Kristin Oudmayer artikkel

Fire fine temaer for foredrag for skoler

Publisert i Tips og råd av

Hvert semester inviterer norske skoler og foreldreutvalg til foredrag for elevene. Fire aktuelle temaer nå er mobbing, nettvett, psykisk helse og rus. Her er 10 flinke foredragsholdere som vet å holde på elevenes oppmerksomhet.

Nye arenaer for mobbing og forebygging

Mobbing er dessverre fortsatt et tema som mange skoler ønsker foredrag og debatt om.

– Det ikke grunnlag for å si at det er mer mobbing nå enn før. Tallene er nokså stabile. Det som har endret seg er åpenheten rundt temaet mobbing, mer tilgjengelig kunnskap, og sosiale medier som en ny, «effektiv» arena for mobbing, forteller mobbeekspert Kristin Oudmayer.

Hun har skrevet flere bøker om mobbing og inkludering og er fagansvarlig for UNICEFs prosjekt «Du kan være Den ene». I sine foredrag snakker Oudmayer om hvor viktig voksnes innsats er for å håndtere og forebygge mobbing, og kommer med konkrete verktøy og tiltak.

– Mange barn som blir mobbet vegrer seg for å snakke fordi de er redde for å bli mobbet mer, de vil ikke sladre eller fordi de ikke ønsker å bekymre foreldrene sine. Selv om barnet virker avvisende og uinteressert, er det viktig å snakke om mobbing med barnet på en varsom og trygg måte, råder hun.

En annen foredragsholder som holder foredrag om mobbing er sosiolog og lektor Anita Fevang. Hun er ekspert på hvordan få folk til å føle seg verdsatt, både på jobb, på skolen og hjemme, og snakker om hvorfor verdsettelse er vesentlig for å få frem det beste i mennesker.

– Når elever føler seg verdsatt, reduseres mobbing og utenforskap.  Dette kan oppnås ved å redusere stress og negative følelser i hjernen. Om elevene blir sett, respektert og satt pris på, blir de som regel de beste versjonene av seg selv. Akkurat som oss voksne, forklarer hun.

Anita Fevang

VERDSATT PÅ SKOLEN: Skolemiljøet skal fremme helsen, trivselen og læringen til elevene. Anita Fevang har konkrete verktøy for å oppnå dette, som hun deler i sine foredrag for skoler.

Nettvett og forholdsregler

Et annet meget aktuelt tema for foredrag i skole-sammenheng, er sosiale medier og nettvett.

Elise Landa Omsland jobber som rådgiver i sosiale medier og snakker om trygg og sunn nettbruk for elever, foreldre og lærere. I hennes foredrag trekker hun frem forståelsen av empati når det befinner seg en skjerm mellom mennesker som kommuniserer, og hvilke utfordringer som oppstår når mennesker kan være anonyme på nett.

– Det er viktig at elevene forstår hvor krevende det er å passe på privatlivet sitt på nett. De må bevisstgjøres at all digital aktivitet lagres og kan brukes mot dem i fremtiden. Bildedeling er for eksempel en aktivitet som kan virke uskyldig i dag. men som kan føre til store problemer senere, understreker hun.

En mamma som kjenner på utfordringer knyttet til internett er foredragsholder Siri Berntsen. Hun holder morsomme og bevisstgjørende foredrag om hva man som foreldre kan gjøre for at barna skal ha en trygg, digital hverdag.

– Jeg opplever at både skole og foreldre er opptatt av å få tips og råd som kan bidra til forebygging av blant annet hatprat på nett. De ønsker informasjon om hvor barn og unge er på nett og hvordan ulike kanaler og spill fungerer. Ikke minst er foreldre opptatt av hvordan de gå frem om noe skulle skje deres sønn eller datter, deler Siri.

Elise Omsland

TRYGG NETTBRUK: Elise Landa Omsland holder foredrag om unge og sosiale medier, nettvett, bildedeling og grensesetting.

Det er store mørketall knyttet til de unges opplevelser av digital mobbing, seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. På dette feltet er Grete Kvalheim en ledende autoritet. Hun har skrevet åtte fagbøker og har 25 års lang erfaring fra feltet. Nå holder hun opplysende foredrag om forebyggende arbeid blant ungdom, om nettvett, grooming, barnelokking og overgrep. Både foreldre og lærere har et stort informasjonsbehov rundt disse vanskelige temaene, og Grete skreddersyr sine foredrag, og snakker til både ungdom, lærere og foreldre.

Det er viktig å snakke om de vanskelige temaene og være bevisst sin egen psykiske helse. Psykologspesialist og tidligere barneombud i Norge, Reidar Hjermann, holder jevnlig faglige foredrag om temaene oppvekst, traumer, barns rettigheter og barnevern. Belastninger fra barndommen preger oss livet ut, og i sine foredrag snakker Reidar åpent om hva som skal til for å leve godt, til tross for skremmende eller voldsomme opplevelse fra barndommen.

En annen foredragsholder som er opptatt av de gode samtalene og foreldrerollens utfordringer er Ann Jeanette Heitmann. Hun er utdannet sykepleier og familieterapeut, og ønsker gjennom sine foredrag å inspirere og hjelpe foreldre til å møte ungdom på en måte som fremmer trygghet og livsmestring. Et foredrag med Ann Jeanette vil skape ringvirkninger i form av bedre hverdager, nære, gode relasjoner til glede for både ungdom og deres foreldre.

Rusmidler og historier fra virkeligheten

Selv om unge i dag ruser seg mindre enn før, er foredrag om alkohol og narkotika fortsatt etterspurt i norsk skole. Her er det mest effektive at elever og foreldre får møte personer som hadde alle forutsetninger for å lykkes, men som likevel «havnet utpå».

Øivind Flagstad var fotballtalentet som byttet ut treningsbagen med hasj. Han misbrukte sterke narkotiske stoffer og piller i 23 år. Søsteren Jeanette Flagstad, forsøkte forgjeves å hjelpe ham – men julaften 2015 dukket Øivind opp nykter for første gang på 20 år og sa han ønsket et vanlig liv. Dette ble starten på en ny begynnelse, et nytt liv. Søskenparet holder i dag foredrag sammen for å hjelpe ungdom og realitetsorientere foreldre. Deres ærlige og til tider tragikomiske historie om hvordan rusmisbruk påvirker en hel familie gjør stort inntrykk på unge som voksne.

Øivind og Jeanette Flagstad

ÅPENT OG ÆRLIG: Øivind og Jeanette Flagstad deler sin personlige historie om rusmisbruk og pårørende.

En annen dyktig foredragsholder som snakker om rus og deler sin gripende historie er Marius Løken. En oktoberkveld i 2011 ble han angrepet og knivstukket av en barndomsvenn som hadde gått inn i en psykose. Etter 11 dager i koma ved Ullevål sykehus våknet Marius opp til en ny og totalt forandret hverdag. Historien er grunnlaget i hans fortelling om veien tilbake til livet, og i sine foredrag deler han hvilke verktøy han brukt for å takle motgangen som møtte han. Marius snakker også om hans erfaring rundt narkotika som en indirekte trigger av psykose, og hvilke fatale utfall dette kan føre til.

– Alle har møtt på motgang i livet og det kan komme når du minst aner det. Det er spesielt viktig for unge mennesker å vite hvordan man snur motgang til medgang. De har et langt liv foran seg. Mye dreier seg om god psykisk helse og hvordan dette henger sammen med fysisk aktivitet og rutiner. Og ikke minst viktigheten av å ta vare på hverandre og SE hverandre, forteller han.

Marius Løken

ENGASJERENDE FOREDRAGSHOLDER: Marius Løken overlevde det mye omtalte Halloween-drapet i 2011. Han leverer solide foredrag som kan tilpasses de fleste målgrupper. Foto: Vegard B. Aasen.

Talerlisten.no finner du mange dyktige og erfarne foredragsholdere som snakker om temaene: depresjoner og angst, psykisk helse, stress og utbrenthet, psykologi, omsorgssvikt, terapi, familie, identitet og selvutvikling, og selvtillit og selvbilde.

Vil du ha hjelp?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg raskt!

2024 © Talerlisten AS