Hva skjer hvis vi ikke inkluderer ensomme mennesker? Og hvordan kan vi inkludere dem som står i fare for å falle utenfor? Dette er spørsmål advokat Unni Turrettini var nysgjerrig på, og som hun har skrevet bok om. Nå holder hun foredrag om den farlige ensomheten.
Du er advokat men kaller deg nå truthteller. Hva skjedde?
– Som advokat er jeg vant til å gjøre mye research. Det er naturlig for meg å ikke bare akseptere det vi blir fortalt gjennom media. Etter 22. juli-drapene i 2011 ønsket jeg å forstå Breivik og andre lignende massemordere i verden. Mitt utgangspunkt var at for å forhindre, må vi forstå først.
– Etter tre år med research skrev jeg boken The Mystery of the Lone Wolf Killer som ble publisert i USA. Boken retter søkelyset på samfunnet og hvordan individet blir verdsatt i Norge og i andre land, spesielt i USA. Målet var å fortelle sannheten slik jeg ser den, for å gi et annet perspektiv enn den vi vanligvis ser i massemediene, og på den måten skape debatt og en ny måte å tenke på.
Hvorfor tror du boken ble en suksess spesielt i USA?
– Min boks perspektiv er et annet enn amerikanerne er vant til. Fokuset i USA er enten på våpen-regulering eller på mental helse. Hvorfor noen blir ”ensomme ulver” og begynner å gjøre forferdelige ting, finner du ikke svar på i noen av disse kategoriene.
– Jeg tror det var mitt perspektiv og ønsket om å forene et polarisert samfunn hvor du enten er for eller mot gun control, som skapte interesse i USA. I tillegg var det selvsagt interessant å beskrive hva vi kan lære av Anders Behring Breivik—den eneste lone wolf killer i verden som fremdeles er i live og som er villig til å kommunisere med verden.
– Boken inneholder en liste av kjennetegn som kan brukes til å skape bevissthet og forhindre flere massakre. I mine foredrag snakker jeg om disse kjennetegnene.
Ensomhet kan skape store problemer for samfunnet, hevder du. På hvilken måte?
– Ensomhet er blitt en epidemi. I fjor oppnevnte den britiske statsministeren Theresa May en egen Ensomhetsminister for å forsøke å takle problemet der. Det sier mye. I USA lider mere enn 40 prosent av voksne amerikanere av ensomhet. Norge følger også denne trenden. 16 prosent av Norges befolkning sier de føler seg ensomme.
Det er flere grunner til at vi som samfunn bør jobbe for å redusere ensomhet:
- Ensomhet er helsefarlig. Det er mer skadelig enn å røyke 15 sigaretter om dagen.
- Ensomhet har økonomiske konsekvenser i form av sykdom, sykemeldinger og redusert effektivitet.
- Ensomhet kan gjøre oss farlige, både overfor andre, men også overfor oss selv på grunn av økt risiko for selvmord.
Hva kan vi gjøre for å unngå flere ensomme ulver i Norge?
– Isolasjon er et av kjennetegnene til alle ensomme ulver. Ved å rette søkelyset på dette, på mobbing, og på hva vi gjør for å skape tilknytning og mening med livet, kan vi både unngå flere ensomme ulver og redde mange fra å ty til ekstremisme og hat. Først må vi skape bevissthet, så kan vi endre mindset og kultur.
Hvem ønsker du å nå fram til gjennom foredragene dine?
– Jeg ønsker å nå frem til kvinner, gjerne høyt utdannet og tilsynelatende suksessfulle, som ikke føler seg verdsatt og som er utslitte eller utbrente og mangler mening med det de gjør. Flink-pike syndromet, at mange kvinner tror de må være så perfekte og kontrollerte hele tiden, gjør det vanskelig å innse at vi også er frakoblet fra oss selv. Disse løgnene skaper separasjon og er også en form for ensomhet som ofte er ignorert, og som vi ikke snakker nok om. Men temaet er også viktig for lærere, foreldre og alle som jobber med mennesker i helsevesen og hjelpeapparat. Enkeltpersoner kan nemlig gjøre en forskjell.
– Men dette temaet er også viktig for lærere, foreldre og alle som jobber med mennesker i helsevesen og hjelpeapparat. Enkeltpersoner kan nemlig gjøre en forskjell.
Har vi noen forbilder i Norge, når det gjelder inkludering, slik du ser det?
– Ja, heldigvis er det mange som jobber for inkludering. Catalysts, et mentorprogram for mindreårige innvandrere og HER Global, et Oslo –nettverk for kvinner som fokuserer på å gi hverandre støtte er to grupper jeg kjenner til og synes gjør en god jobb.
Unni Turrettini holder foredrag om inkludering, ensomhet og hvordan å skape gode relasjoner. Hør en smakebit av hennes foredrag på Talerlistens Utvalgte 5. juni i Oslo.