Psykologspesialist Reidar Hjermann er kjent som barneombud i Norge fra 2004-2012. Nå er han aktuell som ekspert i TV2-serien «Familiekoden». I denne artikkelen deler han råd til hvordan man å være en god forelder og veileder for barn.
– Foreldre må hjelpe barnet å forstå følelser som oppstår. En emosjonsbasert foreldrestil er ofte nøkkelen til suksess, sier Reidar Hjermann.
Han mener at å sette barnas behov foran dine egne, er et godt utgangspunkt.
– Ofte er ikke foreldre gode nok voksne i møtet med barnas ulike følelser. Barn trenger at du gir tid, trygghet og kjærlighet. Vær til stede, vis at du bryr seg og anerkjenn barnas følelser. Hjelp dem deretter å takle følelsene, ved å være en trygg voksen.
– Det kan bety å si «Jeg ser at du er redd nå. Det er kanskje fordi du ikke har vært her før. Hold meg i hånden, så skal jeg vise deg hvor vi skal gå», eksemplifiserer Hjermann.
Les mer om Reidar Hjermann og hans foredrag her.
Trekker paralleller til jobben
Hjermann mener man bør ta opp vanskelige ting med barna når det er rolig.
– Å hjelpe barn å utvikle seg, har mange likhetstrekk med ledelse og relasjoner i arbeidslivet. Har du en konflikt med en kollega, er det klokt å vente til situasjonen har roet seg, før dere møtes og oppklarer hva som kunne vært løst annerledes. Det handler om å ta avklaringene i fredstid, sier Hjermann.
Han har en tommelfinger-regel til foreldre som er usikre på hvilken tone de bør velge overfor barnet: Ikke bruk en skarpere tone mot barnet enn du ville gjort mot en kollega.
Reidar Hjermann holder foredrag om ulike foreldrestiler, barneoppdragelse, grensesetting og barns rettigheter. Han er en tydelig, erfaren og empatisk foredragsholder som presenterer både nyttig kunnskap og tankevekkende perspektiver i sine foredrag.
Kjefting funker ikke
Den erfarne psykologen mener foreldre som ofte kjefter på barna sine må ta et oppgjør med seg selv.
– Gode foreldre tåler barnas smerteuttrykk og hjelper barna å tåle det selv. Kjefting har aldri fungert, men mange foreldre fortsetter likevel å kjefte. Barn kan oppleve kjeft som urettferdig og det kan skape redsel, sier Hjermann.
I TV2-serien «Familiekoden» er kjefting et tema, og Hjermann forteller at flere foreldre fikk en aha-opplevelse når de fikk se konsekvensene av sin egen kjefting på litt avstand.
Han mener en begrunnet unnskyldning er noe barna ofte responderer bra på.
– Hvis du har gitt barnet kjeft, og angrer, bør du tørre å be om unnskyldning. Det styrker barnas idé om at mennesker er feilbarlige og gjør gale ting, sier det tidligere barneombudet.
«Fordi jeg sier det»-foreldrene er på villspor
Reidar har jobbet med barn og ungdom hele livet. Han forteller at det er særlig viktig å være bevisst på de gode verktøyene som bidrar til å utvikle barna og skape tillit.
– Foreldre som stadig vekk opplever å miste kontroll og «klikker» i møte med egne barn, bør prioritere å legge opp en strategi for seg selv. Det handler om å forstå hva barnet prøver å uttrykke gjennom sin atferd og bestemme seg i forkant hvordan du vil håndtere vanskelige situasjoner, slår Hjermann fast.
Send en uforpliktende forespørsel til Reidar Hjermann her.
Reidars tre tips for å skape trygghet og tillit med barnet:
- Sett av tid: Sørg for å ha nok overskudd til barnet i en hektisk hverdag. Mas og krangling med barna skjer gjerne i situasjoner hvor du er sliten selv.
- Gi respons: Vis at du ser barnet. Legg bort telefonen og fjern andre forstyrrelser når dere er sammen. Forsøk å ta barnas perspektiv for å forstå barnet bedre.
- Vær tydelig: Sett tydelige grenser og avklar forventninger, men opptre alltid forståelsesfullt, respektfullt og vennlig
Ønsker du å vite mer? Lytt til podkasten «Familiekoden» der du kan høre Reidar Hjermann og Katrine Moholt snakke med kjente personer om deres erfaringer med barneoppdragelse.