Last ned bilde

Håkon Høydal

Dokumentarjournalist i VG, forfatter av boka om Abida Raja

Fra kr 20.000,-

For inntil 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Håkon Høydal

Håkon Høydal har lang erfaring som dokumentarjournalist i VG. Fokuset for arbeidet hans er traumer, nettovergrep og nettkriminalitet. Disse temaene samlet seg i de to store dokumentarene “Nedlasterne” og “Hunting Warhead”. Høsten 2023 skrev han også en større avsløring om barn som får registrere seg som såkalte “sugarbabes” på en norskeid nettside for sugardating.

Ved siden av arbeidet som journalist ga han høsten 2022 ut den kritikerroste boken “Abida Raja: Frihetens øyeblikk” (Kagge Forlag 2022), som lå lenge på salgstoppen i Norge.

Hva kan vi lære av dem vi forakter og demoniserer mest? Når blir offeret en helt, og når blir svikeren redningsmannen? Gjennom eksempler fra arbeidet sitt viser Høydal hvordan vi kan trene oss på å se verden slik den virkelig er, og utnytte det til alles beste.

Han har mottatt flere priser, både norske og internasjonale, for sitt virke som dokumentarjournalist. De siste årene har han jobbet særlig mye med saker om nettbaserte overgrep, sist med podkastserien «Hunting Warhead», sammen med kanadiske CBC.

Paneldeltaker
Fagekspert
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Håkon Høydal

Hvordan møte folk som står i en vanskelig situasjon?

Frihetens øyeblikk / Hvordan gripe sin frihet

I sju år arbeidet Høydal sammen med Abida Raja om bokprosjektet om hennes liv, som ble høstens store bokbombe 2023. I “Frihetens øyeblikk” fortelles historien om hvordan Abida i årevis ble holdt fanget i et undertrykkende system, først i oppveksten og deretter i samlivet med mannen hun ble tvunget til å gifte seg med. Boka viser hvordan hennes forsøk på å be om hjelp til å slippe fri ble overhørt, og hvordan det førte til at hun som fange selv ble voldsutøver mot de hun elsket høyest. Abidas historie viser hvor krevende det er for hjelpeapparatet å hjelpe de mange kvinnene som er i hennes situasjon. Hvordan hjelper man de som vil ha hjelp, men ikke våger få det? Hvordan hjelper man dem til å gripe friheten? Hennes årelange arbeid for å bli fri handlet også om å bli fri fra de indre fangevokterne som oppveksten hadde plassert i henne. Hvilke mentale sperrer lever hver og en av oss med, som vi kan unnslippe bare vi lar sannhetens øyeblikk gripe oss slik at vi kan nå frihetens øyeblikk? Foredraget kan holdes av Håkon Høydal alene, eller som en boksamtale med Abida Raja.

Når barnet ditt selger sex

Sugardating er stadig mer populært. I dag kjenner de fleste unge noen som har solgt sex, skjult bak dette begrepet. Og mange er unge. Hva er det som gjør at barn ned i tolvårsalderen av eget ønske registrerer seg på en sugardating-side slik at voksne menn kan kontakte dem? Hvem er barna som gjør dette? Hvem er mennene, og hva kan vi gjøre for å gi barn en trygg oppvekst med sin egen seksualitet? Høydal har i flere år arbeidet med temaene nettovergrep og sugardating.

Monstrene blant oss

I flere år har Høydal intervjuet nettovergripere og pedofile for å forsøke å forstå hva det er som driver mennene til å laste ned overgrepsbilder eller forgripe seg aktivt på barn. I et år fulgte han en av de største internasjonale etterforskningene mot nettovergipere på det mørke nettet. Han er ennå i kontakt med bakmannen for nettstedet, som sitter fengslet på livstid i USA. I dette foredraget får du vite hvem disse mennene er, og deres egne forklaringer på hva de gjør. Er de monstre, slik noen ønsker å kategorisere dem som? Hva kan vi lære av dem vi forakter mest, for å redde barn fra overgrep. Og hvordan kan vi redde unge menn fra å bli overgripere?

Farfar var Quislings sjelesørger

“Det siste jeg hørte ham si var: «Jeg dømmes urettferdig og dør uskyldig. Jeg hadde tatt hans hatt.” I noen korte måneder i 1945, fram til Quisling ble henrettet, var Høydals farfar landssvikerens sjelesørger. I en liten dagbok skrev presten ned samtalene han hadde i Quslings celle. Det var et møte mellom to menn som stod på kanten av det moderne Norge: En humanist. En som skulle dø. Hva snakket de om i cellen disse månedene? Hva oppdaget presten om Qusling som ingen andre gjorde?

2024 © Talerlisten AS