Lily Bandehy

Forfatter og menneskerettighetsaktivist

Fra kr 15.000,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Lily Bandehy

Lily Bandehy kom til Norge fra Iran i 1988 som politisk flyktning. Hun er moren til Tooji, som vant Melodi Grand Prix i 2012. Bandehy var politisk aktiv under både Shahen- og Khomeini-regimet. Hun er utdannet lærer og sykepleier med videreutdanning i psykiatri, og har jobbet i helsesektoren, i kontrollkommisjon for psykiatrien og vært nemndmedlem i UNE.

Som samfunnsdebattant er Lily kjent gjennom sitt kritiske blikk innen temaene ytringsfrihet og religion, og har vært fast skribent hos Nettavisen i tillegg til å ha skrevet i 18 år for ulike riksaviser som Aftenposten og VG. I 2008 var hun med på å grunnlegge organisasjonen LIM og i 2016 Ex-muslims of Norway. Hennes mest kjente bok er «Jeg kommer fra Iran», en selvbiografi som ble utgitt i 2003. Hun har også skrevet romanen «En slette av valmuer», som er en oppfølging av den første. Hennes bok «Smaksrike minner fra Persia» er en bok om mat og kultur, mens romanen «Smaken av kirsebær» (2018) handler om en norsk pasient i akuttpsykiatrien. Hennes siste bok er «Kvinner i Islam» der hun skriver om islams forakt for kvinner.

I 2019 mottok Lily Bandehy Født Fri-prisen for sin innsats for ytringsfrihet, og har hele tre ganger vært nominert for «Jenteprisen» PLAN International. Hun er aktivist for kvinner og barnerettigheter, homofiles rettigheter og voldtektsofre. Lily ønsker ubegrenset ytringsfrihet for skribenter, media, karikaturtegnere, innen kunst, film og teater.

Lily Bandehy holder ulike typer foredrag knyttet til temaer innen ytringsfrihet, kvinner i Islam, hijab som uniform, kvinners rettigheter mm. Ta kontakt for en samtale og et tilbud!

Paneldeltaker
Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Nei

Foredrag med Lily Bandehy

Ytringsfrihet og sensur

Etter Hebdo sine omstridte karikaturer begynte en diskusjon å sette fokus på hvor mye ytringsfrihet vi faktisk har. Har samfunnet kommet til et punkt hvor journalister, kunstnere, akademikere, og den generelle populasjonen har blitt redde for å stille kritiske spørsmål, med fare om å begå sosialt selvmord? Har vi blitt så krenkbare at det går på bekostning av vår egen humanitære utvikling? Dette foredraget bidrar til å forstå hvordan vi kan skille mellom diskriminering og ytringsfrihet.

Integrering av menneskerettigheter i kultur og religion

Foredragsholderen har vært tidligere politisk flyktning fra det Islamske regimet, og fører oss med sin erfaring inn i et perspektiv som omhandler kultur, religion og integrering. I hennes hjemland ble menneskerettigheter overstyrt av religion, og dessverre begynner hensynet til religion å overskygge mange av verdigrunnlagene våre her i Norge. Hvordan kan vi gå i dialog og skape kommunikasjon om betente temaer som kultur og religion uten å kompensere vårt eget verdigrunnlag?

Likestilling og Islam

Er Islam forenlig med likestilling? Foredragsholderen og forfatteren av boken “Kvinner i Islam” deler sine erfaringer og innsikt fra revolusjonen i Iran i 1979 hvor et sekulært samfunn, likt med Norge, på kort tid forandret seg til underkaste seg islamsk lov. Her får vi kunnskap om hindringer til likestilling i Norge, og forståelse for hvorfor naivisme for ekstremistiske holdninger kan være livsfarlige.

Innvandring og vellykket integrering

Har vi i de siste 30 årene vært på vei mot integrering, eller assimilering? Blir det multikulturelle samfunnet sakte erstattet av et parallellsamfunn som har utviklet seg gjennom segregering? Foredragsholderen viser oss med dyp kunnskap og erfaring hvordan velferdssamfunnet hindrer integrering i mange miljøer. Vi ser på snillisme, fattigdom, krig og behovet for tilknytning. Her får du flere perspektiv og forståelse for hva som skal til for vellykket integrering.

Oppdragelse hos flerkulturelle familier

Hvordan er det for barn som står mellom ulike kulturer som preges av religion og sosial kontroll? Hvilke konsekvenser kan det ha for deres psykiske helse og følelse av tilhørighet? Hvordan kan vi veilede dem og foreldrene deres, mellom to kulturelle verdener. Vi setter fokus på hvordan ord, handlinger og livsstil påvirker barna våre, og hvilke langsiktige konsekvenser dette kan ha. Her får du en sjelden innsikt i både foreldrenes og barnas perspektiv.

Kurs med Lily Bandehy

Psykiske helse for flyktninger

Foredragsholderen kom til Norge i 1988 som politisk flyktning fra Iran ved hjelp av smuglere. Hun har opplevd krig og to revolusjoner. I Norge har hun jobbet som psykiatrisk sykepleier i 30 år, i tillegg til å være skribent for riksaviser og forfatter. Nå kombinerer hun sin unike erfaring med kunnskap i psykiatrien for å gi en innsikt i de påkjenninger som kommer med å være på flukt.

Kulturelle koder

Dagens Norge er ikke en homogen kultur. Dette skaper utfordringer for skoler, helsevesenet, politiet og i borettslaget ditt. Kurset setter fokus på og gir innsikt i hvordan vi kan forstå hverandre bedre og opprette en god dialog. Hvordan kan vi unngå misforståelser og være trygge i kommunikasjonsstilen vår, slik at vi ikke er redde for å uttrykke oss og ivareta eget verdigrunnlag, samtidig som vi er hensynsfulle?

2024 © Talerlisten AS