Petter Bae Brandtzaeg
Petter Bae Brandtzaeg
Last ned bilde

Petter Bae Brandtzaeg

Professor i medier og kommunikasjon

Fra kr 12.000,-

For inntil 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Petter Bae Brandtzaeg

Petter Bae Brandtzaeg tilbyr innsiktsfulle og engasjerende foredrag om kunstig intelligens (KI), generativ KI og teknologiens rolle i dagens samfunn. Med særlig fokus på temaer som demokrati, ytringsfrihet og de sosiale konsekvensene av KI, tar Petter for seg både muligheter og utfordringer som oppstår når ny teknologi integreres i våre daglige liv.

På scenen er Petter en engasjert og tydelig formidler, og brenner for å gjøre vanskelige temaer spennende og lett tilgjengelig. Petter tilpasser seg også sitt publikum ved å skreddersy foredragene sine, slik at de er tilpasset publikums spesifikke behov og interesser.

Brandtzæg ønsker at du skal sitte igjen med en ny forståelse og refleksjon rundt hvordan KI påvirker ulike aspekter av hverdagsliv og samfunn. Han får gode tilbakemeldinger fra publikum og mange spørsmål fra salen.

Relevansen i Petters foredrag ligger i teknologiens stadig økende innflytelse på politiske, kulturelle og sosiale strukturer. Hans innsikt om hvordan KI påvirker sosiale relasjoner og ytringsfrihet gir bedrifter, organisasjoner og institusjoner en forståelse av hvordan disse teknologiene påvirker deres virksomhet og samfunnet de opererer i.

Som professor og sjefforsker har han samarbeidet med både internasjonale forskningsmiljøer og teknologibedrifter, noe som gir ham et solid grunnlag for å forklare komplekse teknologiske problemstillinger på en klar og overbevisende måte. Han har holdt flere 100 foredrag i inn og utland, blant annet på European Trend Day 2024 i Zürich. Forskningen hans er gjengitt i The Guardian, New York Times, Le Monde, Huffington Post, WIRED og The Atlantic.

Fagekspert
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Petter Bae Brandtzaeg

Det algoritmevridde samfunnet

Lever vi i et «algoritmevridd samfunn» – et samfunn der algoritmene utestenger og vrir politisk informasjonsutveksling i bestemte retninger – som påvirker mennesker, demokrati og den politiske atmosfæren? Tradisjonelt har mediene og redaktørene påvirket debatten i offentligheten, med sin rolle som portvokter. De har hatt makten til å velge ut hvilke saker og kilder som slipper til. I dag er denne vokterfunksjonen i stor grad utkonkurrert av algoritmer. Utvelgingen og sorteringen av informasjon gjøres av algoritmer på store teknologiplattformer som Google, Facebook, Twitter og YouTube. Algoritmer styres av en oppmerksomhetsøkonomi. En økonomi som er kritisert for å fokusere på optimalisering av brukerengasjement for å oppnå vekst på plattformene. Et engasjement som i verste fall kan utspille seg i form av klikkagn, polarisering og falske nyheter.

Om ti år har du en robot som venn

Kunstig intelligens vil føre til at vi nærmest «smelter sammen» med og blir venner med teknologien. Og da mener jeg venner, i forståelsen av vennskap – en vi har tillit til, en vi betror oss til og en vi kan få hjelp fra. Smarttelefonen er langt på vei en slik venn allerede nå. Det jeg sikter til her er et mer avansert og følelsesmessig vennskap, en slags sjelevenn, en som ligner og utfyller oss mer fullstendig. Foredraget vil beskrive slike vennskap gjennom såkalte samtaleroboter eller chatbots

Falske nyheter

Foredraget beskriver med konkrete eksempler hva falske nyheter er, motivasjoner for å spre falske nyheter, i hvilke kanaler de spres, hvem som deler de, og en utvikling mot skjulte nettverk og deep fakes, samt hvilke konsekvenser falske nyheter har. Brandtzæg er en av de som har forsket lengst på falske nyheter, og har gjort det siden 2013. Han har skrevet en rekke forskningsartikler om falske nyheter og har hatt flere kronikker i Aftenposten om temaet.

Sosiale medier - vår tids største sosiale eksperiment?

Norske barn og unge vokser opp i verdens mest avanserte digitale samfunn. Er en økende sosialisering på nettet med på å endre sosiale mønstre og relasjoner både online og offline. "Teknologien gjør ikke bare ting for oss, men den gjør noe med oss", hevder MIT-professor Sherry Turkle. Vi er kanskje mer tilkoblet enn noen gang, men kanskje også mer frakoblet. Hvordan påvirker egentlig bruken av moderne teknologi våre sosiale relasjoner? Hvordan påvirker den barn og unge oppvekst?

Internett i endring - fra sosiale medier, chatbots og metaverse

Dette foredraget forteller om endringene som skjer på internett. Facebooks navnebytte til Meta refererer til metaverse. Metaverse må forstås som en ny og uunngåelig utvikling av internett, der det digitale og fysiske kommer nærmere – virkelighet og virtuell virkelighet smelter sammen. Dette kan høres både mystisk og skummelt ut. Men for unge som er vokst opp med smarttelefoner og virtuelle spillunivers, vil dette være et naturlig neste steg.

2024 © Talerlisten AS