Nå som folk er lei av webinarer og nettmøter, blir det enda viktigere at det som sies fra en scene når man endelig samles, holder høy kvalitet. Alle har mobilen klar hvis det skulle bli kjedelig. Her er syv råd på S som kan hjelpe deg å fange og holde på ditt publikums oppmerksomhet.
1. Start med et smell
«Peer, du lyver!». Slik starter Norges mest kjente teaterstykke. Publikum er med fra start. Forskning viser at om du får til en pangstart, vil oppmerksomheten kunne holde helt til mål. Start med å fortelle en historie, si noe som provoserer eller still salen et åpent spørsmål.
2. Strukturer innlegget godt
Når du har fanget interessen og introdusert deg selv kort: Fortell publikum hva de skal få høre. Gi dem et veikart, så de forstår hvor de skal. En god regel er å dele innlegget i tre deler. Da blir det lettere for dine tilhørere å forstå hvor de skal, og glede seg til turen.
3. Spiss dine beste argumenter
Glem å ta med alt du vet, alt du kan eller alt du vil si. Velg ut de viktigste poengene dine. Spiss dem godt og våg å være tydelig. Illustrer med å gi billedlige eksempler og bevis. Bruk bilder og film, og ikke ha for mye skrift på din Power Point, Prezi eller KeyNote.
4. Spill på følelser
De fleste foredrag og presentasjoner inneholder for mye fakta. Ofte er opplysningene glemt når dine tilhørere går ut av rommet. Vekker du salens følelser, øker sjansene for at de husker hva du har sagt. Tenk over hva slags følelser du vil folk skal få, og finn historier og eksempler som skaper dem.
Jeg forteller ofte en historie om en servitør som Cathrine og jeg traff på bryllupsreisen vår i Kenya. Den vekker interesse og jeg ser at mange ofte tørker en tåre når historien er slutt. Når jeg kobler historien til et eller to konkrete råd, vil de som hører på ofte huske hva jeg sa.
5. Skap bilder i hodet til publikum
Hjernen vår tenker i bilder. Derfor må du lage bilder av ordene og planene dine. Da jeg skulle lansere Talerlisten.no, sa jeg at jeg skulle lage foredragsbransjens Tripadvisor. Det kunne folk forstå. Tenk på bildene som knagger som ditt publikum kan henge poengene dine på.
LYD: Hør Nils Apeland snakke om presentasjonsteknikk med Hans-Petter Nygård-Hansen i podkasten HansPetter & Co.
6. Se på dem du snakker til
Du kommer bedre gjennom hvis du ser folk i øynene. Unngå å ha blikket på skjermen bak deg. Ikke les opp fra bildene dine. Ha heller en skjerm foran deg som du kan bruke som huskelapp. Forsøk å respondere på kroppsspråket og mimikken til dem som sitter foran deg.
7. Slutt når du skal
Bruk den tiden du har fått, og ikke mer. Både av hensyn til tilhørerne og de som eventuelt skal snakke etter deg. Jo lenger du snakker ut over din tildelte tid, jo større er sjansen for at noen blir irritert eller starter med digital gjesping og forsvinner inn i telefonen sin.
Ønsker du et spesialtilpasset kurs eller foredrag med Nils Apeland, send en e-post til bestilling@talerlisten.no
Foto: Det flotte bildet øverst er også tatt av fotograf Trond Heggelund.