Niels Nagelhus Schia

Niels Nagelhus Schia

Kunstig intelligens, stormakter og Chip Wars

Fra kr 15.000,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Niels Nagelhus Schia

Niels Nagelhus Schia har en doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo. Han er Forsker med Professorkompetanse ved NUPI hvor han over flere år har fordypet seg i spørsmål som omhandler global styring, internasjonale organisasjoner, statsbygging, og ny teknologi.

Schia er leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar, og NUPIs senter for forskning på ny teknologi. Han jobber med forskningsprosjekter som omhandler politiske og samfunnsmessige aspekter og effekter av teknologi. Kort sagt ser han på hvordan ny teknologi som kunstig intelligens påvirker dynamikkene i det internasjonale systemet, påvirker interesser og verdier, hvordan makt forflytter seg, og hvordan geopolitikk, demokratier og interesser er i endring som følge av dette.

Schia jobber med å forstå og analysere den nåværende situasjonen innen digitalisering, cybersikkerhet og kunstig intelligens (AI). I dagens verden har disse teknologiene blitt uunnværlige for stater, institusjoner, organisasjoner og enkeltpersoner over hele verden. Mens de har åpnet opp et bredt spekter av muligheter, har de samtidig medført betydelige utfordringer.

Med dette som bakgrunn holder Schia foredrag om hvordan kunstig intelligens og ny teknologi på virker verden, stormaktspolitikk og handelskjeder. Befinner vi oss nå i et nytt «Oppenheimerøyeblikk»? Hvilke effekter får stormaktenes innovasjonskappløp på internasjonal politikk og handelspolitikk. Hva betyr Chip Wars for Norge?

Fagekspert
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Niels Nagelhus Schia

Kunstig intelligens, stormakter og Chip Wars

Hvilken rolle spiller teknologi og innovasjonsmakt i stormaktskappløpet? Her kobler jeg ideen om at vi befinner oss i et Oppenheimerøyeblikk og kobler det på innovasjonsmakt.

Den digitale slagmarken

Vi har hørt mye om hva som skjer i krigen i Ukraina på den konvensjonelle slagmarken, men svært lite av hva som skjer på den digitale slagmarken. I dette foredraget gir jeg et innblikk i den "hemmelige" cyberkrigen i Ukraina.

Er FNs sikkerhetsråd satt sjakkmatt?

I hvilken grad fungerer FNs Sikkerhetsråd? Er det i stand til å ivareta internasjonal fred og sikkerhet når et av vetolandene går til angrepskrig? I dette foredraget gir jeg innblikk i viktige beslutningsprosesser i FNs Sikkerhetsråd og krigen i Ukraina.

Big Tech og krigen i Ukraina

I dette foredraget gir jeg en oversikt over ulike roller teknologiselskaper har tatt i krigen i Ukraina. Hva gjør Microsoft, Starlink, Twitter etc og hvilken betydning har det.

Krigen i Gaza: Er FNs sikkerhetsråd satt i sjakk mat?

I hvilken grad fungerer FNs Sikkerhetsråd? Er det i stand til å ivareta internasjonal fred og sikkerhet når et av vetolandene går til angrepskrig? I dette foredraget gir jeg innblikk i viktige beslutningsprosesser i FNs Sikkerhetsråd og krigen i Ukraina og Gaza.

2024 © Talerlisten AS