Snakker du deg selv ned når du skal holde en presentasjon? Slutt med det. Her er fem kommentarer du bør unngå foran en forsamling, og tre som vil få ditt publikum til å føle seg forventningsfulle og glade.
Som foredragsholder og kursholder innen retorikk og presentasjonsteknikk, har jeg gleden av å høre på mange foredrag. Det vil si, ofte er det ingen glede i det hele tatt. Jeg blir bare irritert.
Det skjer når jeg hører gjentatte negative kommentarer fra talerstolen – kommentarer som ofte bidrar til å skape dårlig stemning, og lave forventninger.
Her er fem kommentarer du aldri bør si foran et publikum:
– Jeg skal bare dra dere gjennom noen slides her…
Dårligere innsalg finnes knapt. Hvem vil egentlig bli ”dratt gjennom” noe som helst? Av respekt både for deg selv og for dem som lytter, bør du aldri fremstille det du skal si som ubetydelig eller en rent nødvendig handling. Si heller: ”Jeg skal snakke om noe som er viktig, men også vanskelig” eller lignende. Om ikke du selv selger inn stoffet, hvem skal gjøre det da?
– Det var egentlig en annen som skulle holde denne presentasjonen…
Dette er også en setning som får energien i rommet til å synke og får publikum til å føle seg usikre. Skal jeg da tenke at du er en slags dårlig nummer to? Om du må lage et poeng ut av at du er vikar, si for eksempel: ”Det står et annet navn på programmet i dag, men jeg er nesten like flink og kjekk som Jan, så dette kan dere bare glede dere til”. Det blir det garantert smil en mye bedre start av.
– Jeg har ikke forberedt meg noe særlig…
Og hva skal publikum tenke når du sier det? At de ikke er prioritert? At du vanligvis er bedre? At du ikke gadd å gjøre en innsats? Det er som å be publikum begynne å fikle med telefonen. Er du dårlig forberedt, så gjør likevel det beste ut av det. ”Put on your best show” som amerikanerne sier, og forsøk å bruke det du har av erfaring til å formidle noe av interesse, selv om ikke alt er planlagt.
– Jeg er ikke så glad i å holde foredrag…
Dette er en variant av klisjeen ”Jeg er ingen taler”, som også er en svak måte starte på. Om du ikke liker å holde foredrag, så si nei og anbefal noen andre. Om du ikke liker å holde presentasjoner, men må, forsøk å skaffe deg trening. Det finnes mange kurs i presentasjonsteknikk, og mange gode foredragsholdere som kan hjelpe deg og kollegene. Trening hjelper dessuten. Også her.
Kan du ikke vise noe sårbarhet, tenker du kanskje? Jo, men forsøk da å gjøre det på en humoristisk måte, eller ved å inkludere tilhørerne. Du kan for eksempel si: ”Jeg vet at mange i dette rommet har mer erfaring enn meg, så jeg setter pris på spørsmål og kommentarer, og vil gjerne ha tips etterpå til hvordan dette foredraget kan bli enda bedre.” Det er en kommentar som fungerer både som en kompliment og en invitasjon til salen foran deg.
– Ehhh…
En siste ting du bør forsøke å unngå, er ventelyder. Vi bruker ofte ventelyder som ehhh… og øhh… ubevisst, og gjerne mens vi tenker på hva vi vil si. De kan du trene på å bli kvitt. Er du usikker på om du har ventelyder? Be en kollega å høre på deg og å si fra om du også er rammet av ventelyd-syken. (Du kan også be vennen din notere hvor mange ganger du sier ”i forhold til” feil. Det er fortsatt en utbredt ventelyd.)
Og når du er ferdig, ikke si: «Og det var det jeg hadde» eller «Da har vel ikke jeg mer?». Det er slappe, intetsigende setninger. Si heller: «Lykke til!», «Takk for meg!», «God sommer!» eller noe annet positivt som også signaliserer at publikum kan klappe.
Nå tenker du kanskje at jeg var veldig negativ og streng? Men som du ser kommer jeg med forslag til hva du kan si også. Og her er tre kommentarer som er hyggelige og som gjør ditt publikum mer tilfredse og rolige:
- Takk for at jeg får komme og snakke for dere. Dette har jeg sett skikkelig fram til!
- Dette er et spennende tema, og jeg har noen nye tanker jeg ønsker å dele med dere
- Hva tenker dere?
Ønsker du å lære mer om god presentasjonsteknikk, har Talerlisten mange foredragsholdere som kan hjelpe. Søk på tema retorikk eller presentasjonsteknikk og se hvilke foredragsholdere som tilbyr kurs og foredrag om nettopp det å bli trygg foran en forsamling.