Rowegians

Hvordan skape en vinnerkultur på jobben?

Publisert i Tips og råd av

Et sterkt lag er avgjørende for suksess, både i lagidrett og på jobben. Men hva skal til for å bygge og opprettholde et vinnerlag? I denne artikkelen deler et utvalg foredragsholdere innen lagbygging sine tips erfaringer for å bygge lag og skape vinnerkultur på jobben.

Mathias Eckhoff er Norges landslagstrener i basketball. Han har fire tiår med erfaring som både spiller og trener på toppnivå i Norge, Europa og Afrika. Han mener sterke lag kjennetegnes av tillit, forståelse og krav.

– I sterke lag har alle en felles forståelse av hva som skal gjøres, når, for hvem og hvorfor. Rollefordelingen er tydelig, og folk heier på hverandre. Lagmedlemmene må oppleve trygghet, men blir du ikke sett er det vanskelig å føle tillit. En av lederens viktigste oppgaver er derfor å skape tillit ved å se hver enkelt i laget, sier Eckhoff.

Svindel, mytteri og ransforsøk

Mathias har ledet lag til seire både nasjonalt og internasjonalt. Hans lederstil er direkte, og som foredragsholder utfordrer Mathias publikum til å gå i seg selv og tørre å tenke utenfor boksen.
Ofte har veien til mål og seier vært krevende. Eckhoff trekker frem et eksempel fra trenerkarrieren til inspirasjon for ledere som står i vanskelige prosesser.

– Jeg var med å coache Nigerias landslag i basketball til seier i Afrobasket. Vi kvalifiserte oss til OL i Rio, men hadde en oppkjøring som var «Murphys lov på speed». Det som kunne gå galt, gikk galt. Det var svindel, mytteri, ransforsøk, skader og intriger. Men i stedet for å la det ødelegge oss, samlet utfordringene laget. Vi ble sterkere som gruppe. Det var ingenting som kunne stoppe oss, slår Eckhoff fast.

Han mener de lyktes fordi laget evnet å finne løsninger på utfordringene ved å være mer nysgjerrige, modige og nytenkende.

Mathias Eckhoff
MÅ VÆRE TILLIT: Tilliten begynner med å bli sett, mener Mathias Eckhoff

Konflikt som suksessfaktor

Konflikt og intern uenighet er utfordringer alle bedrifter møter på. Den meritterte treneren anbefaler ledere å bruke konflikter som en anledning til å styrke samholdet.

– Kjernen i lagidrett er konflikt. For å vinne må vi slå andre. Slik er det også for mange i næringslivet. Ikke vær redd for konflikten. Snarere tvert imot. Konflikt har potensiale for positiv endring og utvikling. Lytt til de ulike synspunktene. Velhåndterte konflikter bidrar ofte til at laget kommer styrket ut av situasjonen og er bedre rustet for fremtidige utfordringer, avslutter han.

Les mer om hvilke foredrag Mathias holder her.

Tre andre som holder foredrag om lagbygging:

Vibeke Johannesen

Som tidligere daglig leder i Sportsklubben Brann, en av Norges største idretts-organisasjoner, har Vibeke stått i flere krevende stormer som leder. Hun mener at «Hvis ikke du gjør feil, gjør du for lite.» Med denne tankegangen som utgangspunkt, bruker Vibeke sin erfaring til å hjelpe bedrifter å lykkes å bygge en prestasjonskultur og håndtere kriser.

Rowegians

I 2018 rodde Cornelia, Sophie, Hege og Camilla seg inn i historiebøkene som de første norske kvinnene til å krysse Atlanterhavet. 5000 kilometer ble tilbakelagt på 36 dager. Godt lagarbeid var avgjørende for å lykkes. I et foredrag med Rowegians blir publikum inspirert til å nå egne mål og overvinne utfordringer. De bruker bilder, lyd og historier fra den imponerende reisen, til å gi råd om hva som kreves av gode lag.

SAMHOLD: Rowegians rodde over Atlanteren med samhold og mot

Bengt Eriksen

Bengt Eriksen er ekspert på lagspill og samspill. Han har lang erfaring som fotballtrener i flere toppklubber, samt spilt for Vålerenga. Eriksen er også kjent som TV-kommentator i fotball. Han holder personlige og morsomme foredrag om å bygge lag, der han utfordrer salen og skaper diskusjon rundt hvordan å bygge lag som presterer bedre og oppnår mer.

Vinnerlag lykkes med åpenhet

Atle Guldbrandsen har i over 25 år vært tett på Formel 1, blant annet som kommentator. Han holder foredrag om hvordan arbeidslivet kan lære av lagbygging i en av verdens raskeste sporter. Atle mener det gjelder å få alle til å skjønne at de er på samme lag og gi nok informasjon. Også i krevende tider.

– På et velfungerende lag jobber alle mot et felles mål og vet hva målet er. Det handler om å skape tilhørighet i hele laget, fra toppsjef til nyansatt. Særlig er informasjonsflyten viktig. Det vil alltid være noen humper i veien, og da er det spesielt viktig å dele informasjon. Da har alle kjennskap til hva som skjer, og du unngår at folk føler seg satt på sidelinjen, sier Guldbrandsen.

Atle Gulbrandsen
LAGBYGGING I FULL FART: Hva kan næringslivet lære fra Formel 1? Det er temaet for Atle Gulbrandsen sine foredrag.

Åpenhet skaper tillit

I Formel 1 går det fort en kule varmt. Det er følelser, høyt tempo og mange involverte. Likhetene til ansatte som opplever høyt arbeidspress og kan respondere med intern uenighet. Atle trekker frem to tips til hvordan du som leder kan håndtere konflikter i laget.

– Konflikter er en del av alle lag, men da hjelper det med åpenhet. Min erfaring er at jo mer transparent bedriften er i sin kommunikasjon, og flinkere man er til å dele informasjon, jo færre konflikter blir det. Formel 1-teamene er spesielt flinke til dette, sier Guldbrandsen.
Hva hvis noen ikke vil samarbeide?

– I Formel 1 er man gode på å få ut det maksimale potensialet av hver enkelt. Det er en kultur for å prøve og feile, og få lov til å være kreativ. Alle mennesker har et potensial, og det gjelder å klare å få ut dette potensialet, selv om noen ønsker å gå sin egen vei. Men det finnes selvsagt en grense og samarbeid er en forutsetning for et godt lag. Hvis en enkeltperson ødelegger for resten av laget, er det ikke sikkert den personen bør fortsette, mener Guldbrandsen.

Fire andre som holder foredrag om prestasjonskultur:

Morad Aziman er en av lederne i Kingwings Crew, en av Norges beste dansegrupper. Morad og laget hans startet på asfalten på Oslo S, men danset seg inn både i Operaen, i NRK og på Netflix. De ble også brukt av Olympiatoppen. Dansen ble Morads utvei fra en krevende oppvekst, og i hans rørende og morsomme foredrag forteller han hvordan han og laget jobbet for å oppnå suksess.

Mons Ivar Mjelde er en av Norges mest erfarne fotballpersonligheter, blant annet kjent fra trenerjobben i sportsklubben Brann. Mjelde bruker sine 25 års erfaring som spiller og trener til å dele innsikt om hvordan bedrifter når sine mål og bygger solide lag, spesielt i motgang. Han gir konkrete verktøy og råd som kan forbedre samarbeid og få frem potensialet som ligger i ethvert lag.

Mons Ivar Mjelde
TRENER: Tidligere Brann-trener Mons Ivar Mjelde holder foredrag om lagbygging og hvordan skape vinnerkultur

Bent Skammelsrud er tidligere toppspiller i Rosenborg, der han var kaptein og en av Nils Arne Eggens nøkkelspillere. Bent holder foredrag om hvordan man skaper en vinnerkultur. Med bakgrunn i 11 seriemesterskap på 12 år på et av Norges mest suksessrike fotballag, deler han historier om og eksempler på om hvordan lagarbeid, tro og tydelig ledelse skaper suksess. Han snakker om viktigheten av ansvar, trygghet og produktiv uenighet.

Birgitte Lange har over 25 års ledererfaring fra Redd Barna, UDI og Kulturdepartementet. Hun er også fast spaltist i Dagens Næringsliv. Hun har bygget robuste organisasjoner og vært leder i store kriser som asylkrisen, pandemien og krigen i Ukraina. Birgitte deler av personlige erfaringer og viser til hva som kan hjelpe lag å bli tryggere og bygge samhold mer effektivt.

Ønsker du et foredrag om vinnerkultur og lagbygging med en av disse profilene, ta kontakt direkte med dem via lenkene her eller ved å sende oss en e-post Du får raskt svar.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2025 © Talerlisten AS