Nils Apeland

Hvorfor og hvordan å bli bedre til å presentere?

Publisert i Tips og råd av

– Du kan sammenligne det med å bli bedre til å spille tennis eller piano. Alle kan jo slå en ball eller klimpre litt på noen tangenter. Men det er først når du bestemmer deg for å bli bedre, setter av tid til å ta et kurs og så gjør det du lærer på kurset, at du faktisk blir bedre.

Foto: Trond Heggelund

Det sier Nils Apeland om det å bli bedre til å presentere. Nils eier og driver Talerlisten og hjelper hver uke ledere og foredragsholdere å bli bedre foran et publikum.

Han har blitt kåret til «Årets formidler» ved Høyskolen Kristiania og har holdt hundrevis av foredrag.

Det han snakker om her, er å presentere eller holde foredrag – noe av det vi mennesker har mest angst for. Likevel velger mange å utfordre seg selv, og lære seg å beherske det.

Hva kan man egentlig tjene på å bli bedre foran et publikum?

– Det er mye å tjene på å bli bedre til å presentere. Den viktigste gevinsten er nok at du vil oppnå bedre resultater. Er du selger, vil flere kjøpe av deg. Er du jobbsøker, vil du få jobben raskere. Er du leder, vil flere følge deg, sier han.

– Grunnen er at vi lytter mer til og liker bedre en person som er god til å formidle sitt budskap. Er presentasjonen riktig «komponert», som en velsmakende bløtkake, kan du regne med at flere blir påvirket av det du sier.

– Dessuten vil du føle mer mestring og trygghet, og grue deg mindre når du skal stå på en scene. Og det er jo verdifullt, slår Apeland fast

Kurs i presentasjonsteknikk og stemmebruk

Torsdag 18. april 2024 holder Nils Apeland et dagskurs hvor du lærer tips og triks for å bli bedre til å presentere. Det er kun noen få plasser igjen, men du kan sikre deg din plass nå. Kurset holdes i Talerlistens lokaler i Pilestredet 27 i Oslo.

Les mer og meld deg på her.

Hva er den vanligste feilen folk gjør når de holder presentasjon?

– Det største problemet er at det blir for kjedelig. Hjernen reagerer på ulike stimuli: Farger, fortellinger, fine bilder. En power point-presentasjon full av skrift og tall, formidlet på en litt monoton måte – slik de fleste gjør det – får imidlertid hjernen til å gå i dvale, eller til å søke andre stimuli. Folk mister altså interessen eller de begynner for eksempel å se på telefonen eller ut av vinduet. Og det er jo ikke det du vil?

– En annen feil er at man forbereder seg for lite. Mange bare forandrer datoen på en gammel presentasjon og holder den samme, litt utdaterte presentasjonen på nytt. Den er kanskje både lang, flat og har gamle eksempler. Det er ikke bra nok. Du må gjøre grundige forberedelser, også om du «bare» skal ha en presentasjon på jobben, sier han.

Foto: Trond Heggelund

Nils Apeland sine tre råd for å presentere bedre

Og hva er det de beste gjør når de står foran et publikum?

– Løsningen er engasjement, variasjon i virkemidlene og at du bruker ulike teknikker for å holde på folks oppmerksomhet. Se for deg en velkledd kvinne med en trygg holdning og et aktivt kroppsspråk. Hun forteller spennende historier, viser ferske fakta på nye måter og har dialog med salen. Den personen klarer sannsynligvis å holde interessen oppe, og da kommer læringen og entusiasmen som en konsekvens, sier han.

Apeland minner om at mange har glemt omtrent alle lærerne de de hadde på skolen, bortsett fra den ene som var en gnistrende formidler.

– Det er den formidleren du bør ønske å være. Den folk husker, sier han.

Kan god presentasjonsteknikk læres, eller er det bare noen som har talent?

– Det kan definitivt læres. Men for å bli bedre må tre forutsetninger på plass. For det første må du ønske å bli bedre, og sette av tid til det. For det andre må du få hjelp til å se hvor ditt potensial og forbedringspotensial er. Og ikke minst må du trene, sier han.

– Du kan sammenligne det med om du vil bli bedre til å spille tennis eller piano. Jeg har prøvde begge deler. Det er først når du bestemmer deg for å bli bedre, setter av tid til å lære, og så går hjem og øver, at du får framgang.

Hvordan har det å presentere endret seg under pandemien?

– God formidling har blitt enda viktigere. Det er fordi mange nå har sett så mye dårlig på en skjerm at de raskt mister oppmerksomheten. Derfor må alle som skal fange og holde på oppmerksomheten nå, jobbe hardere for det.

– Du må ha en mer fengende start, bedre bilder og større variasjon i virkemidler og stemmebruk. Det gjelder uansett om det er digitalt eller fysisk. Ellers begynner publikum med «digital gjesping»; de forsvinner inn i Instagram, Facebook eller mailboksen sin. Og det er jo ikke der du vil de skal være.

Apeland har også et annet konkret tips for å fange oppmerksomheten.

– Jeg starter alltid med en historie, helst personlig og knyttet til kundens fagfelt eller yrke. Det får jeg tilbakemeldinger på at fungerer godt. Hjernen vår elsker en god historie, sier han.

Du lever av å holde og formidle foredrag. Hvordan har du selv blitt bedre?

– Å, jeg jobber mye med det. Men jeg vil trekke fram tre erfaringer. Jeg har gått på kurs. Blant annet «så jeg lyset» på Kjell Terje Ringdal sitt retorikk-kurs i Italia i 2009, hvor jeg året etter fikk komme tilbake som lærer. Der ble jeg bevisst på retorikk, som er veldig viktig kunnskap når du skal påvirke andre.

– Jeg har også lest mange bøker om retorikk og presentasjonsteknikk, og forsøkt å bruke noen av de teknikkene jeg har lest om. Her vil jeg anbefale Elaine Eksvärd sin bok «Få sagt det» og boka «Talk like Ted» av Carmine Gallo. Det er to praktiske og lettleste bøker som du kan lære mye av.

– Og så handler det om trening og fornyelse. Jeg øver mye, og forsøker hele tiden å finne nye eksempler, bilder og historier. På den måten bygger jeg opp en slags katalog, som hjelper meg neste gang jeg skal på scenen.

Nils Apeland_Talerlisten

Neste åpne kurs med Nils Apeland er den 18. april 2024, og det er «Early bird»-tilbud hvis du melder deg på før 1.2.24. Les mer og meld deg på her.

Ta kontakt med oss på hjelp@talerlisten.no om du ønsker et tilbud på et kurs i presentasjonsteknikk med Nils Apeland eller en annen av våre profiler.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS