Bår Stenvik

Forfatter og journalist som skriver og snakker om samfunn, forskning og populærkultur

Fra kr 10.000,-

For 45 min. oppdrag nær talers hjemsted. Reise, evt. overnatting og mva kommer i tillegg.
Send forespørsel Bli kontaktet

Om Bår Stenvik

Bår Stenvik er forfatter og journalist, og skriver om samfunn, forskning og populærkultur. Kritikerne sier blant annet at «Det er kombinasjonen av etterrettelighet og sjarm som gjør Bår Stenviks prosjekt så uimotståelig. Han leker med stoffet sitt.» (May Grethe Lerum, Prosa) I sine foredrag tilbyr han den samme kombinasjonen av gode historier, lekenhet og kunnskap. Målet med foredragene er at lytterne skal lære noe nytt om et emne, få friske perspektiver på hverdag og samfunn, og noen mentale verktøy å ta med seg videre i livet.

Foredrag med Bår Stenvik

Historiefortelling med fakta – Stenviks magiske metode

Bår Stenvik er en prisbelønnet sakprosaforfatter og mangeårig redaktør og konsulent for flere forlag. Metoden hans er inspirert av innsikter fra film og magi, og forklarer tydelig hva slags strukturer som fanger leserens oppmerksomhet, og enkle knep for å skape dem i din egen skriving. Å fortelle godt handler om ideer, følelser og forståelse, og er like viktig i bøker som e-poster, Facebook-oppdateringer, artikler, rapporter, hjemmesider, akademiske tekster og dagbok.

Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder

Algoritmer styrer stadig mer av hverdagen vår. Oppmerksomheten vår sendes i skytteltrafikk mellom Facebook-oppdateringer og youtube-videoer. Alt fra rekrutteringsbyråer til offentlige etater bruker «kunstig intelligens» for å bli mer treffsikre. Alt dette er basert på en enorm innsamling av våre data. Hva betyr det for Norge? Hva betyr det for oss? Og hva kan vi gjøre for å endre det? Foredraget er basert på den ferske, kritikerroste boka «Det store spillet».

Fra falske tårer til fake news – hvorfor mennesker er løgnaktige og hvordan det har formet samfunnet vårt

I boka «Bløff» har forfatter Bår Stenvik dykket ned i alt fra historie og økonomistudier til hjerneforskning og popmusikk for å studere kampen mellom bedrag og sannhet. I årtusener har denne striden formet vår kultur og atferd, og institusjoner som rettsvesen og religion. Alt fra hvorfor filmstjerner gjerne får Oscar for gråtkvalte roller til de falske nyhetene vi ser på nettet. Mennesket er naturens mest løgnaktige dyr – men også unikt i sin trang til å finne sannhet og bygge tillit.

Jakten på det menneskelige

Gjennom tre dokumentarbøker og en roman har Bår Stenvik utforsket hva som gjør oss til mennesker. Han har søkt svar i en rekke vitenskaper og kunst, musikk og arkitektur. Han har besøkt både etikette-skoler og sexklubber. Er det latter eller tårer som skiller oss fra dyrene? Evnen til å bygge tillit, eller å lyve og forstille oss? Kanskje jakten på renhet og perfeksjon? Og kan det menneskelige kvantifiseres og omformes til data, slik de store teknologiselskapene prøver på i dag?

Hva gjør kunstig intelligens med oss som mennesker?

I den kritikerroste romanen «Informasjonen» tegner Bår Stenvik et bilde av mennesket i informasjonsalderen, og gir liv til de spørsmålene stordata og kunstig intelligens reiser for arbeidet, kjærligheten og hverdagen. Dette foredraget gir et annerledes perspektiv på vår tids teknologiske omveltninger, når Stenvik forteller om hva som skjer med hovedpersonene Sven og Nora i boka, og samtidig setter temaet i historisk og samfunnsmessig kontekst.

2022 © Talerlisten AS