Bår Stenvik

Forfatter og journalist som skriver og snakker om samfunn, forskning og populærkultur

Fra 10.000,- per foredrag

Send forespørsel Bli kontaktet

Om Bår Stenvik

Bår Stenvik er forfatter og journalist, og skriver om samfunn, forskning og populærkultur. Kritikerne sier blant annet at «Det er kombinasjonen av etterrettelighet og sjarm som gjør Bår Stenviks prosjekt så uimotståelig. Han leker med stoffet sitt.» (May Grethe Lerum, Prosa) I sine foredrag tilbyr han den samme kombinasjonen av gode historier, lekenhet og kunnskap. Målet med foredragene er at lytterne skal lære noe nytt om et emne, få friske perspektiver på hverdag og samfunn, og noen mentale verktøy å ta med seg videre i livet.

Foredrag med Bår Stenvik

Historiefortelling med fakta – Stenviks magiske metode

Bår Stenvik er en prisbelønnet sakprosaforfatter og mangeårig redaktør og konsulent for flere forlag. Metoden hans er inspirert av innsikter fra film og magi, og forklarer tydelig hva slags strukturer som fanger leserens oppmerksomhet, og enkle knep for å skape dem i din egen skriving. Å fortelle godt handler om ideer, følelser og forståelse, og er like viktig i bøker som e-poster, Facebook-oppdateringer, artikler, rapporter, hjemmesider, akademiske tekster og dagbok.

Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder

Algoritmer styrer stadig mer av hverdagen vår. Oppmerksomheten vår sendes i skytteltrafikk mellom Facebook-oppdateringer og youtube-videoer. Alt fra rekrutteringsbyråer til offentlige etater bruker «kunstig intelligens» for å bli mer treffsikre. Alt dette er basert på en enorm innsamling av våre data. Hva betyr det for Norge? Hva betyr det for oss? Og hva kan vi gjøre for å endre det? Foredraget er basert på den ferske, kritikerroste boka «Det store spillet».

Fra falske tårer til fake news – hvorfor mennesker er løgnaktige og hvordan det har formet samfunnet vårt

I boka «Bløff» har forfatter Bår Stenvik dykket ned i alt fra historie og økonomistudier til hjerneforskning og popmusikk for å studere kampen mellom bedrag og sannhet. I årtusener har denne striden formet vår kultur og atferd, og institusjoner som rettsvesen og religion. Alt fra hvorfor filmstjerner gjerne får Oscar for gråtkvalte roller til de falske nyhetene vi ser på nettet. Mennesket er naturens mest løgnaktige dyr – men også unikt i sin trang til å finne sannhet og bygge tillit.

Jakten på det menneskelige

Gjennom tre dokumentarbøker og en roman har Bår Stenvik utforsket hva som gjør oss til mennesker. Han har søkt svar i en rekke vitenskaper og kunst, musikk og arkitektur. Han har besøkt både etikette-skoler og sexklubber. Er det latter eller tårer som skiller oss fra dyrene? Evnen til å bygge tillit, eller å lyve og forstille oss? Kanskje jakten på renhet og perfeksjon? Og kan det menneskelige kvantifiseres og omformes til data, slik de store teknologiselskapene prøver på i dag?

Hva gjør kunstig intelligens med oss som mennesker?

I den kritikerroste romanen «Informasjonen» tegner Bår Stenvik et bilde av mennesket i informasjonsalderen, og gir liv til de spørsmålene stordata og kunstig intelligens reiser for arbeidet, kjærligheten og hverdagen. Dette foredraget gir et annerledes perspektiv på vår tids teknologiske omveltninger, når Stenvik forteller om hva som skjer med hovedpersonene Sven og Nora i boka, og samtidig setter temaet i historisk og samfunnsmessig kontekst.

Bår Stenvik har 7 vurderinger

Elin Ulven Refsdal

25. september 2019

Human-Etisk Forbund Hamar og Omegn

Bår Stenvik holdt et underholdende, lettfattelig og oppdatert foredrag med teamet «Kunstig Intelligens – makt, mennesker og algoritmer» for engasjerte tilhørere invitert av Human-Etisk Forbund Hamar og Omegn. Bår spiller på forskning fra faktabøker han har skrevet og fra oppdaterte vitenskaplige artikler, i tillegg til fiksjon fra sin seneste utgivelse og en flott sangstemme! Han bruker lettfattelige allegorier for å beskrive innviklede systemer, og har perfeksjonert evnen til å sammenfatte kompliserte ting ved hjelp av enkle diversjoner. Absolutt å anbefale for alle som ønsker seg en innføring til diskusjon og samtale rundt et meget aktuelt tema!

Mari Kjos Hellum

7. januar 2019

Høgskolen i Østfold

6

Vi inviterte Bår Stenvik til Høgskolen i Østfold fordi vi gjerne vil lage podkaster, og vi trengte et inspirasjonsforedrag om podkast for å komme i gang. Bårs foredrag var akkurat den inspirasjonen vi trengte! Studentene ble så engasjerte og fikk så glimrende ideer ut fra Bårs foredrag at de har satt i gang umiddelbart, og de ansatte, som gjerne vil bruke podkast i undervisningen, var strålende fornøyde. Bårs foredrag var levende og medrivende og intelligent, med mange gode illustrerende eksempler. Han sa akkurat det som skulle til for å få oss til å ville sette i gang med det samme. Jeg anbefaler ham på det varmeste.

Lene Zander Løkken

9. november 2018

Norsk Gruppepsykoterapeutisk forening (NGPF)

6

Vi (NGPF/IGA) inviterte Stenvik som foredragsholder på seminaret «Gruppe og samfunn» på Litteraturhuset. I prosessen frem til selve seminaret, var Stenvik lett å ta kontakt med, engasjert og brukte mye tid på å sette seg inn i hvilket publikum han skulle snakke for. Selve foredraget speilet hans forfatterskap: svært intelligent, fylt av kunnskap, underholdende, morsomt, overraskende og rett og slett interessant. Anbefales!

Kim Tallerås

1. oktober 2018

OsloMet

6

Under en konferanse om kunnskapsorganisasjon og kunstig intelligens ved OsloMet (oslomet.no/korg) holdt Bår Stenvik et foredrag over boka «Informasjonen». Foredraget var engasjerende og kontekstualiserte konferansetematikken på en leken og tankevekkende måte.

Bente Riise

29. november 2017

Norsk tidsskiftforening

6

Vi ba Bår Stenvik halde føredrag på Tidsskriftdagen 2017. Det fekk tittelen «Magi og vitenskap. Hva trylling har lært meg om å lage fortellinger av fakta». Han heldt eit interessant, poengtert og fargerikt foredrag om dramaturgi, jamvel der han oppsummerte dei viktigaste punkta med ein song av David Byrne! Det var kjempebra levert, og vi fekk mange fine tilbakemeldingar etterpå. Det var både nyttig og underhaldande for skribentar og redaktørar. Og for ei songstemme, då!

Tuva Ørbeck Sørheim

5. oktober 2017

Kagge Forlag

6

Bår Stenvik holdt et skrivekurs for oss i Kagge Forlag, og vi var så fornøyd med kurset. Det var konkret og nyttig, både for forfattere og forlagsansatte, og i tiden etter kurset har vi stadig referert til Bårs gode poenger. Bår hadde også en levende form, som holdt alle engasjert gjennom hele foredraget.

Mette Louise Sandsmark

20. mars 2017

Grenland Filmklubb

5

Grenland Filmklubb hadde nylig Bår Stenvik på besøk med foredraget «Skuespillernes hemmeligheter» basert på boka «Å bli en annen». Interessant og engasjerende, dette anbefaler vi!

Legg igjen en vurdering

Jeg bekrefter at denne vurderingen er basert på min egen erfaring. Jeg får ikke betalt for å skrive den, og er ikke i slekt med, god venn med eller i en arbeidsrelasjon med personen jeg har vurdert. Jeg er innforstått med at talerlisten.no sletter vurderinger som ansees som uekte og kan utestenge personer som skriver falske vurderinger.

2021 © Talerlisten AS