Om Viggo Johansen
Viggo Johansen har hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo samt 3 års videreutdannelse i kognitiv terapi ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, Danmark. Han har 27 års erfaring med mindfulness-meditasjon. Fire av disse årene levde han som buddhistmunk (1994-1998). Siden 2006 har han jobbet med endringsprosesser i grupper og med enkeltpersoner. Dette arbeidet baseres på å forstå hvilket kraftig verktøy våre egne sinn er, og hvordan vi kan ta kontroll over egne liv ved hjelp av en klar og fokusert oppmerksomhet. Viggo har skrevet bøkene ”Indre stillhet – Å leve mindfulness”, Arneberg forlag, 2013, og ”Stille vitne – mindfulness-meditasjon”, Arneberg Forlag, 2015.
Oslo
Ja
Foredrag med Viggo Johansen
Tilstedeværelse og selvledelse
I dagens komplekse hverdag stilles det større krav til individet enn noen gang tidligere. Vi jobber ikke på samlebånd lenger, og det er ikke nok å gå på autopilot gjennom hverdagen. Det vi alle trenger å lede gjennom hverdagen, både på jobb og hjemme, er oss selv. Selve grunnlaget i all selvledelse er å lede min egen oppmerksomhet - slik at jeg kan bevare ro og en klar tanke i alle situasjoner.
Mindfulness i en travel hverdag
Mindfulness er ikke noe mer mystisk enn å utvikle evnen til å legge merke til vår umiddelbare erfaring. Vi er ofte opptatt med tanker om fortid og fremtid, og i verste fall med grubling og bekymring. Mye av tankevirksomheten vår er selvfølgelig til god hjelp, men det er like vanlig at den leder oss inn i stress, frykt og sammenligning. Mindfulness innebærer å se direkte inn i vår egen levende erfaring av øyeblikket, og ved å gjøre det finner vi større klarhet, tillit og integritet.
Mindfulness og stressmestring
Økende arbeidsmengde og kortere tidsfrister er store utfordringer i dagens arbeidsliv. Uten effektive verktøy til å håndtere presset kan det gå ut over vår emosjonelle og fysiske velvære, både hjemme og på jobb. Til tross for dette har vi alle potensiale til å håndtere våre daglige utfordringer. Du kan trene ditt eget sinn til å være til stede her og nå, lære å gi slipp på alle ”stresstankene” i hodet, og ta en ting av gangen – uten stress.
Rolig og oppmerksom
I en tid hvor oppmerksomhetsevnen vår er under kontinuerlig angrep og hvor presset på individet er høyere enn noen gang, kan det være vanskelig å bevare indre ro. Når roen forsvinner, mister vi tilgangen på fokus, konsentrasjon og vår klare tanke. Den gode nyheten er at indre ro er en trenbar ferdighet, og med litt trening er det mulig for alle å bevare ro tilogmed når det er fullt kaos i omgivelsene. Ro, helse, livskvalitet og effektivitet henger sammen, men alt begynner (eller slutter) med ro.
Å jobbe på lag med hjernen
Det moderne menneskets hjerne er omtrent 100 000 år gammel, og hjernen har i stor grad utviklet seg rundt det å overleve. Det er ikke lenger ville dyr, sult og krig som truer status quo, men tanker rundt sammenligning, prestasjon, grubling og bekymring. Ved å forstå hvordan hjernen fungerer, kan du lære deg å spille på lag med den - og på den måten frigjøre mye mer av hjernes kapasitet, slik at du får gjort mer, med større kvalitet, og med mindre slitasje.