Kai Eide

Kai Eide

Ambassadør, FN-utsending. Nå styreleder.

Fra 20.000,- per foredrag

Send forespørsel Bli kontaktet

Om Kai Eide

Kai Eides virksomhet spenner fra sikkerhetspolitikk via dagens verdikamp og behovet for bærekraftig økonomisk omstilling til forhandlinger med Taliban og andre opprørsbevegelser. Han er eneste nordmann som har vært engasjert i alle faser av europeisk sikkerhetspolitikk fra kald krig til Afghanistan og «krigen mot terror». Nå er han opptatt av hvordan Norge kommer i klemme på grunn av rivalisering mellom stormaktene. Hvordan sikrer vi norske interesser med så mye turbulens rundt oss? Og hvordan bevarer Norge grunnleggende verdier og den solidariteten som har preget vårt samfunn? For Eide er det viktig at vi alle har et verdimessig kompass, som kan hjelpe oss til å navigere i et vanskelig terreng. Han har også engasjert seg i omstillingen av norsk næringsliv. Har Norge en tilstrekkelig offensiv strategi for omstilling og ny eksport? Er vi i ferd med å bli akterutseilt? Han var Norges ambassadør i OSSE, NATO og Sverige og FNs representant i Bosnia-Herzegovina, Afghanistan og Kosovo. Eide snakker også om Cyberkrig, forhandling og ny dialog mellom stormaktene. Mer om det her.

Foredrag med Kai Eide

Med turbulens på alle kanter - hvordan navigerer Norge?

Foredraget beskriver hvordan rivaliseringen mellom de store aktørene berører oss. Befinner vi oss i en skris mellom et uforutsigbart USA, et Kina på fremmarsj, et mer aggressivt Russland og et splittet Europa? Samtidig møter vi store utfordringer, som klima, migrasjon, cyberangrep, "fake news" og en globalisering, som mange oppfatter som et eliteprosjekt. Verden er preget av sentrifugale krefter og press mot våre verdier. Har vi mistet styringsredskapene? Hvordan skal Norge navigere?

Er Norge offensivt nok i omstillingen av norsk næringsliv?

Globaliseringen skaper stadig større utfordringer - gjennom ny teknologi og knallhard konkurranse. Norge må øke fastlands-eksporten dramatisk for å bevare velferden. Men vi taper stadig markedsandeler. Er vi offensive nok i den økonomiske omstillingen? Har vi gode nok virkemidler? Kommuniserer vi godt nok? Kan vi samarbeide bedre i en nordisk storregion? Hvordan kan vi forhindre at større ulikheter i samfunnet gjør det vanskeligere å konkurrere effektivt og å bevare den nordiske modellen?

Skal vi snakke med "terrorister"?

Eide har betydelig erfaringer fra samtaler med blant annet Taliban - fra 2008 og helt til 2019 - og med andre opprørsbevegelser. Han beskriver feil som er begått og hvorfor det er viktig å samtale med opprørsbevegelser. Han bruker eksempler fra fredsprosesser i Afghanistan, Midt-Østen, i Colombia og fra Balkan. Etter Eides oppfatning har det internasjonale samfunnet lagt langt større vekt på militærmakt enn på politisk dialog, noe han mener er en hovedårsak til at konfliktene aldri tar slutt.

Hva skjer med verdiene våre? Er vi beredt til å forsvare dem?

Eide er opptatt av at vi alle har et vel fungerende verdimessig kompass, som kan sette oss i stand til å møte trusselen mot våre grunnleggende verdier. Hvordan bevarer vi solidariteten i samfunnet vårt? Hvordan kan vi mobilisere til forsvar for våre verdier? Aldri har de sentrifugale kreftene i verdenssamfunnet vært så sterke og aldri har grunnleggende verdier stått under slikt press. Står vi overfor en ny global konkurranse mellom ulike samfunnsmodeller? Hvordan møter vi den?

I skuddlinjen!

Eide beretter om sine erfaringer fra Afghanistan og fra andre konflikter på Balkan, i Libya og Midt-Østen. Hvor tok vi feil? Han forteller om møter med ledere, som Bush, Karzai, Merkel, Arafat og Sharon. Og han beskriver hvor krevende det er å få samfunn ut av lange konflikter. Foredraget er preget av egne opplevelser i fremmede samfunn. Hvilke lærdommer kan vi trekke? Hvordan kan det internasjonale samfunnet og Norge bli bedre til å møte utfordringene i sårbare stater?

Kai Eide har 8 vurderinger

Rolf Nesteng

24. januar 2020

Sarpsborgseniorakademi

6

Kai Eide trakk fullt hus i Filadelfiakirken, 22. januar 2020, med sitt foredrag “Med turbulens på alle kanter – hvordan navigerer Norge“. Med sin enorme kunnskap og karismatiske formidlingsevne hevet Kai Eide forsamlingens viten og kunnskap om stormaktenes påvirkning av verdenssamfunnet. Kai Eide er ønsket tilbake ved en senere anledning.

Jonas Bergan Draege

29. desember 2019

Universitetet i Oslo

6

Kai Eide har i tre år vore gjesteforeleser på mitt kurs «International Politics» ved Universitetet i Oslo. Han leverte eit svært engasjerande og innhaldsrikt foredrag, og delte mykje frå hans diplomatiske karriere. Han skapte stort engasjement blant studentane, og mange av dei stilte seg i kø etterpå for oppfølgingsspørsmål. Eg tilrår Kai Eide som forelesar på det varmaste.

Karin Hjerten

5. november 2019

Marketing Manager Nordics, Aberdeen Standard Investments

6

Kai Eide höll en fantastisk och engagerande presentation och hans föredrag lockade till mycket eftertanke men även skratt. Det var väldigt intressant att höra hans tankar om dåtid, nutid och framtid.

Ann Marchioro

10. oktober 2019

GCE NODE

6

Engasjerende og kunnskapsrikt foredrag av Kai Eide under GCE NODEs flaggskip-arrangement The Future of Energy under Arendalsuka 2019. Eide imponerer med overblikk og evne til å formidle storpolitikk på en forståelig måte.

Guro Elise Berg

2. juli 2019

Sarpsborg kommune

6

Kai Eide fascinerte publikum ved å dele kunnskap og erfaringer på en varm og troverdig måte. Han briljerer i rollen både som samtalepartner og debattdeltaker, og har en tilstedeværelse som sjarmerer panelet så vel som publikum.

Konsernsjef Sverre Thornes

26. mars 2019

KLP Kommunekonferansen 2019

6

Kai Eides solide kunnskap og erfaring, og hans gode formidlingsevne, gjorde foredraget hans til et av de som virkelig løftet konferansen vår.

Torleif R. Hamre

26. mars 2019

Førstekonservator Eidsvoll 1814

6

Kai Eide forener på mesterlig vis stringent analyse og medrivende fortellinger fra sitt eget virke i toppdiplomatiets tjeneste.

Thor-Erik Fjellvang

23. november 2018

Programansvarlig i Kulturkirken Jakob

6

Kai Eide er en engasjerende, vidsynt og svært kunnskapsrik foredragsholder. En skjellsettende kveld i Kulturkirken Jakob den 17. oktober.

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2020 © Talerlisten AS