Var kriminell, ble økonomirådgiver

Publisert i Tips og råd av

Arman Vestad har vært på den andre siden. Ikke i himmelen. Heller i et slags helvete. Han stjal, skaffet våpen, brukte dop og satt i fengsel. Heldigvis var noen modige og inviterte ham tilbake i vår verden. Han klarte å forandre livet sitt.

Det er denne reisen Arman snakker han om i sine foredrag, som handler om levd liv og utenforskap, men mest om inkludering, håp og mot.

Du hadde en trygg oppvekst utenfor Molde. Likevel kom du inn i et dårlig miljø¸. Hva skjedde?

– Jeg har alltid vært glad i mennesker, men kanskje også drevet av å få oppmerksomhet fra andre. Jeg følte meg annerledes, alene og utenfor. Senere gjorde suget etter penger at jeg tok meg jobb som dørvakt. På kjøpet fikk jeg et miljø¸ hvor mange testet grenser. Før jeg forsto det selv, hadde en gryende avhengighet av penger og behovet for bekreftelse fra andre gjort meg til en kriminell rusmisbruker og gjeldsslave.

Hva var det som drev deg da du levde på ditt mest hektiske?

– Penger, fellesskapet og oppmerksomheten. Siden jeg hadde trådt over grensene var det andre regler som gjaldt. Alt var sterkt og ekstremt, men med feil fortegn. Etter hvert hardnet det til. Rusen dominerte meg stadig mer, og jeg ble ikke så kreativ og flink til å skaffe penger. Da endret det seg til å handle mest om å beholde min posisjon i miljøet og om å overleve.

Hvis man Googler deg, kommer din dom i Orderud-saken opp. Du ble dømt for å ha levert drapsvåpenet. Hva skjedde egentlig etter du hadde sonet ferdig i fengsel?

– Orderud-saken brukte jeg bevisst til å styrke posisjonen min i det kriminelle miljøet. Livet hardnet til. Jeg var tøffere enn noen gang på den tiden, men dalene ble også dypere.

– Jeg møtte noen modige mennesker som klarte å nå inn til meg. En av disse modige klarte å få meg inn på Stifinner´n, et behandlingssted for innsatte med rusproblemer. Da startet jeg på den lange veien tilbake til et normalt liv. Mitt gjennombrudd kom da jeg innså at jeg selv måtte ta grep for at andre skulle klare å hjelpe meg.

Nå jobber du på NAV, med nasjonalt ansvar. Hva går jobben din ut på, og er det ikke et paradoks at en tidligere kriminell har den jobben?

– Jeg har et prosjektansvar for NAV sitt arbeid med personlig økonomi. Min egen økonomi-CV handler om saker som å være gjeldsslave. Om å kjøpe seg venner, kjøp-nå-men-betal-senere, gullpriser, heleri, svindel, narkotikasalg og om å gjemme penger i skogen…

— Jeg har kjent på kroppen hvordan det er å drite seg ut, og å ikke kunne gjøre det som alle andre kan. Jeg kan relatere meg til de menneskene vi skal hjelpe, og de vet at jeg forstår deres hverdag. Derfor får vi til dialoger som er helt nødvendig for å finne løsninger, og som ellers ikke ville ha kommet.

Ditt liv og din rolle har definitivt endret seg?

– Å ja! Min rolle nå er å være en stemme for dem som har falt utenfor. Og det handler ikke bare om rus og kriminalitet, men kan også handle om utenforskap knyttet til for eksempel innvandring, overvekt, ensomhet eller mistrivsel på jobben eller i et parforhold.

Hva sitter ellers tilhørerne igjen etter et foredrag med deg?

– Hvis folk skal sitte igjen med én ting, håper jeg det er viktigheten av å kunne kle seg naken og være sårbar for å oppnå viktige endringer. Det er vanskelig å komme inn i en flokk eller tilbake til et fellesskap, når du har mange nøkler som lukker dører i stedet for å åpne dem.

– Foredraget er derfor relevant for alt fra bedrifter i omstilling til organisasjoner og offentlige virksomheter som hjelper mennesker i utfordrende livssituasjoner.

Hvilke tre råd har du til ledere som snakker om mangfold og inkludering?

1. Tro på mennesker og deres driv etter å få lov å skinne og å bidra, med det de er gode på. Jobben din er å hjelpe dem å få det til.

2. Glem aldri at mangfold er en ressurs med fantastiske muligheter som må forløses, ikke et problem som må håndteres.

3. Tren deg selv og andre til å se. Det du ser i menneskene rundt deg styrer alt, – det du tenker og det du gjør. Det styrer om du lykkes.

Er du interessert i et foredrag med Arman i din virksomhet? Send ham en forespørsel her.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS