Helge Simonnes

Helge Simonnes

Forfatter; politikk, religion, samfunnsanalyse

Fra kr 12.500,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Helge Simonnes

Helge Simonnes er en mye benyttet foredragsholder i biblioteker, senioruniversiteter, seniorsentre og menigheter. Han har er utdannet siviløkonom med tilleggsutdanning innen statsvitenskap og jus, og har vært sjefredaktør i avisen Vårt Land fra 1991 til 2016.

Helge Simonnes er tidligere styreleder i Norsk Presseforbund og Mediebedriftenes Landsforening. Helge har gitt ut flere bøker som omhandler sammenblandingen av religion og politikk, og er nå aktuell med ny bok og foredrag om Putins bruk av religion i sin krigføring. I de siste syv årene har Helge Simonnes vært fast spaltist om religionspolitiske temaer i Dagsavisen. 

Simonnes tilbyr et bredt spekter av foredrag og tar også oppdrag som møteleder, debattleder og konferansier.

Konferansier
Fagekspert
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Nei

Foredrag med Helge Simonnes

Putins hellige krig

En hardt presset Vladimir Putin går Donald Trump en høy gang i å spille på religiøse følelser for å hente støtte fra den russiske befolkningen i hans uforsonlige krig mot Ukraina. I tett samarbeid med patriark Kirill bruker Putin hellige ikoner til å fremme russisk patriotisme og nasjonalisme. Samme metode ble benyttet av Josef Stalin under kampen mot nazismen i slaget om Stalingrad 1941. Diktatoren, som hadde stått for en beinhard forfølgelse av kirken, brukte religionen for alt det var verdt. Han sørget for at det undergjørende ikonet Vår Frue av Kazan ble hentet til kampsonen for å styrke moralen til de russiske soldatene. Nå gjør Putin noe av det samme i kamp mot «nazisme» og «satanisme». Foredraget gir innsikt i hvilken snedig strategi Putin over mange år har lagt for å få Den russisk-ortodokse kirke med på hans politiske prosjekt. Donald Trump ville gjøre USA stort igjen. Vladimir Putins politikk baserer seg på russkij mir-ideologien, nemlig at Russland og Den russisk-ortodokse kirke har et gudgitt oppdrag i å redde verden fra et åndelig og kulturelt forfall. Kampen mot Vesten er en vesentlig del av dette.

Kan et sant norsk eventyr løse det grønne skiftet? Elbilen gjorde at verden igjen sa «Look to Norway»

Politikerne har mer enn noen gang tidligere blitt oppmerksomme på hvor nødvendig det er å få fart på «det grønne skiftet». På ett område er Norge langt bedre stilt enn mange andre. Vi ble tidlig et foregangsland for innfasing av elbiler på veiene. «Look to Norway» har fått et nytt meningsinnhold. Hver sjette bil på norske veier er nå en elbil. Nesten 80 prosent av nybilsalget er elektrisk. Bare i januar 2022 solgte Porsche mer av sin elbil enn det samlede antall bensinbiler i Norge. Dinamo forlag engasjerte i 2019 tidligere sjefredaktør Helge Simonnes til å skrive den fascinerende historien om hvordan tekniske nerder, miljøforkjempere, industrifolk og politikere i samspill banet vei for en samfunnsendring som har fått oppmerksomhet fra hele verden. Boken har fått tittelen Et norsk eventyr og er gitt ut i samarbeid med Elbilforeningen. Elbil-politikken har skapt store spenninger. Mange mener at staten bruker for mye penger på å fremme elbilen. Denne motstanden forsterket seg da Elon Musk lanserte storbilen Tesla i Norge. Fritak for moms og bompenger er omdiskutert, likeså kjøring i kollektivfelter. Helge Simonnes har vært spesielt opptatt av hvordan protestene i sosiale medier noen ganger har vært preget av hatretorikk. Til tider har det vært en frontkollisjon mellom klimafornektere og miljøvernere. Helge Simonnes forklarer i foredraget hvorfor den norske stat velger å bruke så mye penger på å fremme elbilen. Miljøtiltakene er dyre, men kanskje likevel det billigste alternativet.

God bless America – falske nyheter som banet vei for Donald Trump til Det hvite hus

Foredraget forklarer hvorfor det går en bølge av nasjonalistisk strømninger over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang det skjer: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var. Dette foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda. Dette gjelder ikke bare i Amerika, Russland, Frankrike og Tyrkia. Vi har sett og ser også liknende tendenser i Norge. Foredraget er basert på boken til Helge Simonnes «Kampen om korset i politikken»

«Vårherres krigere. Putin og Trump»

Trump og Putin vil dominere internasjonale nyheter i 2024. Putin ventes å bli gjenvalgt i mars, mens Trump er favoritten for Republikanerne. Religion spiller en viktig rolle i valgene i Russland, USA og India. Den russisk-ortodokse kirken støtter Putins krigføring i Ukraina, mens Trump har sterk støtte fra evangelikale til tross for rettssaker og skandaler. Hinduistisk nasjonalisme vokser i India, mens nasjonalistiske og religiøse konflikter fortsetter i Midtøsten. Politikere som kobler religion og politikk, har stor appell blant velgerne. Helge Simonnes, tidligere sjefredaktør og forfatter, utforsker dette fenomenet nærmere. Han har skrevet bøkene «Gud, Trump og kirken» og «Putins hellige krig».

2024 © Talerlisten AS