Covid 19-tilpasning: Vi har god erfaring med digitale foredrag, og har råd og løsninger!

Hvorfor og hvordan å bli bedre til å presentere?

Publisert i Tips av

– Du kan sammenligne det med å bli bedre til å spille tennis eller piano. Alle kan jo slå en ball eller klimpre litt på noen tangenter. Men det er først når du bestemmer deg for å bli bedre, setter av tid til å ta et kurs og så gjør det du lærer på kurset, at du faktisk blir bedre.

Det sier Nils Apeland om det å bli bedre til å presentere. Nils eier og driver Talerlisten og hjelper hver uke ledere og foredragsholdere å bli bedre foran et publikum.

Han har blitt kåret til «Årets formidler» ved Høyskolen Kristiania og har holdt hundrevis av foredrag.

Nils Apeland på scenen

Det han snakker om her, er å presentere eller holde foredrag – noe av det vi mennesker har mest angst for. Likevel velger mange å utfordre seg selv, og lære seg å beherske det.

I dette intervjuet forklarer Nils hvorfor det er lurt å bli god til å presentere, og hvordan du kan bli det.

Hva kan man egentlig tjene på å bli bedre foran et publikum?

– Det er mye å tjene på å bli bedre til å presentere. Den viktigste gevinsten er nok at du vil oppnå bedre resultater. Er du selger, vil flere kjøpe av deg. Er du jobbsøker, vil du få jobben raskere. Er du leder, vil flere følge deg, sier han.

– Grunnen er at vi lytter mer til og liker bedre en person som er god til å formidle sitt budskap. Er presentasjonen riktig «komponert», som en velsmakende bløtkake, kan du regne med at flere blir påvirket av det du sier.

– Dessuten vil du føle mer mestring og trygghet, og grue deg mindre når du skal stå på en scene. Og det er jo verdifullt, slår Apeland fast

Hva er den vanligste feilen folk gjør når de holder presentasjon?

– Det største problemet er at det blir for kjedelig. Hjernen reagerer på ulike stimuli: Farger, fortellinger, fine bilder. En power point-presentasjon full av skrift og tall, formidlet på en litt monoton måte – slik de fleste gjør det – får imidlertid hjernen til å gå i dvale. Folk mister interessen eller sovner. Og det er jo ikke det du vil?

– En annen feil er at man forbereder seg for lite. Mange bare forandrer datoen på en gammel presentasjon og holder den samme, litt utdaterte presentasjonen på nytt. Den er kanskje både lang, flat og har gamle eksempler. Det er ikke bra nok. Du må gjøre grundige forberedelser, også om du «bare» skal ha en presentasjon på jobben, sier han.

Les om Nils Apeland sitt kurs «Bli rå til å presentere» på Støtvig hotell i oktober.

Nils Apeland sine tre råd for å presentere bedre

Og hva er det de beste gjør når de står foran et publikum?

– Løsningen er engasjement, variasjon i virkemidlene og at du bruker ulike teknikker for å holde på folks oppmerksomhet. Se for deg en velkledd kvinne med en trygg holdning og et aktivt kroppsspråk. Hun forteller spennende historier, viser ferske fakta på nye måter og har dialog med salen. Den personen klarer sannsynligvis å holde interessen oppe, og da kommer læringen og entusiasmen som en konsekvens, sier han.

Apeland minner om at mange har glemt omtrent alle lærerne de de hadde på skolen, bortsett fra den ene som var en gnistrende formidler.

– Det er den formidleren du bør ønske å være. Den folk husker, sier han.

Kan god presentasjonsteknikk læres, eller er det bare noen som har talent?

– Det kan definitivt læres. Men for å bli bedre må tre forutsetninger på plass. For det første må du ønske å bli bedre, og sette av tid til det. For det andre må du få hjelp til å se hvor ditt potensial og forbedringspotensial er. Og ikke minst må du trene, sier han.

– Du kan sammenligne det med om du vil bli bedre til å spille tennis eller piano. Jeg har prøvde begge deler. Det er først når du bestemmer deg for å bli bedre, setter av tid til å gå et kurs og så gjør det du lærer på kurset, at du faktisk får framgang.

Hvordan har det å presentere endret seg under pandemien?

– God formidling har blitt enda viktigere. Det er fordi mange nå har sett så mye dårlig på en skjerm at de raskt mister oppmerksomheten. Derfor må alle som skal fange og holde på oppmerksomheten nå, jobbe hardere for det.

– Du må ha en mer fengende start, bedre bilder og større variasjon i virkemidler og stemmebruk. Det gjelder uansett om det er digitalt eller fysisk. Ellers begynner publikum med «digital gjesping»; de forsvinner inn i Instagram, Facebook eller mailboksen sin. Og det er jo ikke der du vil de skal være.

Apeland har også et annet konkret tips for å fange oppmerksomheten.

– Jeg starter alltid med en historie, helst personlig og knyttet til kundens fagfelt eller yrke. Det får jeg tilbakemeldinger på at fungerer godt. Hjernen vår elsker en god historie, sier han.

Du lever av å holde og formidle foredrag. Hvordan har du selv blitt bedre?

– Å, jeg jobber mye med det. Men jeg vil trekke fram tre erfaringer. Jeg har gått på kurs. Blant annet «så jeg lyset» på Kjell Terje Ringdal sitt retorikk-kurs i Italia i 2009, hvor jeg året etter fikk komme tilbake som lærer. Der ble jeg bevisst på retorikk, som er veldig viktig kunnskap når du skal påvirke andre.

– Jeg har også lest mange bøker om retorikk og presentasjonsteknikk, og forsøkt å bruke noen av de teknikkene jeg har lest om. Her vil jeg anbefale Elaine Eksvärd sin bok «Få sagt det» og boka «Talk like Ted» av Carmine Gallo. Det er to praktiske og lettleste bøker som du kan lære mye av.

– Og så handler det om trening og fornyelse. Jeg øver mye, og forsøker hele tiden å finne nye eksempler, bilder og historier. På den måten bygger jeg opp en slags katalog, som hjelper meg neste gang jeg skal på scenen.

Nils Apeland_Talerlisten

Denne høsten holder du kurset «Bli rå til å presentere!» på Støtvig hotell. Hva får deltakerne der?

– De får en ganske kraftfull pakke. For det første får de innblikk i hvilke virkemidler du kan bruke for å fange et publikum og overbevise dem, en blanding av retorikk og teknikk. Så får de holde flere presentasjoner selv, og det er her gullet ligger. For her gir både jeg og de andre deltakerne ufiltrerte tilbakemeldinger på hva som er bra og hva som kan bli bedre. En av øvelsene gjør vi to ganger, og det er enormt gøy å se hvordan de fleste gjør store forbedringer andre gang de går opp på scenen.

– Og så er det jo deilig å være i to dager på et vakkert sted med god mat, myke senger, spa med sjøutsikt og god tid til å reflektere og snakke sammen. Jeg har holdt dette kurset i flere år nå, og deltakerne er alltid veldig entusiastiske når de drar hjem.

Men det er et dyrt kurs?

– Sammenlignet med hva? Om du vil nå dine mål bedre og utvikle deg selv, er dette en rimelig investering for deg eller arbeidsgiveren din, sier Nils Apeland.

– Dessuten tilbyr jeg full refusjon av deltakeravgiften hvis du ikke er fornøyd med kurset.

Har noen bedt om pengene tilbake noen gang?

– Nei, heldigvis ikke.

Nils Apeland holder både åpne og lukkede kurs, for bedrifter, ledergrupper og privatpersoner. Ta kontakt her for å forespørre om pris og dato på ditt arrangement.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2021 © Talerlisten AS