Øystein Morten

Øystein Morten

Religionshistoriker og forfatter

Fra kr 9.500,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Øystein Morten

Kan man lære noe av vikingtiden? Eller av forlatte gårdsbruk? Religionshistorikeren Øystein Morten er forfatteren bak de bestselgende bøkene Jakten på Olav den hellige, Jakten på Sigurd Jorsalfare og Norske Ødegårder. Han er en usedvanlig engasjert muntlig formidler som maner frem bildene av fortiden, før han stopper opp og spør: Hva skal vi med all denne historien? I sitt nye foredrag tar han oss med på Jakten på Olav Tryggvason, og viser hvorfor alt det vi trodde vi visste om denne kongen, ikke stemmer. Bak ligger det en helt annen sannhet, en helt annen og ukjent virkelighet, som endrer grunnlaget for det som langt senere blir nasjonen Norge.

Foredrag med Øystein Morten

Jakten på Olav Tryggvason

Hvor foregikk slaget ved Svolder, da Olav Tryggvason falt i sjøen og druknet i år 1000? Et klassiske spørsmål for historieinteresserte nordmenn. Svaret er at det aldri fant sted. Fortellingene nordmenn bærer med seg om vikinghelten Olav Tryggvason er fiksjon. I dette foredraget avsløres en helt annen historie om kongen.

Jakten på Olav den hellige

Hva er myter og hva er sannhet om Olav den hellige? Og hvorfor er det slik at historene om kongen forandrer oss? «Glimrende historiefortelling! Det er imponerende hvordan religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten ved hjelp av enkle litterære grep kan gjøre historien om Olav den hellige levende og engasjerende igjen. Slik føyer han seg også pent inn i rekken av ganske unge norske historikere som er i ferd med å revitalisere en stolt fortellertradisjon i norsk historieskrivning." VG

Jakten på Sigurd Jorsalfare

SIGURD JORSALFARE var den første europeiske kongen som vervet seg til korstogene. I 1108 ledet han som attenåring 60 skip ut fra Bergen, på vei mot Jerusalem. Tre år senere vender han seierrik tilbake, men alle skipene og de fleste mennene er borte. Og kongen selv - er han blitt gal? Forfatteren Øystein Morten har reist i Sigurds fotspor og tar alle metoder i bruk for å gi et sannere bilde av den myteomspunne kongen . Resultatet er en dypt original og spill levende fortelling fra vår mest drama

Norske ødegårder

En gang var det liv i alle låvene, alle fjøsene, det var lys i vinduene på de små og mellomstore gårdene. Nå er denne kulturen i ferd med å forsvinne. Restene etter det daglig slitet råtner på rot. I dag har vi flere ødegårder enn etter svartedauden. Bestill et foredrag med fantastiske bilder. Hør en gjennomgang av norgeshistorien gjennom gårdene som er i ferd med å forsvinne, og se forfallet dokumentert av en av Norges beste fotografer.

Vikingene og oppdagelsen av Amerika

En gang på 980-tallet skimtet vikingene fremmed land ute i havet i vest. Det var det vi kaller Amerika. De bosatte seg der i perioder og utforsket landet helt ned til dagens USA. Nye DNA-funn og arkeologiske undersøkelser gjør at vi i dag kan komme mye nærmere virkeligheten som ligger bak sagaenes beretninger. Foredraget forteller levende om oppdagelsene, om hva som drev vikingene og hva vi kan lære av deres syn på livet og naturen.

Øystein Morten har 5 vurderinger

Torill Thorup

26. september 2018

Cappelen Damm, forfatter

6

Jeg hadde lest «Norske ødegårder» før jeg var på foredrag med Øystein Morten. Enkelte av fortellingene i boken var såre og nostalgiske, og på foredraget håpet jeg han kunne svare på spørsmål jeg hadde. Og om han gjorde! Han var engasjert, kunnskapsrik og med levende interesse for forlatte gårder. Han fortalte også interessante historier som var utelatt fra selve boken. Alt ble presentert med en nydelig bildeserie av høy kvalitet. Jeg anbefaler Øystein Morten som foredragsholder, og boken hans er et «must» for den historieinteresserte! (Nå håper jeg på en oppfølger, «Norske ødegårder» bind II.)

Stine S. Samuelsen

21. september 2018

Cappelen Damm, forfatter

6

Jeg har hatt gleden av å høre Øystein Mortens foredrag om «Norske ødegårder». Utrolig interessant og spennende. En herlig kombinasjon av fortellerglede, historiekunnskap, engasjement og vakre fotografier, gjorde det til en opplevelse som jeg så absolutt anbefaler!

Ida Helene Korsvold

21. september 2018

Cappelen Damm

Øystein Mortens foredrag hos Riksarkivet var uhyre interessant. Historien om det forlatte og forfalne gårdsbruket på Nes ble så levende formidlet at det var umulig ikke å bli grepet! Og for en ivrig slektsgransker var det ikke minst svært nyttig å lære om nye kilder til gammel kunnskap. Og boken hans, Norske ødegårder, anbefales på det varmeste!

Lisa Svendsen, redakør

21. september 2018

Cappelen Damm

6

Foredraget «Norske ødegårder» er noe av det beste vi har hatt i forlaget. Det var spennende, gripende og personlig. Bygget opp som rene kriminalromanen og svært lærerikt. Anbefales på det sterkeste!

Jakob Voigt

19. september 2018

Norges Unge Katolikker

5

Øystein Morten sitt foredrag om «Jakten på Olav den Hellige» var engasjerende og morsomt.

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2022 © Talerlisten AS