Helge Simonnes

Fra kr 12.500,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Helge Simonnes

Helge Simonnes er et kjent navn fra norske medier de siste 30 årene. Han er utdannet siviløkonom med tilleggsutdanning innen statsvitenskap og jus. Han har 40 års presseerfaring. Som konsernsjef i Mentor Medier var han en aktiv bidragsyter i oppbygging av dette konsernet. I 30 år var han sjefredaktør i Vårt Land. Han har vært styreleder i Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening, Dagsavisen og flere andre selskaper. Han har også vært styremedlem i Næringslivets Hovedorganisasjon. Han er nå fast spaltist i Dagsavisen og har de siste årene gitt ut to bøker om religionsfilosofi og sammenblandingen av religion og politikk, samt historien om elbilrevolusjonen i Norge. Simonnes er styremedlem i de børsnoterte selskapene Havyard og Hav Group. Han tilbyr et bredt spekter av foredrag og tar også oppdrag som møteleder, debattleder og konferansier.

Foredrag med Helge Simonnes

Når konspirasjonsteorier og religiøs retorikk truer demokrati og verdensfred: Om kirkenes støtte til Vladimir Putin og Donald Trump

Da Putin gikk til angrep på Ukraina, fikk han støtte av patriark Kirill – den øverste lederen for den russisk-ortodoks kirke i Russland. Siden kirken har en så sterk posisjon blant mange russere, er det helt avgjørende for Putin at han har kirken på sin side. Kirken opplever angrepet på Ukrania som en forsvarskrig. Kirills kirke har lenge vært en sterk bastion for nasjonalismen som blomstrer i det tidligere Sovjetunionen. Mange ønsker at Russland skal vinne tilbake til gammel storhet. Den russisk-ortodokse kirke har lenge uttalt støtte til Putin, blant annet fordi han har gått så sterkt til felts mot vestlig påvirkning. I fellesskap har kirken og toneangivende politikere i Russland slått seg sammen i en verdikrig der spørsmål om homofili og kjønnsidentitet er en viktig del. En tilsvarende verdikrig har i flere år utspilt seg på andre siden av Atlanteren. Også Donald Trump lovte å gjøre landet stort igjen, noe som førte til at mange kirkelige miljøer sluttet opp om ham. Velgergruppen «hvite, evangelikale kristne» ble Trumps sterkeste støttespillere. Representanter for denne gruppen deltok da Capitol Hill ble stormet 6. januar 2021. Mange opplevde at demokratiet var truet i verdens sterkeste militærmakt. Da Putin gikk til angrep på Ukraina, var Donald Trump raskt ute med å hylle ham som en sterk leder. I både Russland og USA ser det ut til å være en kirkelig fascinasjon for hardtslående, mannlige politiske ledere. Tilsvarende trender gjør seg gjeldende i flere andre land, blant annet i Brasil. Dette gjelder også i Ungarn.

Kan et sant norsk eventyr løse det grønne skiftet? Elbilen gjorde at verden igjen sa «Look to Norway»

Politikerne har mer enn noen gang tidligere blitt oppmerksomme på hvor nødvendig det er å få fart på «det grønne skiftet». På ett område er Norge langt bedre stilt enn mange andre. Vi ble tidlig et foregangsland for innfasing av elbiler på veiene. «Look to Norway» har fått et nytt meningsinnhold. Hver sjette bil på norske veier er nå en elbil. Nesten 80 prosent av nybilsalget er elektrisk. Bare i januar 2022 solgte Porsche mer av sin elbil enn det samlede antall bensinbiler i Norge. Dinamo forlag engasjerte i 2019 tidligere sjefredaktør Helge Simonnes til å skrive den fascinerende historien om hvordan tekniske nerder, miljøforkjempere, industrifolk og politikere i samspill banet vei for en samfunnsendring som har fått oppmerksomhet fra hele verden. Boken har fått tittelen Et norsk eventyr og er gitt ut i samarbeid med Elbilforeningen. Elbil-politikken har skapt store spenninger. Mange mener at staten bruker for mye penger på å fremme elbilen. Denne motstanden forsterket seg da Elon Musk lanserte storbilen Tesla i Norge. Fritak for moms og bompenger er omdiskutert, likeså kjøring i kollektivfelter. Helge Simonnes har vært spesielt opptatt av hvordan protestene i sosiale medier noen ganger har vært preget av hatretorikk. Til tider har det vært en frontkollisjon mellom klimafornektere og miljøvernere. Helge Simonnes forklarer i foredraget hvorfor den norske stat velger å bruke så mye penger på å fremme elbilen. Miljøtiltakene er dyre, men kanskje likevel det billigste alternativet.

God bless America – falske nyheter som banet vei for Donald Trump til Det hvite hus

Foredraget forklarer hvorfor det går en bølge av nasjonalistisk strømninger over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang det skjer: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var. Dette foredraget gir innsikt i hvor farlig det er når religiøse argumenter benyttes i politisk argumentasjon og propaganda. Dette gjelder ikke bare i Amerika, Russland, Frankrike og Tyrkia. Vi har sett og ser også liknende tendenser i Norge. Foredraget er basert på den siste boken til Helge Simonnes «Kampen om korset i politikken». Den er gitt ut på Vigmostad & Bjørke og lanseres på Arendals-uka 14. august 2019.

Hvordan kan arbeidsfellesskapet bidra til å fremelske verdighet i en urettferdig verden?

Dette foredraget er en oppmuntring til et arbeidsfelleskap til å ha et større perspektiv på jobben enn bare det matnyttige. Simonnes forteller om hvordan et arbeidsfellesskap kan ha mulighet til å engasjere seg i næringsutvikling og mikrofinans.

Hvorfor omstilling kan bli så vanskelig…

Simonnes peker i dette foredraget på vaner og instinkter som kan slå ut i hardnakket motstand når ledelsen ønsker å omstille og omorganisere. Kjennskap til disse er en vesentlig faktor for å kunne planlegge og gjennomføre en vellykket omstillingsprosess. Simonnes har i dette foredraget hentet impulser fra Hans Roslings kjente bok «Factfulnes».

2022 © Talerlisten AS