Svein Harald Røine ble «Årets taler 2022». Hva kan du lære av ham og Norges beste foredragsholdere?

Publisert i Aktuelt av

Foredragsholder Svein Harald Røine er kåret til «Årets taler 2022» blant nesten 700 foredragsholdere på Talerlisten. Røine, også kjent som Mr. Modig, får prisen for sine sterke prestasjoner på scenen i 2022 og sitt store engasjement for egen og andres faglige utvikling. Hva kan du lære av Mr. Modig og de andre foredragsholderne?

Fem flinke foredragsholdere konkurrerte om utmerkelsen som ble delt ut 26. januar. Solfrid Flateby, Pellegrino Riccardi, Siri Abrahamsen, Eirik Norman Hansen og Svein Harald Røine var de andre nominerte.

– Vi deler ut denne prisen fordi vi ønsker å sette søkelys på og hedre gode foredragsholdere. Hvem er de? Hva gjør de? Og hva kan andre lære av det de gjør bra?, spør Nils Apeland, toastmaster i Talerlisten.no.

Tre kriterier lå til grunn for nomineringen: Antall oppdrag i 2022, arrangørenes vurderinger (som ligger åpent på talerlisten.no) og foredragsholderens engasjement i egen og andres faglige utvikling.

Om prisvinner Svein Harald Røine sier juryen: «Årets taler har stått på norske scener i mange år. Og når denne personen går ned fra scenen, har det som regel skjedd noe med publikum. De har fått smile og le. Noen har fått gåsehud. Andre har fått tårer i øynene. Samtidig har de fått noe å tenke på, og kanskje noen verktøy til å forandre noe i sitt eget liv. De har blitt berørt. De har fått en opplevelse. Og god historiefortelling er nøkkelen. Her er denne taleren en mester. Foredragsholderen behersker rampelyset svært godt. Likevel har vedkommende i 2022 brukt mye tid og ressurser på å forbedre sine foredrag – og dessuten stilt opp som rådgiver for andre talere, og på den måten bidratt aktivt til å utvikle nye talenter.»

Økte krav til hva som er et godt foredrag

Apeland sier at kravene til gode foredragsholdere har økt, og at dette påvirker hva som etterspørres.
 
– Folk har sett mye, både på scenen, på TV og på Youtube, og er blitt mer kresne. Å stå og lese fakta og selvfølgeligheter opp fra en skjerm kan alle gjøre. En dyktig foredragsholder gjør noe mer: «Leser» publikum, har mye energi, viser entusiasme, og formidler smarte poeng med høy nytteverdi, sier Apeland – som selv holder kurs i retorikk og presentasjonsteknikk og som har vunnet priser for sin formidling.

«Å stå og lese selvfølgeligheter opp fra en skjerm kan alle gjøre.» 

Finnes det en oppskrift på hvordan man holder et godt foredrag?

– Det er ikke noen standardoppskrift på hva som er et godt foredrag. Det er mange måter å fascinere et publikum på, heldigvis. Noen foredragsholder kan vinne sitt publikum på en lavmælt måte med mye selvironi. Andre fascinerer med mange imponerende bilder eller øvelser der publikum aktiveres, sier han.
 
Likevel ser Talerlisten at det er særlig tre elementer som går igjen i de tusenvis av forespørslene og vurderingene de hvert år får fra kundene som enten spør etter en foredragsholder, eller som har hatt em foredragsholder på besøk.

God historiefortelling er gull for læringen

– For det første er de beste foredragsholderne gode historiefortellere. Folk elsker historier, og når foredragsholderen forteller en personlig historie med relevant for situasjonen, er publikum som regel fanget. Hjerneforskning viser at historier er en effektiv «knagg» å henge kunnskap på, så det er lurt å bruke historier hvis du vil at de i salen skal huske budskapet ditt, sier han.

FORTELLER: Foredragsholder Svein Harald Røine, en av de nominerte til «Årets taler 2022» er kjent for sine fengende historier. (Foto: Trond Heggelund)

­­– Alle de nominerte er gode historiefortellere, og særlig prisvinner Svein Harald Røine har gjort dette til en spesialitet. Mr. Modig, som han gjerne kalles, bruker aldri power point, kun historier, forteller Apeland.
 
Å forbedre egen historiefortelling; gjøre historiene spissere, mer levende og mer relevante, er derfor av de første rådene toastmaster Apeland ofte gir til foredragsholder som vil forbedre seg.

Humor er noe mange spør etter

– Det andre er humor. Veldig mange kunder ønsker en morsom foredragsholder, og spør spesielt om en foredragsholder som får salen til å le. Det er ikke snakk om å leke standup-komiker eller fortelle grove vitser, men at foredragsholder bruker humor for å formidle sine nyttige og relevante budskap.

DYKTIG: Solfrid Flateby vant prisen «Årets taler 2021» og er en erfaren og etterspurt foredragsholder som skaper god stemning i salen.

De to nominerte talerne Pellegrino Riccardi og Solfrid Flateby er spesielt kjent for dette. Begge formidler fag og forskningsbasert kunnskap, men det er mye latter, humring og smil i salen når disse to står på scenen. Det er fordi det faglige gjerne introduseres med en personlige historie, som er godt fortalt.

Tilstedeværelse: En følelse av her og nå

– Det tredje er tilstedeværelse. Det at foredragsholderen griper publikum fra første stund og folk føler at han eller hun snakker til akkurat dem, der og da. Salen merker om foredragsholderen de ser foran seg, er mentalt til stede for dem, eller om de «lirer av seg» fabrikkerte setninger og budskap, sier Apeland.
 
Siri Abrahamsen og Eirik Norman Hansen, de to siste nominerte er svært gode på dette, mener han.
 
– En test du kan gjøre for å se om foredragsholderen treffer, er å se om folk tar opp telefonen for å gjøre noe annet enn å notere eller å ta bilder.

TIL STEDE: Siri Abrahamsen er en foredragsholder som skaper en spesiell følelse i rommet, blant annet ved at hun selv har en veldig sterk tilstedeværelse.

Nils Apeland startet Talerlisten i 2016 og har siden bygget opp en virksomhet med rundt 700 foredragsholdere og en årlig omsetning på nesten 30 millioner kroner. Talerlisten har syv ansatte og kontorer på Solli plass i Oslo.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS