– Mens vi venter på å møtes for fysiske foredrag igjen, velger mange å streame foredrag fra et studio. Her har våre foredragsholdere unike erfaringer, sier Nils Apeland i Talerlisten. Les hans tre tips til hvordan å arrangere fengende, digitale foredrag her.
Den siste tiden har alle proffe foredragsholdere fått mye erfaring med å holde digitale foredrag og kurs.
Et digitalt foredrag må likevel være noe mer enn et møte eller et selgende webinar, minner Apeland om.
– Et digitalt foredrag er ikke nok et Teams- eller Zoom-møte der noen viser fargeløse plansjer og snakker om hverdagslige oppgaver. Det bør være en opplevelse, så nær et ekte foredrag som mulig med historier, fargerike bilder og et levende kroppsspråk, sier han.
Her er tre tips for deg som skal planlegge en digital foredragsopplevelse:
Velg et tema som skiller seg ut fra jobb-hverdagen
Nå som veldig mange møter skjer via en skjerm, må et digitalt foredrag være noe annet.
Temaer som arbeidsglede, selvledelse, avstandsledelse og motivasjon er svært aktuelle nå, og her har Talerlisten mange flinke foredragsholdere som kommer godt gjennom skjermen.
– For å skape et skille fra det dagligdagse, velger mange også å booke noen som kan snakke om noe helt annet. En fjellklatrer, en kunstner, en idrettsprofil eller en som har levd et annerledes liv kan skape variasjon og nye perspektiv i en litt ensformig og isolert hverdag, sier Apeland.
Han trekker fram foredragsholdere som Arman Vestad, Björg Thorhallsdottir, Elisa Røtterud, Michel Mateos, Jonas Orset, Thomas Lone, Magnus Helgerud, Stig Mass Andersen, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Cathrine Finstad som aktuelle profiler.
UNIK: Stig Mass Andersens foredrag «Det går bra, eller?» handler om hvordan vi har det og hvordan vi tar det, og er en personlig og underholdene fortelling om vår mentale helse nå. Stig er kjent som «Bipolar Superstar» og bruker sang og musikk i foredraget.
Les vår oversikt over 10 morsomme foredragsholdere til din neste digitale konferanse.
Gå for en proff foredragsholder
Uten å fornærme noen, må det være lov til å si at det er forskjell på en foredragsholder som lever av å holde foredrag, og en som sjelden gjør det eller som er der for å selge dere noe.
Derfor bør du gå for en proff foredragsholder om du ønsker å engasjere ditt publikum.
– Det er som med idrett. De som lever av idretten sin og øver hele tiden, blir de beste. Sånn er det også med foredragsholdere, sier Nils Apeland.
Han minner om at de fleste virksomheter har spart store summer på færre reiser, og at kanskje noe av dette nå kan brukes til å inspirere og motivere ansatte i stedet.
– Fordelen med å bruke en proff formidler, slik som Talerlisten, er at du får nøytrale råd om hvem som passer best til din målgruppe og budsjett og orden rundt det formelle, sier han.
Ta kontakt for å få hjelp til deres neste digitale foredrag.
Sørg for en smidig teknisk gjennomføring
Alle de digitale plattformene som Teams, Zoom, Whereby, Skype og Pexip fungerer for å formidle. Men jo flere som skal se foredraget, jo viktigere er det at den tekniske gjennomføringen er god.
– De digitale møteplattformene ikke ideelle. Bildekvaliteten ofte er dårlig og publikum ser ofte foredragsholderen bare som et frimerke nede i hjørnet.
– Derfor anbefaler vi å bruke et proft studio med to eller tre kameraer og profesjonell streaming, spesielt hvis det er flere foredrag. Da blir bildene og lyden bedre, og en tekniker kan skifte mellom foredragsholderen og foredragsholderens presentasjon.
Slik lykkes du med digitale foredrag og konferanser.
Det går også an å spille inn foredrag på forhånd, og vise via Youtube eller Vimeo, med passord til dine ansatte. Talerlisten har erfaringer med dette og kan hjelpe deg.
Nils Apeland har selv ledererfaring og er opptatt av at norske sjefer nå må gjøre en ekstra innsats for sine ansattes mentale helse. Da kan et digitalt foredrag om et inspirerende tema være ett av mange gode tiltak.
Det har vært flere saker i media den siste tiden om at mange ansatte som sitter hele dagen på hjemmekontor føler seg ensomme og utenfor. Et inspirerende foredrag som medarbeiderne opplever sammen med kollegene, kan være et fint avbrekk.
– Digitale foredrag vil være «den nye normalen» en stund til, så det er bare å booke inn, oppfordrer han.