Øystein Morten

Øystein Morten

Religionshistoriker og forfatter

NOK 7.500,- per foredragCa. pris for 45 min. i foredragsholders hjem-region. Mva. kommer i tillegg.

Send forespørsel

Om Øystein Morten

Kan man lære noe av vikingtiden? Religionshistorikeren Øystein Morten er forfatteren bak de bestselgende bøkene Jakten på Olav den hellige og Jakten på Sigurd Jorsalfare. Han er en usedvanlig engasjert muntlig formidler som maner frem bildene av fortiden, før han stopper opp og spør: Hva skal vi med all denne historien? I sitt nye foredrag forteller han om en helt annen måte å være menneske på, der bisarre ofringer og seksuelle skuespill spiller en sentral rolle. Parallelt tas tilhørerne med til vikingenes mest grensesprengende reise: oppdagelsen av Amerika og møtet med indianerne. Disse menneskene var helt annerledes enn oss. Det var nøkkelen til deres suksess.

Foredrag

Vikingene og oppdagelsen av Amerika

I 999 skimtet vikingene fremmed land ute i havet i vest. Det var det vi kaller Amerika. De bosatte seg der i perioder og utforsket landet helt ned til dagens USA. Nye DNA-funn og arkeologiske undersøkelser gjør at vi i dag kan komme mye nærmere virkeligheten som ligger bak sagaenes beretninger. Foredraget forteller levende om oppdagelsene, om hva som drev vikingene og hva vi kan lære av deres syn på livet og naturen.

Jakten på Olav den hellige

Hva er myter og hva er sannhet om Olav den hellige? Og hvorfor er det slik at historene om kongen forandrer oss? «Glimrende historiefortelling! Det er imponerende hvordan religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten ved hjelp av enkle litterære grep kan gjøre historien om Olav den hellige levende og engasjerende igjen. Slik føyer han seg også pent inn i rekken av ganske unge norske historikere som er i ferd med å revitalisere en stolt fortellertradisjon i norsk historieskrivning." VG

Jakten på Sigurd Jorsalfare

SIGURD JORSALFARE var den første europeiske kongen som vervet seg til korstogene. I 1108 ledet han som attenåring 60 skip ut fra Bergen, på vei mot Jerusalem. Tre år senere vender han seierrik tilbake, men alle skipene og de fleste mennene er borte. Og kongen selv - er han blitt gal? Forfatteren Øystein Morten har reist i Sigurds fotspor og tar alle metoder i bruk for å gi et sannere bilde av den myteomspunne kongen . Resultatet er en dypt original og spill levende fortelling fra vår mest drama

Norske ødegårder

En gang var det liv i alle låvene, alle fjøsene, det var lys i vinduene på de små og mellomstore gårdene. Nå er denne kulturen i ferd med å forsvinne. Restene etter det daglig slitet råtner på rot. I dag har vi flere ødegårder enn etter svartedauden. Bestill et foredrag med fantastiske bilder. Hør en gjennomgang av norgeshistorien gjennom gårdene som er i ferd med å forsvinne, og se forfallet dokumentert av en av Norges beste fotografer.

Øystein Morten har 4 vurderinger

Stine S. Samuelsen

21. september 2018

Cappelen Damm, forfatter

6

Jeg har hatt gleden av å høre Øystein Mortens foredrag om «Norske ødegårder». Utrolig interessant og spennende. En herlig kombinasjon av fortellerglede, historiekunnskap, engasjement og vakre fotografier, gjorde det til en opplevelse som jeg så absolutt anbefaler!

Ida Helene Korsvold

21. september 2018

Cappelen Damm

Øystein Mortens foredrag hos Riksarkivet var uhyre interessant. Historien om det forlatte og forfalne gårdsbruket på Nes ble så levende formidlet at det var umulig ikke å bli grepet! Og for en ivrig slektsgransker var det ikke minst svært nyttig å lære om nye kilder til gammel kunnskap. Og boken hans, Norske ødegårder, anbefales på det varmeste!

Lisa Svendsen, redakør

21. september 2018

Cappelen Damm

6

Foredraget «Norske ødegårder» er noe av det beste vi har hatt i forlaget. Det var spennende, gripende og personlig. Bygget opp som rene kriminalromanen og svært lærerikt. Anbefales på det sterkeste!

Jakob Voigt

19. september 2018

Norges Unge Katolikker

5

Øystein Morten sitt foredrag om «Jakten på Olav den Hellige» var engasjerende og morsomt.

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2018 © Talerlisten AS

Vi benytter cookies på talerlisten.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. OK, jeg forstår.