Høsten er høytid for konferanser, ledersamlinger og seminarer. Men hvilke temaer er det norske virksomheter spør etter for høsten, og hvilke foredragsholdere snakker best om dem? Se vår «guide» til hvem som snakker godt om hva høsten 2024.
– Foredragsmarkedet speiler på mange måter temaene som norske virksomheter til enhver tid er opptatt av, sier Nils Apeland i Talerlisten.
Han har de siste syv årene sittet i sentrum av det norske foredragsmarkedet, og ser hvordan trendene svinger. Han sier at det særlig er fem temaer som han og kollegene i Talerlisten får mange spørsmål om nå, og som blir hete i høst:
- Kunstig intelligens og Chat GPT
- Endring og omstilling
- Ledelse av unge
- Mangfold og inkludering
- Valget i USA
Kunstig intelligens og Chat GPT
– Veldig mange er nå opptatt av hvordan kunstig intelligens (AI) og ChatGPT vil påvirke dem. Det er spesielt hvordan AI kan innføres i praksis og hvilke oppgaver som vil gjøres av maskinene og hvilke som vil gjøre av menneskene, mange er nysgjerrig på, sier Apeland.
Han trekker fram profiler som Eirik Norman Hansen og Hans-Petter Nygård-Hansen som gode på dette. De har begge solid kunnskap, samtidig som de forenkler og inspirerer, viser muligheter og trusler.
– En annen profil som er mye etterspurt innen tema «Menneske eller maskin?», er Imac Zambrana. Hun er pedagog med god innsikt i hvordan både mennesker og maskiner fungerer og lære best, og kan veilede dere i hvordan dere bør tenke rundt innføringen av KI til å løse oppgaver som mennesker pleier å gjøre, sier Apeland.
Flere svensker er også gode på dette. Futuristen Stefan Hyttfors er en populær profil som gjerne kobler AI med andre prediksjoner om framtiden på en spennende måte. Journalist Andreas Ekstrøm fra Sydsvenskan snakker om muligheter, trusler og etikk knyttet til AI.
Endring og omstilling
Et annet tema mange er opptatt av nå, er endring og omstilling.
– Mye i samfunnet er i forandring nå. Det påvirker også innhold som planlegges på norske konferanser. Spesielt er både private og offentlige virksomheter opptatt av hvordan å få medarbeiderne med på at endring er nødvendig og ikke så farlig som man tror, sier Apeland.
Talerlisten har mange profiler som holder foredrag om endring og endringsledelse. Rune Bjerke, tidligere leder for DNB er et kjent navn som gjerne holder foredrag om endring og innovasjon. Innføringen av Vipps! er gjerne en del av den historien.
– Mange ønsker også en psykolog til å forklare hvordan å håndtere endring og usikkerhet. Her er blant andre Jan-Martin Berge, og Torkjell Winje passende profiler, sier Apeland.
Ledelse av unge
Et tredje tema som trekkes fram som aktuelt, er ledelse av unge, særlig den såkalte Generasjon Z. Dette er unge på cirka 20-30 år, og en generasjon med mange ønsker.
– Mange erfarer at denne aldersgruppen på mange måter skiller seg ut fra tidligere kull, blant annet ved at de ønsker mer meningsfylte arbeidsoppgaver, tettere oppfølging fra leder, stor fleksibilitet og god balanse mellom jobb og fritid, sier Apeland.
Han forteller at flere foredragsholdere er gode på å beskrive hvordan disse bør ledes. Aktuelle unge profiler er Max Gouchan, Maria Nymo og Vilde Vågsland.
Fra et leder-ståsted kan foredragsholderne Siri Sandholt, Hege Brekke og Vigdis Austrheim , alle med bred leder- og HR-bakgrunn, bidra med forståelse, innsikt og arbeidsmetoder.
Få råd om hvordan å beholde arbeidsgleden i usikre tider
Mangfold og inkludering
En annen sak som norske virksomheter jobber med for tiden, er å bygge og bevare en arbeidsplass med plass til alle. Foredrag om mangfold og inkludering er derfor etterspurt.
– De fleste vet nå hva dette er og hvorfor det er viktig. Så foredrag nå skal helst handle om hvordan, for eksempel hvordan rekruttere uten å ha såkalt «bias» eller hvordan å legge til rette for mange typer mennesker på jobben, forklarer Nils Apeland.
Lisa Ann Cooper, Kimiya Sajjadi og Lisbeth Sæther Storli holder foredrag om mangfoldsledelse.
Mala Wang-Naween, Daniel Getaneh Hatland og Aon Raza Naqvi er andre profiler som dekker dette temaet, hver på sin måte.
DYKTIG: Ønsker dere konkrete råd om hvordan å få til mangfold og inkludering på en bedre måte? Da kan Kimiya Sajjadi være et godt valg. Hun bookes gjennom Talerlisten.
Valget i USA og situasjonen i verden
Et tema som mange også er opptatt av, er valget i USA i november – kalt Verdens viktigste valg. Dette temaet sees ofte i relasjon til verdens-stituasjonen for øvrig, med krig i Europa og på Gaza, urolige børser og et spent forhold mellom USA og Kina.
– Her har Talerlisten de beste profilene, sier Nils Apeland. Han trekker fram Anders Magnus, Kai Eide og Kjell Terje Ringdal, som alle er erfarne og er gode formidler hver på sine måte.
Også Eva Bratholm, Helge Simonnes og Ole Torp er gode på USA og kan belyse valget der, hver på sitt vis.
ERFAREN: Ole Torp, kjent fra en rekke NRK-programmer, blant annet Urix, holder foredrag om valget i USA. Torp bookes via Talerlisten.
Enkelte datoer i høst fyller seg opp
Apeland legger til at høsten er høytid for foredrag, og at de mest populære profilene allerede begynner å bli booket opp. Spesielt september, oktober og november er travle.
– Mitt råd for å finne rett foredragsholder er å bruke god tid på å definere hva dere ønsker og hvilket budsjett dere har og deretter gå i dialog med oss i Talerlisten for å få råd og hjelp. Jo tidligere ute dere er, jo større sjanse er det for å få den foredragsholderen dere vil ha, til rett pris, avslutter Nils Apeland.