag har to funksjonelle, sterke ben, i stedet for ingen.

Jeg ønsket å få mer kunnskap og fakta om tankens kraft og virke. Det er ingen eksakt vitenskap om hvor mange tanker vi har per dag, men jeg finner psykolog og Nobelprisvinner, Dr. Daniel Kahnemans refleksjon med at vi har over 65000 tanker per dag, som interessant nok til å bruke som kilde i mine motivasjonsforedrag.

I min uformelle spørreundersøkelse gjennom noen år, om folks tidsbruk på morgenstell, altså fra de våkner til de er startklare, er snittet på gode 30 minutter. Men hvor gode er disse tankene egentlig?

Tenker vi oss at vi har over 65.000 tanker i hodet per dag og deler dette på 24 timer, så får vi 2708 tanker per time. Deler vi dette på to, så får vi +1354. Altså, i disse 30 minuttene fra vi våkner til vi er startklare, har vi tenkt rundt 1354 tanker, om mye forskjellig.

Har vi et ubevisst forhold til dette, så er mye overlatt til tilfeldighetene om hvilken sinnstilstand vi havner i, før vi går ut døra. Opplever du at dagen er tøff å stå opp til og synes alt er dritt og urettferdig innen tannbørsten har nådd jekselen, vil du mest sannsynlig forsterke denne dårlige følelsen og ende opp med å få rett med «det var det jeg visste, dette er og blir en dårlig dag».

Blir det mange nok dager, uker og måneder med dette, vil dette vil prege personligheten din og dyrke frem noen uvaner, som ellers ikke ville vært der, om du hadde vært bevisst dette mønsteret fra tidlig av. Noen år med negativt selvsnakk, så blir det til slutt en sannhet. Hvis flere gjør det samme med deg, altså er negative mot deg, om deg eller til deg, så blir denne sannheten ytterligere forsterket og setter da begrensinger på fremtidige muligheter og selve livet ditt.

Jeg oppsummerer alltid dagen før jeg legger meg. Fremmer det som har vært positivt og hva det gjør med meg og hvorfor. Dette gjøres skriftlig og jeg leser det høyt for meg selv etter jeg er ferdig.
Når jeg står opp, så skriver jeg ned hva jeg ønsker ut av dagen og hvorfor.

Hvis du ikke har et bevisst forholde til tankens påvirkningskraft, er du sjanseløs i jakten på bedre dager, med mattestykket fra Dr. Kahneman godt i minne.

65 000 tanker per dag, hvis problemer, uro og bekymringer bare hoper seg opp fra du står opp til du går og legger deg, blir på en uke over 455 000 tanker… Og det er bare på én uke. På en måned blir det nesten 2 millioner tanker. Da er det greit at tankene er positivt ladet, ikke sant?

Du kan sende Michel Mateos forespørsel om foredrag her. Ta gjerne også kontakt med oss i skjemaet under, så får du raskt svar!

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS