Ingrid Brekke

Journalist, kjenner Tyskland og Øst-Europa

Fra 15.000,- per foredrag

Send forespørsel Bli kontaktet

Om Ingrid Brekke

Ingrid Brekke (f 1969) er forfatter og journalist. Hun er en av Norges fremste Tysklands-kjennere og arbeider i Aftenpostens utenriksredaksjon. Hun var avisens korrespondent i Berlin 2010-12 og dekket også utviklingen i det østlige Europa. Brekke har skrevet biografien «Angela Merkel. Et europeisk drama» (2016). Hennes første bok kom i 2014 og tok for seg kommunismens fall i 1989 og utviklingen etterpå i Tyskland, Polen og Ungarn (Da øst ble vest). Brekke er særlig interessert i ettervirkningen av andre verdenskrig og den kalde krigen på Tyskland og Europa. I 2017 fikk hun den norsk-tyske Willy Brandt-prisen for sitt arbeid knyttet til forbindelsene mellom de to landene.

Foredrag med Ingrid Brekke

Angela Merkels to liv

Europas mektigste politiker heter Angela Merkel. Hun har vært tysk kansler siden 2005 og preger Europa med sin politikk. Men første halvdel av livet sitt levde hun bak Jernteppet i det kommunistisk diktaturet DDR. Hva har hun med seg derfra? Hvem er hun?

Hvor går Tyskland?

Tyskland er det rikeste og mektigste landet i Europa og avgjørende for EUs retning. Etter valget i 2017 er den mangeårige politiske roen internt i landet forbi. Et parti ytterst til høyre (Alternativ for Tyskland) har for første gang siden krigen fått solid representasjon i Forbundsdagen. Sosialdemokratene setter stadig nye bunnrekorder på meningsmålingene. De store folkepartienes æra ser ut til å være over. Har vi grunn til å bekymre oss?

Generasjon 1989

Tysklands kansler Angela Merkel, Ungarns statsminister Viktor Orbán og Russlands president Vladimir Putin begynte alle sine politiske karrierer i 1989/90, da kommunismen falt. I dag har de avgjørende betydning for fremtiden vår: Putin som trussel mot Europa, Merkel som den store liberale demokraten, Orbán som spydspiss for en ny type autoritær stat på innsiden av EU. Foredraget gir et innblikk i de tre regjeringssjefenes liv og karriere, og hva som står på spill i dagens Europa.

Polen for begynnere

Polen er et av Norges nærmeste naboland og et land vi har mange og tette forbindelser til. Likevel kjenner nordmenn flest landet dårlig. Dette foredraget er en innføring i Polen, med hovedvekt på historie og politikk. Hvorfor preger andre verdenskrig fortsatt landet så sterkt? Hvor ble det av Solidaritet-bevegelsen? Hvorfor sitter ingen fra venstresiden i parlamentet? Og hva skjer nå: Er Polen i ferd med å bli en autoritær stat?

Europas hjerte: Berlin

Ingen by står så sentralt i Europas nyere historie som Berlin. Herfra drev nazistene andre verdenskrig. Berlin endte selv i ruiner i 1945 og ble brutalt delt i to av Muren. Fortsatt er byen i kontinuerlig i forandring, ikke minst fordi unge mennesker fra mange land strømmer til for å oppfylle sine drømmer. Ingrid Brekke forelsket seg i Berlin i 2004 og har bodd der i flere år. Dette foredraget er en informativ kjærlighetserklæring til den tyske hovedstaden.

Ingrid Brekke har 2 vurderinger

Hilde Mari Haugen

20. mars 2019

Cappelen Damm

5

Cappelen Damm Undervisning har hatt Ingrid Brekke som foredragsholder to ganger på seminarer for tysklærere i ungdomsskolen og den videregående skole. Denne målgruppen har stor interesse for, og kunnskap om, tysk politikk og samfunnsforhold. Ingrid Brekke engasjerte med sin innsikt og gode evne til å formidle. Vi inviterer henne gjerne igjen!

Olav Berstad

7. oktober 2018

Ambassaden i Budapest

5

Ingrid Brekke holdt foredrag/kåseri om nordiske historiske tema, inkl. «vanskelige» saker i nordisk historie, under et arrangement i ambassadens regi i Budapest 5. april 2018 innenfor rammen av et felles nordisk prosjekt her kalt «Nordic Bridge». Mer om dette og Ingrids innlegg kan leses på http://www.nordicbridge.hu Vi var meget godt fornøyd med Ingrids innlegg, innvinklingen av det, valg av bilder og hennes aktive deltakelse i spørsmål/svar delen av arrangementet. Ingrids bidrag vakte åpenbar interesse og var utgangspunkt for en meningsutveksling blant deltakerne om mørke og lyse sider i forskjellige nasjoners historie, inkl. Ungarn. Det var vi som hadde valgt tittelen «Nordic noir». Vi inviterer gjerne Ingrid Brekke tilbake til Budapest.

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2021 © Talerlisten AS