Øystein Morten

Øystein Morten

Religionshistoriker og forfatter

Fra kr 9.500,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Øystein Morten

Kan man lære noe av vikingtiden? Eller av forlatte gårdsbruk? Religionshistorikeren Øystein Morten er forfatteren bak de bestselgende bøkene Jakten på Olav den hellige, Jakten på Sigurd Jorsalfare og Norske Ødegårder. Han er en usedvanlig engasjert muntlig formidler som maner frem bildene av fortiden, før han stopper opp og spør: Hva skal vi med all denne historien? I sitt nye foredrag tar han oss med på Jakten på Olav Tryggvason, og viser hvorfor alt det vi trodde vi visste om denne kongen, ikke stemmer. Bak ligger det en helt annen sannhet, en helt annen og ukjent virkelighet, som endrer grunnlaget for det som langt senere blir nasjonen Norge.

Hjemsted
Agder
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Øystein Morten

Jakten på Olav Tryggvason

Hvor foregikk slaget ved Svolder, da Olav Tryggvason falt i sjøen og druknet i år 1000? Et klassiske spørsmål for historieinteresserte nordmenn. Svaret er at det aldri fant sted. Fortellingene nordmenn bærer med seg om vikinghelten Olav Tryggvason er fiksjon. I dette foredraget avsløres en helt annen historie om kongen.

Jakten på Olav den hellige

Hva er myter og hva er sannhet om Olav den hellige? Og hvorfor er det slik at historene om kongen forandrer oss? «Glimrende historiefortelling! Det er imponerende hvordan religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten ved hjelp av enkle litterære grep kan gjøre historien om Olav den hellige levende og engasjerende igjen. Slik føyer han seg også pent inn i rekken av ganske unge norske historikere som er i ferd med å revitalisere en stolt fortellertradisjon i norsk historieskrivning." VG

Jakten på Sigurd Jorsalfare

SIGURD JORSALFARE var den første europeiske kongen som vervet seg til korstogene. I 1108 ledet han som attenåring 60 skip ut fra Bergen, på vei mot Jerusalem. Tre år senere vender han seierrik tilbake, men alle skipene og de fleste mennene er borte. Og kongen selv - er han blitt gal? Forfatteren Øystein Morten har reist i Sigurds fotspor og tar alle metoder i bruk for å gi et sannere bilde av den myteomspunne kongen . Resultatet er en dypt original og spill levende fortelling fra vår mest drama

Norske ødegårder

En gang var det liv i alle låvene, alle fjøsene, det var lys i vinduene på de små og mellomstore gårdene. Nå er denne kulturen i ferd med å forsvinne. Restene etter det daglig slitet råtner på rot. I dag har vi flere ødegårder enn etter svartedauden. Bestill et foredrag med fantastiske bilder. Hør en gjennomgang av norgeshistorien gjennom gårdene som er i ferd med å forsvinne, og se forfallet dokumentert av en av Norges beste fotografer.

Vikingene og oppdagelsen av Amerika

En gang på 980-tallet skimtet vikingene fremmed land ute i havet i vest. Det var det vi kaller Amerika. De bosatte seg der i perioder og utforsket landet helt ned til dagens USA. Nye DNA-funn og arkeologiske undersøkelser gjør at vi i dag kan komme mye nærmere virkeligheten som ligger bak sagaenes beretninger. Foredraget forteller levende om oppdagelsene, om hva som drev vikingene og hva vi kan lære av deres syn på livet og naturen.

2024 © Talerlisten AS