Bår Stenvik

Forfatter og journalist som skriver og snakker om samfunn, forskning og populærkultur

Fra kr 20.000,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel

Om Bår Stenvik

Bår Stenvik er forfatter og journalist, og skriver om samfunn, forskning og populærkultur. Kritikerne sier blant annet at «Det er kombinasjonen av etterrettelighet og sjarm som gjør Bår Stenviks prosjekt så uimotståelig. Han leker med stoffet sitt.» (May Grethe Lerum, Prosa) I sine foredrag tilbyr han den samme kombinasjonen av gode historier, lekenhet og kunnskap. Målet med foredragene er at lytterne skal lære noe nytt om et emne, få friske perspektiver på hverdag og samfunn, og noen mentale verktøy å ta med seg videre i livet.

Hjemsted
Oslo
Foredrag på engelsk
Ja

Foredrag med Bår Stenvik

Historiefortelling med fakta – Stenviks magiske metode

Bår Stenvik er en prisbelønnet sakprosaforfatter og mangeårig redaktør og konsulent for flere forlag. Metoden hans er inspirert av innsikter fra film og magi, og forklarer tydelig hva slags strukturer som fanger leserens oppmerksomhet, og enkle knep for å skape dem i din egen skriving. Å fortelle godt handler om ideer, følelser og forståelse, og er like viktig i bøker som e-poster, Facebook-oppdateringer, artikler, rapporter, hjemmesider, akademiske tekster og dagbok.

Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder

Algoritmer styrer stadig mer av hverdagen vår. Oppmerksomheten vår sendes i skytteltrafikk mellom Facebook-oppdateringer og youtube-videoer. Alt fra rekrutteringsbyråer til offentlige etater bruker «kunstig intelligens» for å bli mer treffsikre. Alt dette er basert på en enorm innsamling av våre data. Hva betyr det for Norge? Hva betyr det for oss? Og hva kan vi gjøre for å endre det? Foredraget er basert på den ferske, kritikerroste boka «Det store spillet».

Fra falske tårer til fake news – hvorfor mennesker er løgnaktige og hvordan det har formet samfunnet vårt

I boka «Bløff» har forfatter Bår Stenvik dykket ned i alt fra historie og økonomistudier til hjerneforskning og popmusikk for å studere kampen mellom bedrag og sannhet. I årtusener har denne striden formet vår kultur og atferd, og institusjoner som rettsvesen og religion. Alt fra hvorfor filmstjerner gjerne får Oscar for gråtkvalte roller til de falske nyhetene vi ser på nettet. Mennesket er naturens mest løgnaktige dyr – men også unikt i sin trang til å finne sannhet og bygge tillit.

Generativ KI og kreative yrker

Hva betyr ChatGPT og annen generativ teknologi for kreative yrker og vår selvforståelse som skapende vesener? «Kreativ› KI som MidjJourney, ChatGPT og DallE har reist mange spørsmål for kunstnere, illustratører, forfattere og musikere. Vil det skapende mennesket bli erstattet av programmer? Finnes det noe særegent menneskelig som disse programmene aldri kan etterligne? Må kunstneren tenke helt nytt om sin rolle og eksistensberettigelse? I dette foredraget trekker forfatteren av «Det store spillet» linjer fra tidligere teknologirevolusjoner og andre samfunnsområder, og tenker høyt om hvordan dagens teknologi kan forandre kulturlivet, og hva vi bør tenke nøye gjennom akkurat nå.

Hvordan former AI din arbeidsplass, og hva betyr det for samfunnet?

Vi får til stadighet høre at «AI-toget forlater perrongen», og at «det haster å stige på». Men den som kaster seg på første og beste tog i et stresset øyeblikk, kan fort ende opp feil sted. Mine foredrag handler om å skaffe seg oversikt over hvor disse «AI-togene» kommer fra, og hvor linjene går hen. Forhåpentligvis kan et større overblikk gi bedre veivalg. Da jeg skrev boka «Det store spillet», skjønte jeg verdien av å trekke de større linjene historisk, og se hvordan det vi opplever i dagens AI-omveltning, har sine klare paralleller i automatiseringa helt fra 1700 tallet til i dag. Jeg forteller historier og viser eksempler fra offentlig og privat bruk av KI, og setter dem inn i en større etisk og samfunnsmessig sammenheng: Hvor kommer «intelligensen» i disse systemene fra? Hvilke data trenes de på nå og i framtida? Hva er forskjellen på å bruke teknologi som et kreativt verktøy for arbeidstakerne, og på den andre siden anvendelser der teknologien begrenser menneskenes valgmuligheter? Hvor blir det av de ressursene som frigjøres? Hva betyr automatisering av beslutninger for kunderelasjoner på sikt - og for tillit i samfunnet? Dette er foredrag som er ment å sette i gang refleksjoner og øke bevisstheten om AI, etikk og samfunnsansvar. Innenfor de rammene tilpasser jeg foredragene til kundens behov og interesser.

2024 © Talerlisten AS