Dag Berild

Overlege, professor dr.med

Fra kr 20.000,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Dag Berild

Dag Berild er overlege ved Infeksjonsavdleingen Oslo Universitetssykehus og professor i infeksjonsykdommer. Han har forsket på antibiotika og antibiotikaresistens i 30 år og har skrevet tallrike vitenskapelige artikler og bokkapitler om emnet. For sin forskning har Berild mottatt en rekke priser blant annet Legeforeningens kvalitetspris og Den Nordiske Infeksjonsforeningens ærespris. I 2016 mottok han Akademikerprisen hvor begrunnelsen var at han gjennom sin forskning og forskningsformidling har vært en klar stemme i offentligheten og bidratt til en forståelse av konsekvensene av antibiotikaresistens blant fagfolk og allmennheten. Han har gjort en TED-talk og deltatt i et TV-program i USA om problemet. Berild får gode tilbakemeldinger på sine foredrag, og klarer å formidle et alvorlig budskap på en humoristisk måte.

Fagekspert
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Nei

Foredrag med Dag Berild

Antibiotikaresistens-medisinens klimakrise

Overforbruk av antibiotika har ført til antibiotikaresistens. Dette kan medføre at vi om få år ikke har antibiotika og igjen kan komme til å dø av vanlige infeksjoner. All modern medisin f.eks kreftbehandling kan ikke vanskelig. Problemet er skapt av et overforbruk av antibiotika, og det er ingen nye antibiotika I de farmasøtyiske firmaenes pipelines. Foredraget gir en oversikt over hvorfor vi har problemet og hvordan vi bør imøtegår det. Hvis vi ikke agerer nå, er det ingen kur I morgen.

Apokalypse når? Har vi virksomme antibiotika om 20 år?

Antibiotikaresistens er et av verdens tre største folkehelseproblemer, og mange steder I verden dør pasienter av resistente bakterier. Foredraget gir en spennende oversikt over hvorfor bakteriene blir resistente, hvordan det har utviklet seg over tid og hvilke helsemessige og økonomiske utfordringer dette gir.

Fuck nature, and nature fucks back. Bakteriene er smarte enn oss

All bruk av antibiotika kan gi antibiotikareistens, dvs. at antibiotika ikke virker. Noen gale mennesker har funnet på å gi antibiotika som "vekstfremmere" til dyr hvilket har ført til at resistente bakterier som dannes I dyr kan overføres til mennesker og videre ut I naturen. I foredraget langer jeg blant annet ut mot Donald Trump som ikke vil forby forebyggende bruk av antibitika I dyr.

Leger uten våpen. Hva gjør vi når antibiotika ikke lenger virker?

Historikken bak oppdagelsen av antibiotika og hvorfor antibiotikaresistens har utviklet seg omtales. Det er vanskelig (nesten umulig) og svært dytr å utvikle nye antibiotika, og spørsmålet er hva skal vi gjøre i påvente av eventuelle nye antibiotika blir tilgjengelig? Antibiotika er et fellesgode vi står I fare for å miste. Deter et etisk problem mellom generasjoner.

Det er ikke kjedelig å være lege. Episoder fra et langt legeliv

Muntre og spesielle episoder fra selvopplevde episode som lege referrers.

2024 © Talerlisten AS