Hvordan ta bedre bilder med mobilen?

Publisert i Aktuelt av

La oss si du sitter og blar gjennom et magasin, eller scroller nedover på ett eller annet sosialt medium. Hva er det som gjør at du noen ganger stanser opp ved et bilde og betrakter det mens du lar de fleste andre bilder helt eller delvis bare gli ubemerket forbi? Hva gjør at ett bilde trigger deg mer enn andre? Jo, det er fordi det forteller en historie – en historie som treffer hjertet mer enn intellektet.

Skrevet av Morten Golimo, fotograf og fotokunstner.

Et bilde som bare glir forbi i mengden av pregløse og intetsigende bilder som du har sett hundrevis av ganger før, er et bilde som ikke klarer å formidle en historie. Den historien fotografen ønsker å fortelle kommer ikke fram. På samme måte som en taler og foredragsholder må forberede seg og dyktiggjøre seg på formidling, må du som fotograf jobbe med og øve på å bestemme deg for hva du skal fortelle med
bildet ditt. HVER GANG du tar et bilde.

Morten Golimo
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg.

I dag er mobiltelefoner med helt supre kameraer nærmest blitt allemannseie. «De tar bilder med en kvalitet som speilreflekskameraer,» kan man høre og lese. Ja, og det er nettopp dét som er feilen; at DE, altså kameraene, tar bilder. Det må jo gå galt.

Det er ikke kameraet som tar bilder. Det er du! Et mobilkamera, hvor avansert og full av intrikate algoritmer det enn måtte være, er egentlig bare en sjelløs transportør av lys. Det eneste det kan, er å formidle lyset som treffer linsa inn til en lysømfintlig sensor. Det kan ikke fortelle historier, det kan ikke se de uendeligheter av motiver som finnes rundt deg. Det kan ikke gjøre de valgene som må til for å skape et velkomponert bilde som går rett til hjertet på betrakteren.

Hvordan blir du god til å fotografere med mobilen?

Å fotografere betyr jo faktisk «å skrive eller tegne med lys». Det stammer fra gammelt gresk. Photós betyr «lys» og ‎gráphō betyr «jeg skriver eller tegner». Så å bli god til å skrive og på å bli god til å fotografere har mye til felles. Du må ha kunnskap, et klart budskap og formidlingsevne. Det dreier seg altså om å være en god historieforteller.

Å fotografere med mobilen har både fordeler og ulemper. Fordelen er at du alltid har kameraet med deg. En ulempe er at du gjerne tar bilder verken du eller andre har nevneverdig glede eller nytte av. Så her kommer fem råd som kan gjøre deg til en bedre mobilfotograf:

Vær bevisst

Du bærer med deg en fremragende kamera over alt. Det er alt for lett å bare ta det fram og knipse i vilden sky uten særlig mål og mening. Mange av bildene du tar, ser du ikke på engang. Så det første du skal slutte med, er å knipse. Så skal du begynne å fotografere. Vær bevisst hva du vil si med bildet du tar.

Lær deg å SE

Du må lære deg å se på ordentlig, se detaljer, se hva som er kjernen i historien du vil fortelle gjennom kameraet. Dét kan ikke mobilen din hjelpe deg med. Det kan måle lyset, stille inn på beste måte, stille skarpt og til og med justere farger slik at bildet blir seende riktig så flott og imponerende ut. Men det kan ikke fortelle DIN historie.

Velg å ikke ta bilde

Når du har tatt opp mobilen for å ta et bilde, tenk deg om før du trykker på utløseren. Still deg spørsmålet; blir dette egentlig et bra bilde? Er det dette et bilde jeg vil se på eller ha glede av senere. Ved å tenke slik skjerper du nemlig hjernen din til å bli mer bevisst hva du fotograferer. Og det gjør deg automatisk til en litt bedre fotograf.

Lær deg noen gode komposisjonsregner

Det finnes mer enn 30 gode regler for god bildekomposisjon. Hvis du lærer deg å følge noen få, vil bildene dine med én gang bli bedre. Og, ikke uvesentlig, det blir morsommere å fotografere.

Rydd opp

En grunnregel for all fotografi er; rydd opp i motivet. Pass på at det ikke er for mye i motivet som forstyrrer og som ikke har noe med det du skal fortelle å gjøre. Fjern ting som virker forstyrrende, eller flytt deg og ta bilde fra en annen vinkel. Bildet ditt skal være så rent og ryddig som mulig.

Til sist; gå nærmere motivet. Ikke zoom eller beskjær bildet i etterkant. Gå nærmere. Da blir bildet ALLTID bedre.

Du kan sende Morten Golimo forespørsel om foredrag her. Ta gjerne også kontakt med oss i skjemaet under, så får du raskt svar!

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2025 © Talerlisten AS