Slik lykkes du med streaming av foredrag og konferanser

Publisert i Tips og råd av

Skal du arrangere foredrag eller seminarer som skal streames til deltakerne? Her får du seks tips basert på fersk erfaring.

Nylig arrangerte Talerlisten, Kruse Larsen og Pressure Karantene-konferansen, en fire timers streamet konferanse fra Oslo streamingsenter. 

Åtte foredragsholdere presenterte ferskt innhold knyttet til livet under og etter korona-krisen. Det var foredrag om ledelse, kommunikasjon, markedsføring og teknologi.

Nesten 500 personer deltok på det meste. Uken før gjennomførte Talerlisten to streamede foredrag til mindre grupper. Her er de viktigste erfaringene fra disse tre arrangementene.

Bruk proffe foredragsholdere med ferskt innhold

Å snakke til et kamera er mer krevende enn å stå på en scene eller i et møterom. Skal ditt publikum få en følelse av at de er på foredrag eller seminar, må den som presenterer være vant til å stå på en scene. Det må være høy energi og proff fremføring.

Foredragsholderen må gå rett på sak, se i kameraet og ha få, men tydelige bilder i sin presentasjon. Det er krevende å «make love to the camera», så sørg for at det er stille i rommet og at den som presenterer kan se sine notater. Hvis den som skal snakke er mindre erfaren med å holde foredrag, vurdér en annen eller lag det som en samtale med en intervjuer i stedet.

Sørg for god lyd og gode bilder

En live digital konferanse eller et seminar er noe mer enn et slapt nettmøte. Publikum stiller høyere krav til kvaliteten og intensiteten, i hvert fall om de har betalt for det. Bruk derfor en fotograf med proft kamera, god lyd fra mikrofon og ordentlig lyssetting. 

Det finnes flere større og mindre studioer rundt om i Norge som tilbyr dette. Oslo streamingsenter, der Karantene-konferansen ble avholdt, er et av dem. 

PROFFE: Oslo streamingsenter kan avvikle streamede foredrag og har flere studioer.

Talerlisten har dessuten eget utstyr for opptak av enkelt foredrag, streaming med passord og salg av billetter til digitale foredrag.

Ha kortere lengde enn på fysiske seminarer

De som deltar sitter hjemme eller på jobben og ser på skjerm, og er ikke i en sal som vanlig. Forstyrrelsene er flere og oppmerksomheten mer flyktig. 

Derfor bør hvert foredrag og hele konferansen være kortere enn normalt. 20-25 minutter er en bra lengde for foredragene. Selve konferansen bør være maks en halv dag, eller 5-6 foredrag. Det er lurt å ha en konferansier eller tekstplakater mellom hvert innslag.

Ha påmeldingen åpen helt til det starter

Mange vil vente til siste slutt med å melde seg på, så det er lurt å holde påmeldingen åpen helt til konferansen starter. Send ut lenke og passord/billett både på e-post og sms, og ha en person tilgjengelig som kan svare på spørsmål under konferansen. 

OVERSIKT: Det er viktig at noen hele tiden følger med på «streamen» og TV-bildene.

Lag en liste over hvordan deltakerne retter opp enkle feil

Folk har veldig ulik datakunnskap, og det kan oppstå problemer knyttet til tilgang, lyd, bilde og utsnitt. Ha derfor en liste klar over mulige problemer som kan oppstå, og hvordan disse kan løses. Løsningene må være beskrevet i minste detalj, og ta hensyn til hvilken nettleser dette gjelder for. 

Gjør konferansen tilgjengelig i etterkant

Mange får ikke med seg alt innholdet i løpet av en digital konferanse, eller de vil se et eller flere foredrag på nytt. Derfor vil det være god service å gi deltakerne tilgang til å se konferansen i opptak etterpå.

Dette kan gjøres for eksempel via Vimeo, der du kan legge foredragene passord-beskyttet. Har du tatt betalt for konferansen, bør du også ta betalt for innholdet i etterkant. 

Her kan du kjøpe tilgang til opptak fra Karantene-konferansen!

Evalueringen i etterkant av Karantene-konferansen viser at 100 % av de som svarte sier at de er kan tenke seg å være med på en tilsvarende konferanse igjen. Som med aviser og strømmetjenester; det er betalingsvilje for godt innhold.

Vil du bli kontaktet om digitale foredrag eller streaming av din konferanse? Ta kontakt med nils@talerlisten.no

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS