Pål Brekke, Senior advisor, Norwegian Space center
Last ned bilde

Pål Brekke

Astrofysiker, nordlysekspert og forfatter

Fra kr 20.000,-

For inntil 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Pål Brekke

Pål Brekke er en internasjonalt anerkjent foredragsholder, romfartsekspert og forfatter. Han er kjent for sin teknisk brilliante bruk av multimedia, video, musikk og lun humor. Pål har også muntre kåserier som passer under konferansemiddager. Pål har doktorgrad i solfysikk og har jobbet ved NASA seks år som nestleder for SOHO-satellitten. Han arbeider i dag som fagsjef ved Norsk Romsenter i Oslo og underviser om nordlys ved UNIS på Svalbard. Han holder utallige foredrag i inn- og utland, og opptrer ofte i nyhetsmedier. Han har skrevet flere bøker som er oversatt til åtte språk. Han har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet internasjonale priser. Han er medlem i den prestisjefulle The Explorers Club i New York. Pål har tidligere hold foredrag for ONS, Norgesgruppen, Veidekke, Telenor, Subsea Valley, Statnett, NTNU, TED, Pecha Kucha, reiselivskonferanser, med mer. Samt flere anerkjente museer som i Seattle, Washington DC, New York, Houston, Miami, Paris, Shanghai.

Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Pål Brekke

Nye øyne mot universet

Romteleskopet James Webb ble skutt opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika 22 desember nesten 14 år forsinket. Teleskopet er det mest avanserte romfarkost som noen gnag er sendt opp i rommet. Det har kostet over 10 milliarder dollar, over 20 ganger dyrere enn første planlagt. Etter to nervepirrende uker der teleskopet og den enorme solskjermen ble foldet ut er teleskopet ankommet sytt nye hjem i bane rundt Lagrangepunkt nummer 2. James Webb har alt levert spektakulære bilder fra de fjerneste deler av universet som har tatt pusten fra de fleste. Foredraget vil fortelle historien om dette unike nye teleskopet og trekke linjer helt tilbake til Galileo. Dette er en spektakulært multimedia show med unike bilder og animasjoner fra det vårt fascinerende univers. En kosmisk reise ut blant eksotiske fjerne galakser, sorte hull, nøytronstjerner og kraftige supernovaer.

Det mystiske og fascinerende nordlyset.

Nordlyset er naturens mest spektakulære lysfenomen. I dag vet vi at det er partikler fra Solen som fanges inn av Jordens magnetfelt som skaper nordlyset. Vet å overvåke Solen kan vi varsle når og hvor du kan oppleve nordlyset. I dag er nordlyset blitt en turistmagnet der millioner av mennesker kommer til Norge for å oppleve dette lysfenomenet. I denne presentasjonen vil du få se noen av de beste filmer og bilder av nordlys som er fanget med kamera. Og lære hvordan du selv kan ta flotte bilder.

En dag uten satellitter

Hva ville skje om alle satellitter av en eller annen grunn skulle slutte å fungere? De ca. 2000 satellitter som svever rundt Jorden er blitt en innvevd del av vårt samfunn og er avgjørende for en rekke tjenester vi i dag tar som en selvfølge. For kommunikasjon, TV, navigasjon, banktjenester, redningsaksjoner og værmeldinger er satellitter helt avgjørende. En superstorm fra Solen vil kunne slå ut alle satellitter. Hvordan ville hverdagen vår bli når vi våkner opp til en dag uten satellitter?

Er Norge en viktig romnasjon?

Norge er en liten, men viktig romnasjon. Vi er et av de land som har størst nytte av romvirksomhet på grunn av beliggenhet, et langstrakt land og store havområder. Den økende utbyggingen og aktiviteten i nordområdene vil påkreve økt bruke av satellitter. Norsk romindustri leverer teknologi til satellitter og raketter og viser en voksende omsetning. Norge er ledende på en rekke internasjonale forskningsfelt og vårt mål er at Norge skal bli det land i verden som utnytter rommets muligheter best.

Den stormfulle sola og romvær - hvordan den påvirker vårt teknologibaserte samfunn

Solstormer kan skade vårt teknologibaserte samfunn. I vår moderne tidsalder, der elektronikk og romteknologi er en del av hverdagen kan solstormer få store konsekvenser for vårt daglige liv. Utbrudd på Solen kan påvirke leting etter olje og gass, retningsstyrt boring, elektronikk på fly, radiokommunikasjon mellom fly og flytrafikkontrollen samt navigasjonssystemer som f.eks. GPS. De kan og slå ut strømnettet. I dag utarbeides det varsling av solstormer – som kalles romværvarsling.

2024 © Talerlisten AS