Talerlisten

Hva koster en god foredragsholder?

Publisert i Nyheter av

Hvilken pris må du betale for en god foredragsholder? Her er en rask innføring i trendene nå, og hva du må betale for ulike typer foredragsholdere i Norge i dag. Og tre tips til å spare penger.

Hver dag holdes det en rekke kurs, seminarer og konferanser i Norge. Hvem norske virksomheter ønsker på scenen, varierer veldig.

– Vi får alle typer forespørsler, fra et departement som skal ha en stor konferanse – til pensjonistforeninger som vil ha et foredrag på sine faste møter. Men det er to typer oppdrag som skiller seg ut, forteller Nils M. Apeland, som titulerer seg som toastmaster i Talerlisten AS.

– Det ene er en stor bedrift eller offentlig etat som skal samle alle sine ansatte til et årlig seminar. Disse ser gjerne etter én til to eksterne foredragsholdere som kan løfte programmet og komme med aktuell kunnskap og inspirasjon, sier han.

– Det andre er den typiske nærings- eller bransjekonferansen, de bedriftsledere samles til en hel dag med foredrag. Disse finnes i hver bygd og by, og arrangørene er både på jakt etter faglig påfyll og inspirasjon.

Digitalisering er trend-tema nr. 1 nå

Hvilke temaer som er populære varierer med hva som er på samfunnets dagsorden. Akkurat nå er digitaliseringen av arbeidslivet et hett foredragstema. Det påvirker etterspørselen.

– En populær foredragsholder nå, er Arne Krokan. Han er professor ved NTNU og Høyskolen Kristiania, og har den unike kombinasjonen dyp innsikt, fremragende formidlingsevne og humor, sier Apeland.

Et foredrag med Arne Krokan koster fra 40 000,- + mva.

Torgeir Micaelsen, Ingvild Moen og svenske Stefan Hyttfors er tre andre foredragsholdere som også snakker innsiktsfullt om digitalisering og digital markedsføring, sier Apeland.

Foredragsholder priser: Nils M. Apeland og Stefan Hyttfors

POPULÆR: Svenske Stefan Hyttfors (t.h) er en populær foredragsholder som ofte holder foredrag i Norge. Her sammen med Nils M. Apeland fra Talerlisten, på Lillestrøm-konferansen. (Foto: Steinar Aasen, Kunnskapsbyen Lillestrøm)

Motivasjon og kommunikasjon

Siden det ofte blir et tungt faglig trykk på internseminarene, er mange også ute etter et inspirerende eller motiverende foredrag på begynnelsen eller slutten av dagen. Her har Talerlisten flere stjerner.

– Inspiratoren Adrian Lund, ledermentor Solfrid Flateby, motivatoren Erik Hanøy, psykologen Jan-Martin Berge og mentaltreneren Cecilie Lone er fem personer som mange vil ha, sier Apeland.

Disse foredragsholderne har gjerne en pris på rundt 30 000,- kroner.

Et typisk foredrag er på 45 minutter. Er reisen lang eller dere ønsker et lengre foredrag, må du regne med noen tusenlapper til. Mange foredragsholdere har også egne kurs, på en halv eller hel dag.

Foredragsholder priser: Erik Hanøy har holdt foredrag i 25 år.

ERFAREN: Bergenseren Erik Hanøy har holdt foredrag i 25 år. Hans foredrag om arbeidsglede får svært gode vurderinger.

Fire kategorier

Når det gjelder pris, sier Apeland at det naturlig nok er slik at de beste og mest attraktive foredragsholderne også er de som tar de høyeste prisene.

Apeland mener det grovt sett finnes fire pris-kategorier for foredragsholdere i Norge i dag:

1. Gode foredragsholdere : 5 000 – 20 000,-

Her finner du foredragsholdere som gjerne jobber med et spesielt fagfelt, og holder foredrag om dette ved siden av jobben, samt yngre foredragsholdere som er i ferd med på bygge seg opp. Det er mange foredragsholdere i denne priskategorien. Noen eksempler er:

Ketil Raknes som holder foredrag om politikk og politisk kommunikasjon
Marianne Melfald som snakker om krisekommunikasjon
Lise Arvesen som snakker om entreprenørskap

2. Semi-profesjonelle foredragsholdere: 20 000 – 35 000,-

I denne kategorien ligger de fleste proffe foredragsholderne i Norge og dem som gjerne kombinerer en konsulentjobb med å holde mange kurs og foredrag. Prisene varierer med hvor attraktive og travle de er, og hvor aktuelt temaet oppfattes å være. I denne kategorien finnes for eksempel foredragsholderne:

Thomas Moen som holder foredrag om sosiale medier
Christine Calvert som holder foredrag om språk og kommunikasjon
Eirik Norman Hansen som holder foredrag om digitalisering og kunstig intelligens 

3. Veldig attraktive foredragsholdere: 35 000 – 50 000,-

I denne kategorien finner du fagekspertene som kan jobben sin meget godt, har lang erfaring og formidlingsevner utenom det vanlige.

Benja Stig Fagerland som snakker om kvinner og ledelse
Astrid Valen-Utvik som holder kurs i bruk av Facebook og digital markedsføring
Susanne Kaluza som snakker om kommunikasjon, likestilling og samfunnsengasjement

4. Unike foredragsholdere: 50 000,- eller mer

I denne kategorien finner du de som enten har en helt unik posisjon fordi de har svært lang fartstid, har ledet et TV-program, skrevet bøker, eller er blant de fremste innen sitt fagfelt.

Eksempler på foredragsholdere er:
Elaine Eksvärd som snakker om retorikk og kommunikasjon
Ingebrigt Steen-Jensen som holder motivasjonsforedrag og foredrag om kommunikasjon
Frank Wedde som er hjernetrener i Memolife.com

 HJERNETRENER: Frank Wedde er ekspert på læring, og holder foredrag om hvordan vi kan få mer ut av hjernen vår.

– En foredragsholder i denne kategorien brukes ofte som et plakatnavn. Utfordringen er å finne nye navn til seminarer med publikum som har hørt mange foredragsholdere før. Nye navn er naturlig nok ukjente for mange, og ikke så attraktive – derfor må vi ofte be arrangørene stole på vår anbefaling. Det er viktig å huske at de beste også var nye og ukjente en gang, så her gjelder det å ha litt mot, mener han.

Hvordan få mer ut av budsjettet?

Nils M. Apeland har følgende råd hvis du vil få mer ut av budsjettet ditt:

1. Bestill tidlig: Det er mulig å få en rabatt om du er ute 3-6 måneder før. Da øker også sjansene for at den du vil bestille, er ledig. Januar, mars, juni og september/oktober er høysesong for foredrag.

2. Kjøp sammen: Hør om det er andre i byen som er interessert i foredragsholderen dagen før eller dagen etter. Når foredragsholder likevel reiser, kan foredrag nr. 2 ofte holdes til en lavere pris.

3. Ta sjansen! Det er mange dyktige foredragsholdere som ikke er så kjente og ettertraktede, men likevel leverer godt. Sats på én av dem, og gi dem en god brief…

© 2018 Talerlisten AS