Mange ønsker nye arbeidsoppgaver, større innflytelse og mer ansvar på jobben. Men for mange realiseres aldri ønskene på grunn av frykten for å gå den lange veien til sjefens kontor. Hva kan du gjøre for å bli mer modig på arbeidsplassen, og hvordan kan ledere legge til rette for en kultur hvor de ansatte tør å være modige?
– Du er modig om du gjør noe selv om du kjenner på frykten av å gjøre det. For at en bedrift skal forbedres, trenger den modige ansatte som tør å stå for det de mener og si ifra om de er uenige, sier Svein Harald Røine.
Røine omtales som «Mr. Modig» og brenner for å hjelpe mennesker til å bli en modig leder og kollega. Han har lederbakgrunn fra flere norske selskap, har skrevet boka «Modig – Finn ditt hverdagsmot!» og er kjent for å være en engasjerende og morsom foredragsholder.
Røine vet hva han snakker om når det kommer til å bygge en modig kultur på arbeidsplassen. Han er opptatt av fordelene modige ansatte kan gi en bedrift, og hvorfor dette er sentralt for å utvikle seg.
Ledere har et ansvar
Røine snakker om viktigheten av å ha en modig kultur på jobben. I det legger han at det er rom for å si hva du mener. For å oppnå denne modige kulturen, må de ansatte ha en psykologisk trygghet i bunn.
– Psykologisk trygghet er en trygghet som gjør at de ansatte tør å dele sine meninger og sine tanker, uten frykt for å bli irettesatt eller latterliggjort av de andre på arbeidsplassen. Dette er med på å skape en modig kultur, som er en kultur hvor det er rom for forbedring og feil.
Røine snakker overbevisende om temaet, og har brukt utallige timer på å finne ut viktigheten av å være modig.
– Forskning viser at de teamene som rapporterer flest feil er de som presterer best. Teamene som ikke rapporterer feil gjør også haugevis av feil, men i de teamene tør man ikke rapportere det, som gjør at man ikke lærer, sier Røine energisk.
Hvordan skaper man en modig kultur?
– Dette er først og fremst et lederansvar. Ingen medarbeidere vil tørre å legge hodet på blokka hvis ikke en leder har lagt til rette for det, sier Røine.
Og hvordan gjør lederen det?
– Lederen må snakke om det og gå foran som et godt eksempel ved å innrømme egne feil og svakheter. Da vil medarbeiderne få et inntrykk av at det er lov å ikke være perfekt. En modig leder tør å være sårbar, fortsetter Røine. Han har selv lært av smertelig erfaring, og i sine foredrag deler han raust historier om hvordan han selv har mislyktes i stillinger eller med oppgaver, og hvordan han har håndtert egne frykter.
Mr. Modig slår fast at å ha en modig kultur på arbeidsplassen er helt sentralt for at bedriften og de ansatte kan utvikle seg og forbedre produktet sitt.
– Mennesker er glade i det faste og trygge. Virksomheter som har ambisjoner om å ta et steg til og utvikle seg må skape en kultur hvor de ansatte tør å utnytte sitt fulle potensiale.
Ta kontakt for å høre mer om Svein Harald Røine sine foredrag.
Hva holder oss fra å være modig?
Selv med en modig kultur er det flere ansatte som synes det er ubehagelig å stå frem med egne ideer, spørre om bedre lønn og ta den vanskelige diskusjonen på arbeidsplassen. Dette mener Røine er helt naturlig, og er det som gjør temaet så interessant.
– Vi har noen psykologiske frykter som gjør at vi ikke tør å si det vi mener til enhver tid. Vi frykter å bli avvist, å bli avslørt om at vi ikke er kompetente nok, å bli latterliggjort, å miste status eller arbeidsoppgaver vi har. Ikke minst frykter vi det ukjente, sier Røine.
Han sier at dette er helt normalt, og noe de fleste kjenner på i ulike situasjoner i livet.
– Dette er frykter vi ikke ønsker å kjenne på. Derfor unngår vi situasjoner hvor frykt kan oppstå. Vi er enkle skapninger som ikke ønsker ubehag, fortsetter han.
Spørsmålet er hvordan vi skal møte dette. Hvordan skal vi gå fra det å sitte stille i forsamlingen og høre på ting vi er helt uenig i, til å reise oss opp og si vår mening?
Her mener Røine det er forskjellige veier til målet. Han kommer med noen tips som du som arbeidstaker kan benytte deg av for å bli modig i jobbsituasjoner.
5 triks for å bli modig på arbeidsplassen
- Benytt deg av fem-sekunders-regelen. Det tar fem sekunder før du begynner å tenke over hvorfor du ikke bør gjøre noe eller hva som er de negative sidene. Om du teller ned baklengs fra fem og handler når du kommer til null vil du ikke rekke å ombestemme deg.
- Finn ut hva som gjør deg forbanna. Når noen gjør deg kjempesint, tråkker de på noe som er viktig for deg. Dette gjør at du finner en verdi som betyr mye for deg, og denne er det verdt å stå opp for.
- Tenk på situasjoner i livet hvor du har vært modig. Skriv dem ned. Hvis du senere kommer opp i en situasjon hvor du trenger å være modig eller hvor du er usikker på om du tør å heve stemmen, kan du ta frem notatet og se på alle situasjonen du har vært modig i før. Du vil også se at du har statistikken på din side, for 100% av gangene du har vært modig og møtt det ubehagelige har det gått bra til slutt. Du sitter her tross alt den dag i dag…
- Lag ditt eget alter ego, eller «Stjernen i hjernen» som jeg liker å kalle det. Det er en motstemme til «Styggen på ryggen». Når Styggen på ryggen snakker deg ned og ødelegger din selvtillit, vil «Stjernen i hjernen» hente frem styrken i deg, avdramatisere negative konsekvenser, redusere frykt, hente frem tidligere suksesser og gi deg mot.
- Slå deg til ro med at ikke alle kan like deg. Du liker sannsynligvis ikke alle, og det går bra om ikke alle liker deg. Dette gjør det enklere å stå i det du mener selv om andre en uenig.
Svein Harald Røine er en av flere foredragsholdere som har spilt inn digitale foredrag.
Tilbudet er beregnet på virksomheter som ønsker godt innhold til en litt lavere pris enn «live foredrag», eller som har ansatte som har en jobb som gjør det vanskelig å samle alle samtidig. De digitale foredragene er spilt inn i studio, redigert og tekstet.