Bår Stenvik

Bår Stenvik

Forfatter og journalist som skriver og snakker om samfunn, forskning og populærkultur

NOK 10.000,- per foredragCa. pris for 45 min. i foredragsholders hjem-region. Mva. kommer i tillegg.

Send forespørsel

Om Bår Stenvik

Bår Stenvik er forfatter og journalist, med en mastergrad i Liberal Studies fra New School for Social Research i New York. Han er opptatt av hva som driver mennesker, og skriver om samfunn, forskning og populærkultur. Han har utgitt fire sakprosabøker: «Dataspill», «Skitt», «Bløff» og «Å bli en annen». En av dem mottok Bokhandlerprisen, en annen er oversatt til tysk og russisk. Anmelderne har beskrevet Stenvik som «en av de dyktigste formidlingsjournalistene som skriver i skjæringspunktet mellom naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora,» (Jan Grue, Klassekampen) og sagt at «Det er kombinasjonen av etterrettelighet og sjarm som gjør Bår Stenviks prosjekt så uimotståelig. Han leker med stoffet sitt.» (May Grethe Lerum, Prosa) Romanen «Informasjonen» er beskrevet som «avansert, underholdende og fremtidsrettet» (Stein Roll, Adresseavisen). I sine foredrag tilbyr han den samme kombinasjonen av gode historier, lekenhet og kunnskap. Foto: Lars Petter Pettersen / Cappelen Damm

Foredrag

Historiefortelling med fakta – Stenviks magiske metode

Bår Stenvik er en prisbelønnet sakprosaforfatter og mangeårig redaktør og konsulent for flere forlag. Metoden hans er inspirert av innsikter fra film og magi, og forklarer tydelig hva slags strukturer som fanger leserens oppmerksomhet, og enkle knep for å skape dem i din egen skriving. Å fortelle godt handler om ideer, følelser og forståelse, og er like viktig i bøker som e-poster, Facebook-oppdateringer, artikler, rapporter, hjemmesider, akademiske tekster og dagbok.

Skuespillernes hemmeligheter

I foredraget basert på boka «Å bli en annen», forteller Bår Stenvik om hva han lærte av å følge seks av Norges fremste skuespillere i arbeid gjennom et år: Bjørn Sundquist, Kristofer Hivju, Ane Dahl Torp, Helén Vikstvedt, Juni Dahr og Eldar Skar. Skuespillernes teknikker gir oss ikke bare bedre forståelse for film, serier og teater, men også kommunikasjon og fortelling – og hvordan vi kan spille våre egne roller i livet bedre: lese situasjoner, være mer tilstede, være modigere.

Fra falske tårer til fake news – hvorfor mennesker er løgnaktige og hvordan det har formet samfunnet vårt

I boka «Bløff» har forfatter Bår Stenvik dykket ned i alt fra historie og økonomistudier til hjerneforskning og popmusikk for å studere kampen mellom bedrag og sannhet. I årtusener har denne striden formet vår kultur og atferd, og institusjoner som rettsvesen og religion. Alt fra hvorfor filmstjerner gjerne får Oscar for gråtkvalte roller til de falske nyhetene vi ser på nettet. Mennesket er naturens mest løgnaktige dyr – men også unikt i sin trang til å finne sannhet og bygge tillit.

Jakten på det menneskelige

Gjennom tre dokumentarbøker og en roman har Bår Stenvik utforsket hva som gjør oss til mennesker. Han har søkt svar i en rekke vitenskaper og kunst, musikk og arkitektur. Han har besøkt både etikette-skoler og sexklubber. Er det latter eller tårer som skiller oss fra dyrene? Evnen til å bygge tillit, eller å lyve og forstille oss? Kanskje jakten på renhet og perfeksjon? Og kan det menneskelige kvantifiseres og omformes til data, slik de store teknologiselskapene prøver på i dag?

Hva gjør kunstig intelligens med oss som mennesker?

I den kritikerroste romanen «Informasjonen» tegner Bår Stenvik et bilde av mennesket i informasjonsalderen, og gir liv til de spørsmålene stordata og kunstig intelligens reiser for arbeidet, kjærligheten og hverdagen. Dette foredraget gir et annerledes perspektiv på vår tids teknologiske omveltninger, når Stenvik forteller om hva som skjer med hovedpersonene Sven og Nora i boka, og samtidig setter temaet i historisk og samfunnsmessig kontekst.

Bår Stenvik har 4 vurderinger

Kim Tallerås

1. oktober 2018

OsloMet

6

Under en konferanse om kunnskapsorganisasjon og kunstig intelligens ved OsloMet (oslomet.no/korg) holdt Bår Stenvik et foredrag over boka «Informasjonen». Foredraget var engasjerende og kontekstualiserte konferansetematikken på en leken og tankevekkende måte.

Bente Riise

29. november 2017

Norsk tidsskiftforening

6

Vi ba Bår Stenvik halde føredrag på Tidsskriftdagen 2017. Det fekk tittelen «Magi og vitenskap. Hva trylling har lært meg om å lage fortellinger av fakta». Han heldt eit interessant, poengtert og fargerikt foredrag om dramaturgi, jamvel der han oppsummerte dei viktigaste punkta med ein song av David Byrne! Det var kjempebra levert, og vi fekk mange fine tilbakemeldingar etterpå. Det var både nyttig og underhaldande for skribentar og redaktørar. Og for ei songstemme, då!

Tuva Ørbeck Sørheim

5. oktober 2017

Kagge Forlag

6

Bår Stenvik holdt et skrivekurs for oss i Kagge Forlag, og vi var så fornøyd med kurset. Det var konkret og nyttig, både for forfattere og forlagsansatte, og i tiden etter kurset har vi stadig referert til Bårs gode poenger. Bår hadde også en levende form, som holdt alle engasjert gjennom hele foredraget.

Mette Louise Sandsmark

20. mars 2017

Grenland Filmklubb

5

Grenland Filmklubb hadde nylig Bår Stenvik på besøk med foredraget «Skuespillernes hemmeligheter» basert på boka «Å bli en annen». Interessant og engasjerende, dette anbefaler vi!

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2018 © Talerlisten AS

Vi benytter cookies på talerlisten.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. OK, jeg forstår.